Tekemistä ja näkemistä Tammisaaren luontokeskuksessa

Astu sisään 1900-luvun alun saaristolaistorppaan. Kuva: Meri MarttinenPysyvä näyttely

Muutosten meri -näyttelyssä jokainen pääsee vuorovaikutteisesti tutkimaan, millaisia muutoksia on tapahtunut länsiuusmaalaisessa saaristossa – sekä maalla että meressä. Kävijä voi kalastaa, astua sisään 1900-luvun alun saaristolaistorppaan ja sukeltaa pinnan alle tutkimaan meren pohjaa.

Näyttely sopii koko perheelle ja on tehty erityisesti lasten luontokasvatusta ajatellen. Se herättää kävijän pohtimaan, miten hän voi itse osallistua herkän saaristoluonnon suojeluun.

Ryhmäopastukset

Ryhmäopastukset on suunniteltu esikoulu- ja alakouluikäisille, yläkoulu- ja lukioikäisille sekä aikuisryhmille. Opastukset varataan etukäteen. Lue lisää opastusten sisällöstä ja hinnoista

Kuva: Heini Ukkonen

Elokuvat auditoriossa

Elokuvaesitykset käynnistetään pyydettäessä. Voit varata esityksen ryhmällesi myös etukäteen. Esitykset ovat maksuttomia. Lue lisää elokuvista

Käsikirjasto ja lasten puuhanurkkaus

Luontokeskuksen toisessa kerroksessa on pieni käsikirjasto, josta saa tietoa luonnosta ja ympäristöstä. Siellä voi lukea luonto- ja saaristoaiheisia lehtiä tai kirjoja.

Kirjojen lisäksi lapsille on myös muuta pikku puuhaa ja seurapelejä. Korttipohjaan voi piirtää kuvan tulevaisuuden saaristosta ja lähettää sen postikorttina ystävälle tai tutulle.

Tammisaaren luontokeskuksen rakennuksen historiaa

Tammisaaren luontokeskus toimii mantereella entisessä suolamakasiinissa, joka rakennettiin 1840-luvulla. Rakennus on aikojen saatossa palvellut myös rautakaupan varastona. Vuonna 1970 siinä avattiin Gnägget, yksi Suomen ensimmäisistä diskoista. Paikka oli suosittu, mutta se kuitenkin suljettiin, koska rakennuksen pelättiin sortuvan satama-altaaseen. Laajojen korjaustöiden jälkeen Tammisaaren luontokeskus aloitti toimintansa rakennuksessa vuonna 1995.