Nyheter

Finlands Naturcentrum Haltia bjuder in till vinterutflykter – Haltia fyller 10 och firar med Friluftslördagar hela året 

Den första lördagen varje månad är Friluftslördag i Finlands Naturcentrum Haltia. Evenemangen erbjuder alla som är intresserade av friluftsliv information om hur man rör sig i naturen och möjlighet att lära sig friluftsfärdigheter. Friluftslördagen den 4 februari leder till vinterutflykternas hemligheter och i vargens spår. 

Två vandrare sitter med snöskor på fötterna. En annan kastar snö upp i luften.

Finlands naturcentrum Haltia, som ligger invid Noux nationalpark i Esbo, fyller i år tio jämna år. De tio Friluftslördag-evenemangen som ordnas under året är en del av programmet för jubileumsåret.

”Friluftslördag-evenemangen passar för alla som är intresserade av att vara ute i naturen, vuxna som barnfamiljer, oberoende av bakgrund. Vi vill också göra Finlands natur bekant för till exempel invandrare. Evenemangens teman byggs upp kring årscykeln, färdigheter i ansvarsfullt och hållbart friluftsliv”, berättar Haltias direktör Harri Karjalainen.

Alla tjänster på Haltia är öppna på Friluftslördagarna kl. 10–21 och det är fritt inträde till naturcentrumets utställningar från kl. 15.

Ta en snöskotur i Noux nationalpark på vintern och värm sedan upp dig i utfärdsbastun

Haltias Friluftslördag i februari, den 4 februari, drar igång vintersäsongen. Det finns mycket att lära sig och uppleva såväl för mer erfarna veteraner som för dem som ännu bara drömmer om utfärdsupplevelser.

I dagens program ingår bl.a. vildmarksguidens Minna Jakosuos föreläsning om grunderna i vinterutfärder, en guidad snöskoutfärd i Noux fantastiska natur och testning av friluftsredskap på Haltias evenemangsplan. I naturcentrumet kan man delta gratis i guidningar som passar hela familjen kl. 17 och 18. På eftermiddagen värms Haltias utfärdsbastu upp och när skymningen faller kan besökaren uppleva stämningen i lågornas sken när evenemanget Lux Noux lyser upp vinterkvällen vid Haltias port.

Se programmet och tidtabellerna för Friluftslördagen i februari i sin helhet på Haltias webbplats (på finska, haltia.com).

Den franska naturfotografen gick vargarnas stigar i Finland – Friluftslördagen tar vargen till världen via konst och information

På Friluftslördagen i februari bekantar vi oss med den fantasieggande varelsen vargen. I Finlands naturcentrum Haltia hittas den franska naturfotografen Olivier Larreys utomhusutställning The Land of Wolves med imponerande bilder av vargar.

Vargarnas liv belyses också av informationsinslag och en informationspunkt inne i Haltia. Naturfotografen Olivier Larrey berättar för publiken om sina möten med vargflocken under sina fotoutflykter i Östra Finland. Experter från projektet VargLIFE berättar å sin sida till exempel om hur man identifierar vargspår och vad man ska göra om man möter Gråben på en skogsutflykt.

Mer information