
Dina matval har betydelse. Globalt orsakar matproduktionen och -konsumtionen en tredjedel av alla miljö- och klimatutsläpp relaterade till konsumtion. De påverkar naturens mångfald, vattnens övergödning och jordens utarmning.
Upp till 25 procent av alla utsläpp som en finländsk konsument ger upphov till beror på födan: på hurdan mat du köper, vem som har producerat den, hur och var den har producerats, hur maten har transporterats hem, hur den har förvarats och tillretts där och hur mycket av den som har slängts.
Det är möjligt att minska matproduktionens och -konsumtionens miljöpåverkan. Här har konsumenterna en egen, betydande roll: att hålla sig till en hållbar och hälsosam kost. Det är enkelt att säga att de val som en enskild konsument – just jag – gör inte har någon betydelse. Men redan om alla finländare åt enligt näringsrekommendationerna skulle klimatutsläppen minska med en fjärdedel.
Matproduktionen och -konsumtionen bildar ett globalt matsystem. Matsystemet redogör för frågor som hur maten produceras och hur den hamnar hos konsumenten samt varför vi äter det vi äter.
Matsystem är globala, så det är svårt att ta reda på matens ursprung, produktionssätt och miljökonsekvenser. Genom att äta lokal mat, det vill säga närproducerad mat, främjar du bevarandet av en lokal jordbruksproduktion, ett lokalt näringsliv och du kan lättare spåra matens ursprung för att beräkna hur ansvarsfullt den har producerats.
En kost i enlighet med hållbar utveckling är hälsosam, ger njutning och är producerad och konsumerad på ett ansvarsfullt sätt. Med små förändringar kan du enkelt och obemärkt göra ditt matbeteende mer hållbart – även på utfärden.