Talvinen tunturimaisema, jossa on koskematon lumipeite. Puut ovat tykkylumen peitossa.

 

Sallatunturin alue tarjoaa kävijöilleen upeita, aina Venäjälle asti ulottuvia erämaisia maisemia. Luonnosta retkeilijä löytää kiinnostavia luonnonmuodostelmia, kuten Kaunisharjun tai Pahaojankurun. Vanhojen ikimetsien tunnelma ja pienet lammet ihastuttavat kulkijaa.  
 

Pohjoinen Sallatunturi

Pohjoinen Sallatunturi (ent. Iso Pyhätunturi) on alueen korkein laki (477m mpy), ja sen huipulta avautuvat huikeat näkymät erämaan yli. Laelta voi ihailla vanhoja Sallatuntureita  (Sallatunturi, Välitunturi ja Rohmoiva), jotka kohoavat Venäjän puolella. Pohjoisen Sallatunturin laelta näkee hyvällä säällä lukuisia muita tuntureita, muun muassa Rukatunturin ja Pelkosenniemen Pyhätunturin. Laella on myös näköalatorni. Pohjoisen Sallatunturin päälle pääsee merkittyä reittiä pitkin. Matkaa Tunturikeskuksen lähtöportilta Pohjoisen Sallatunturin huipulle tulee noin 4,5 kilometria.   

Kaunisharju

Jyrkänteen reunalta avautuu näkymä mäntymetsään ja tuntureille.

Männikköinen Kaunisharju muodostuu kahdesta peräkkäisestä harjusta, Hanhiharjusta ja Kauniinhaudanharjusta. Etenkin harjun lakialueilta avautuu upeita näkymiä kohti pohjoista. Kaunisharjulla on luonnonilmiöiden havainnointipaikka, jossa voi ihastella maisemia säänsuojassa. Harjun alapuolella sijaitsee Kaunisharjun laavu. Laavulle pääsee talvisin huollettua latua pitkin ja kesällä patikoiden. Luonnonilmiöiden havainnointipaikka sijaitsee Kaunisharjun pysäköintialueen vieressä. Luonnonilmiöiden havainnointipaikalla ei ole tulentekopaikkaa  tai käymälää, eikä siltä pääse suoraan laavulle.  

Pahaojankuru

Pahaojankuru on nimensä veroinen, jyrkkä ja louhikkoinen, ja sen pohjalla kohisee pieni joki. Merkitty reitti kulkee aivan kurun reunaa, komeassa aihkimäntymetsässä. Puiden lomasta pilkottaa välillä maisemia Aatsinginhaudan suuntaan. Pahaojankurulla on tulipaikka, ja portaat alas kurun pohjalla olevalle purolle. 

Kolmiloukkonen

Kolmiloukkonen on koko perheelle sopiva nähtävyys, sillä se sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Poropuiston asiakaspalvelupistettä ja parkkipaikkaa. Läheisestä sijainnistaan huolimatta Kolmiloukkosella vallitsee erämainen tunnelma, josta voi nauttia lammen kahdella eri laavulla.  
 

Salmijoen kuru

Joen vesi virtaa kapeassa kivikkoisessa koskessa. Rannat ovat pystysuoraa kalliota. Kosken yläpuolella on puinen silta.

Salmijoen kuru  on jäätikön pohjalla virranneen jäätikköjoen kuluttama kuru. Jyrkkien rinteiden reunustaman kurun pohjalla virtaa louhikkoinen, puromainen Salmijoki.  Kurun rinteet kasvavat komeaa vanhaa metsää, jossa on runsaasti paksuoksaisia aihkipetäjiä ja keloja sekä kaunista kuusikkoa. Puronvarren lehtokorpien ja kalliopahtojen kasvillisuus on monimuotoista. Kurulle johtaa Salla - Kemijärvi -tieltä metsäautotie ja sen päästä merkitty reitti. Kuruun voi myös patikoida suoraan Tunturikeskuksesta  merkittyä vaellusreittiä pitkin. 

Kalliojärvi

Kalliojärvi on kapeassa kallioisessa rotkossa sijaitseva kaunis erämainen järvi noin 7 kilometriä Sallatunturista länteen. Järvi on Salmijoen kurulle menevän retkeilyreitin varressa, ja talvella sinne pääsee hoidettua latua pitkin. Järven rannassa on päivätupa. 

Topsakka-aapa

Löytöjängän-Suksenpaistama-aavan soidensuojelualueella sijaitseva Topsakka-aapa on laaja suoalue, jota halkoo Topsakkaharju. Kohteeseen pääsee tutustumaan UKK-reittiä pitkin. 

Palotunturi

Topsakka-aavan kaakkoispuolella sijaitsevan Palotunturin päällä on näköalapaikka, josta avautuu hienot maisemat. Näköalapaikka sijaitsee UKK-reitin varrella.

Ruuhitunturi 

Ruuhitunturin huiputus onnistuu niin kesällä kuin talvellakin. Tunturin laen näköalatornista avautuvat maisemat aina Venäjälle saakka. Talvista maisemaa hallitsevat tykkylumipuut. Ruuhitunturiin pääsee kesällä patikoiden ja maastopyöräillen ja talvella hiihtäen sekä kävellen. Talvikaudella Ruuhitunturilla on auki latukahvila. Ruuhitunturilla sijaitsee myös päivätupa. 

Sota- ja jälleenrakennusajan museo 

Sallan vanhalla asema-alueella, rautatieläisten entisessä asuintalossa Sallan keskustan tuntumassa on Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo. Museossa sijaitsee näyttelytilojen lisäksi museokauppa ja -kahvila. Museoalueella on myös ulkonäyttelyalue. 

Museon perusnäyttely kertoo 1900-luvun alun Kuolajärvestä ennen sotia, levottomista sota-ajoista sekä sodan jälkeen koittaneesta valtavasta jälleenrakennusurakasta, jossa sodassa koeteltu Sallan kunta ponnisteli jälleen uuteen nousuun. 

Sallan museoalue on avoinna ympäri vuoden. Museo on esteetön.