« Takaisin

11 Sámi áigegova

9.5.2018 10:00 - 30.11.2018 17:00
Inari Ylä-Lapin luontokeskus

11 Sámi áigegova -näyttely on kuvaus 27 saamelaisen ja heidän ympäristönsä nykyhetkestä heidän omasta näkökulmastaan. Näyttely esittelee kuvien, videoiden ja ihmisten omien kertomusten kautta saamelaiskulttuurin monimuotoisuutta, mutta myös yhtäläisyyksiä eri ihmisten kokemusmaailmojen välillä.

Näyttely haluaa nostaa näkyviin saamelaisuuden elinvoimaisuutta, mutta myös yksittäisten saamelaisten epäilyjä, valintoja ja ristiriitaisuuksia koskien saamelaisuutta. Saamelaiset esittäytyvät näyttelyssä nykyaikaisina alkuperäiskansan edustajina.
Kuva: Ola Røe
Sosiaaliantropologi ja kulttuurituottaja Jorunnn Eikjok on haastatellut 11. Sámi áigegova -näyttelyä varten 27 saamelaista neljästä maasta. Haastatelluissa on mukana luulajansaamelaisia, kolttasaamelaisia, pohjoissaamelaisia, eteläsaamelaisia ja kildininsaamelaisia. Haastateltavista puolet osaa äidinkieltään saamea. Valokuvaaja Ola Røe on kuvannut haastatellut henkilöt ja näyttelyssä olevan kuvamateriaalin.

Näyttelyn on tuottanut Várjjat Sámi musea. Näyttely on sovitettu Saamelaismuseo Siidaan yhteistyössä Eikjokin ja Røen kanssa.

Lisätietoja