Orientering är glädjen i att hitta och lyckas gång på gång. Visst ställs man också inför begränsningar i sin förmåga, går vilse, men det är bara fråga om tillfälliga missar. Med en noggrann karta och en pålitlig kompass hinner man inte gå vilse länge, men det ger orienteringen lite spänning och en känsla av att tryggt kunna gå vilse. Att hitta tillbaka till kartan ger en av de bästa övningarna i att avläsa terrängen.
Okänsligt sagt går orienteringen ut på att så snabbt som möjligt och i en bestämd ordning ta sig enligt en självvald rutt via punkter som är utmärkta i terrängen, med hjälp av karta och kompass. Det kräver en dialog mellan kartan och terrängens språk, som orienteraren hela tiden tolkar.
Antingen du orienterar lugnt och kollar svampförekomsterna eller svettas i tävlan med dina döttrar, vet den stora och brokiga familjen av orienterare hur gott orienterandet gör oss var och en. Efter en timmes orientering märker du att vardagsbekymren inte korsat din hjärna en gång. Livet pulserar i dina ådror och naturmiljön har gjort sitt. Med ökande orienteringskunskaper kan du också bege dig på en ödemarksvandring utan att behöva känna dig bunden av stigar.
Hur börjar man orientera?
Det bästa sättet för en nybörjare att bekanta sig med grenen är att gå till den närmaste orienteringsföreningens kvällsorientering med kontroller. Du får vanligen information om var de finns på idrotts- eller orienteringsföreningens webbplats i din hemkommun.
Klä dig lämpligt sportigt och ta på dig terrängdugliga sportskor. Du hinner bekanta dig med orienteringsmodet vid kontrollerna. Kompass och stämpel kan du ofta hyra eller låna på startplatsen. Kontrollera det här på förhand med arrangören ifall du inte har egna redskap.
För en kartavgift på några euro kommer du ut på banan, vars svårighetsgrad du kan välja efter nivå eller humör. På de lätta banorna har du stöd av stigar och tydliga landmärken när du väljer rutt. Du kan också fritt välja orienteringstaktik. En del rusar förbi kontrollen och vänder om, andra promenerar spikrakt från kontroll till kontroll, och några kan till och med störta direkt från kontroll till kontroll. Man ska helst utveckla sin förmåga utifrån de egna utgångspunkterna och målen. Orienteringsföreningarna hjälper gärna till i början.
Rogaining
Om du gillar fotvandring, långa dagsetapper och orientering som kräver stor noggrannhet, är rogaining en gren för dig. För att utöva grenen krävs noggrann kartläsning men samtidigt har man lyckats bevara känslan som hör ihop med fotvandring. Rogaining-evenemang ordnas runt om i Finland – även vid utflyktsmål som finns med i webbtjänsten Utinaturen.fi.
Rogaining är en gren som i huvudsak utövas i den här formen vid dessa evenemang. Man deltar i rogaining i par eller små grupper. Vid evenemangen kan man delta i tävlings- eller vandringsklassen. Rogaining innebär att man under tävlingstiden orienterar sig fram till så många kontroller som möjligt i vilken ordning man vill, för att samla maximalt antal poäng. Tävlingstiden kan variera från ett par timmar till ett helt dygn.
Grenen är alltså ingen fartgren i traditionell bemärkelse. Vinnaren utses utifrån antalet insamlade poäng. Kontrollerna är poängsatta och deltagarna kan planera sin rutt helt fritt. För att få en godkänd prestation måste alla gruppens medlemmar besöka samma kontroller inom utsatt tid.
Till ett rogaining-evenemang hör att patrullerna har möjlighet att när som helst under tävlingen besöka tävlingscentret (tävlingens hash house) för att byta utrustning, äta eller till och med sova ett tag. Evenemangen kulminerar i allmänhet strax innan tävlingstiden går ut, när patrullerna anländer i stora skaror till tävlingscentret.
Grenen passar utmärkt för orienterare och personer som sysslar med äventyrsaktiviteter, men den är en ypperlig motionsform också för vanliga friluftsentusiaster och motionärer.
Grenens ursprung: Australiens gåva till friluftsentusiasterna
Rogaining utvecklades i Australien, där universiteten ordnade långa fotvandringar för sina studerande, med kontroller som deltagarna fick besöka i önskad ordning. Grenen blev en tävlingsgren på 1970-talet.
Rogaining hör ännu inte till de mest kända tävlingsgrenarna, men världsmästerskapstävlingar har faktiskt ordnats sedan 1992. VM i rogaining ordnades i Urho Kekkonens nationalpark i Finland 2015. Innan dess hade man redan ordnat flera vandringsevenemang och FM-tävlingar.
Både rogaining-tävlingar och vandringsevenemang ordnas på olika håll i Finland. De flesta av evenemangen ordnas av olika friluftsorganisationer eller idrotts- och orienteringsföreningar.
Hur komma i gång med rogaining?
Man kommer i gång med grenen genom att öva sina grundläggande orienteringsfärdigheter. Motionsorienteringsevenemang ordnas i närapå alla kommuner i Finland under sommaren. Många föreningar ordnar också orienteringsskolor för både vuxna och barn. Det lönar sig även att höra sig för hos orienteringsföreningarna om kartor med fasta kontroller i närområdet. Med hjälp av dessa kan man öva sig på att planera rutten från en kontroll till nästa samt i praktiken träna på egen hand.
Lättast hittar man information om riktiga rogaining-evenemang på grenförbundets webbplats (till största delen på finska).
Mera information
