Pohjois-LappiSevetti - Pulmanki -reitin sijainti Suomessa
Inari (www.inari.fi), Utsjoki (www.utsjoki.fi)
Kaldoaivin erämaa-alue, Sevettijärven-Näätämön alue

Sevettijärvi - Pulmanki-vaellusreitti kulkee suuren Kaldoaivin erämaan halki. Reitin pituus on 60 - 70 km reittivalinnasta riippuen. Eteläisessä päässään reitti kulkee vielä mäntykankailla, mutta pohjoiseen kuljettaessa muuttuu ympäröivä tunturiylänkö aina vain karummaksi ja pääasiassa koivua kasvavaksi. Reitti on merkitty oranssipäisillä puutolpilla.

Kesäkuun alkupuolella lumi on jo pääosin sulanut erämaasta, mutta joet ja purot tulvivat sulamisvesien vuoksi. Suositeltavin vaellusaika onkin juhannuksesta lokakuun alkupuolelle. Reitti on vaativa ja sitä suositellaan kokeneemmille retkeilijöille.

Talvireitti

Sevettijärven ja Pulmangin välillä kulkee myös talvireitti, jonka pituus on noin 70 km. Reitti on merkitty maastoon sinisin vinoristiviitoin.

Tsuomasjärven autiotupa suo lämmön ja levon myös kevättalven hiihtäjille. Kuva: Markku Seppänen

Talvireitti on tarkoitettu hiihtäjille, ei uraluvan lunastaneiden moottorikelkkailijoiden käyttöön. Moottorikelkkailijoita varten Sevettijärven ja Nuorgamin välillä kulkee ura, joka on merkitty maastoon punaisin vinoristein. Talvireitti ja moottorikelkkaura ovat yhteneväiset Sevettijärveltä aina Opukasjärvelle saakka, missä ne erkaantuvat yhtyäkseen uudelleen taas Tsaarajärvellä.

Talvireitin linjaus poikkeaa kesäreitistä: talvireitti kulkee alavia maita, kuten soita ja järvenselkiä, pitkin. Talvireittiä ei varsinaisesti pidetä yllä, vaan reittiä käyttävät Metsähallituksen huoltomiehet, rajavartiosto sekä paikalliset poromiehet liikkuessaan alueella työtehtävissä moottorikelkalla. Kulkija saa siis varautua aukomaan latuaan umpisessa ainakin alkutalvesta ja lumisateen jälkeen.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/sevettijarvi-pulmanki.

Asiakaspalvelu

Ivalon palvelupiste
Puh. 0206 39 7701
ivalo(at)metsa.fi

Ylä-Lapin luontokeskus Siida
Puh. 0206 39 7740
siida(at)metsa.fi