Maastopyöräilijä nousee jyrkkää rinnettä ylös. Taustalla kuusimetsää.

Reittien lähtöpisteet

Tunturikeskus, Sallatunturin Holiday Club Salla -hotellin ja rinteiden välissä

Poropuisto, Sallatunturin eteläpuolella

Sallatunturin maisemareitti, maastopyöräily, 6,5 km, rengasreitti

Sulan maan aikaan, ajoaika n. 1 h
Keskivaativa reitti

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Reittikuvaus

Sallatunturin maisemareitti nousee Sallatunturin huipulle. Huipulta on komeat maisemat Sallatunturin luonnonsuojelualueelle ja Venäjälle asti. Tunturin huipulla on riippumattoja, kota ja Salla - in the middle of nowhere -kyltti. Majan katolla on näköalapaikka.

Maastopyöräilijä polkee tunturin huipulla, suomaisema taustalla.

Reitti kapuaa tunturin huipulle huoltotietä pitkin ja laskeutuu alas Itärinteitä seuraillen. Sieltä palataan hiekkapäällysteistä Itärinteentietä Sallatunturin luonnonsuojelualueen rajan tuntumassa. Pohjoisrinteiden jälkeen tie muuttuu asvalttitieksi ja ohittaa Keselmäjärven. Keselmäjärvellä on tien vieressä uimaranta, jossa voi käydä vilvoittelemassa. Reitti palaa takaisin tunturikeskuksen lähtöpisteeseen. 

Sallatunturin maisemareitti on Sallan kunnan ylläpitämä.

Huomioitavaa

Reitti kulkee pääosin hiekkateitä pitkin, loppuosaltaan asvaltoitua tietä. Vaikka reittipohja on helppo, tulee reitin vaativuus pitkistä ja jyrkistä ylä- ja alamäistä, reitti kiipeää tunturin huipulle ja vaatii hyvää kuntoa. Hiekkatien sora saattaa olla irtonaista erityisesti jyrkissä kohdissa. Reitillä voi olla jalankulkijoita, joita pyöräilijän on nopeampana velvollisuus väistää. Reitin varrella ei ole vesipistettä. Reitillä ei ole erillistä reittimerkintää.

Säänmukainen pyöräilyvarustus, eli säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, pyörän huolto- ja paikkausvälineet sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella ei ole vesipistettä. Reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.  
 

Kaunisharjun kierros, maastopyöräily, 13 km, rengasreitti

Sulan maan aikaan, ajoaika 1-2 h
Helppo-keskivaativa reitti

Pyöräile Sallatunturin luonnonsuojelualueella jääkauden muovaamilla harjuilla, ikikuusikossa lampien ja purojen ohi

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Osoite: Sallan Poropuisto, Hautajärventie 111, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 44.3297', 28° 49.4223'
ETRS-TM35FIN 7403441, 580361

Retkeilyrakenteet
Karhulammen laavu (Sallan kunnan ylläpitämä), Kaunisharjun laavu, Tunturilammen laavu

Nähtävää

Pyöräile Sallatunturin luonnonsuojelualueella jääkauden muovaamilla harjuilla, ikikuusikossa lampien ja purojen ohi

Reittikuvaus

Reittimerkintä: siniset neliöt puussa, osin punaiset neliöt puussa (UKK-reitin osuus)

Suositeltu kulkusuunta: reitti on kuljettavissa molempiin suuntiin

Kaunisharjun kierros kulkee nimensä mukaisesti kauniissa, kuusivaltaisessa metsässä osin Sallan kansallispuiston sisällä. Reitti kiertää Kaunisharjun jääkauden muotoilemien jyrkkäpiirteisten harjujen reunamilla, ylittää useita metsäpuroja ja näyttää kauniita tunturi-, suo-, ja lampimaisemia. Tarinan mukaan Kaunisharjun alueella on asunut erakko, piilopaikassaan, kulkien vain omia jälkiään. Kaunisharjun kierros kulkee leveämpää latupohjaa pitkin, joten tällä reitillä voi pitää kovempaakin vauhtia yllä.
Leveämpi ura kulkee metsässä. Uralla on kaksi polkua näkyvissä.

Kaunisharjun kierros alkaa Tunturikeskuksesta, kulkien ensimmäisestä risteyksestä vasemmalle. Polku mutkittelee melkein puolet matkasta Salla - Kuusamo -tien (nro 950) suuntaisesti, alkuun suon laitaa vanhojen sekametsien läpi. Kahdesta seuraavasta risteyksestä käännytään oikealle. Pian ylitetään pieni puro, sekä myös Sallatunturin luonnonsuojelualueen raja. Jonkin ajan päästä tulee risteys, josta voi poiketa oikealle Poropuistoon, tai jatkaa vasemmalle syvemmälle kansallispuiston vanhoihin metsiin Kaunisharjun laavua kohti. Reitin ensimmäinen taukopaikka on Kaunisharjun laavu, joka sijaitsee puro- ja lampinotkelmassa. Laavulta polku alkaa nousta sankempaan Kontiokankaan ikikuusikkoon, kohti reitin toista taukopaikkaa Tunturilammen laavua. Sallatunturin luonnonsuojelualueen alue päättyy hieman ennen laavua. Tunturilammen rannasta avautuu upeat maisemat kohti Pohjoista Sallatunturia. Tunturilammen laavulta reitti jatkuu oikealle, läpi vanhan kuusi- ja mäntymetsän leveämpää latupohjaa pitkin. Hieman ennen Tunturikeskukseen palaamista, kiemurtelee reitti edes takaisin pitkin hauskan mäkistä kuntoladun pohjaa. Jos sattuu olemaan aurinkoista, ja ilta, pääsee nauttimaan ilta-auringosta joka osuu hienosti jyrkkärinteiseen, vanhaan männikköön juuri ennen tunturikeskukseen palaamista. Kummaltakin tämän reitin taukopaikosta löytyy vettä, mutta luonnonvesi tulee aina keittää ennen käyttämistä.

Kaunisharjun kierroksen voi aloittaa tunturikeskuksesta, jolloin maastopyöräreitille tullee pituutta 12,7 km, tai Poropuistolta, jolloin kokonaispituus on 13,3 km. 
Mies ja poika tauolla maastopyörien luona. Lampimaisema taustalla.

Huomioitavaa

Suurin osa reitistä kulkee leveää latupohjaa myöten, talvisin reitillä on valaistu hiihtolatu. Muutamissa paikoissa polku on epätasainen ja joitakin jyrkempiä kohtia on lähinnä Kaunisharju-Poropuisto-Sallatunturi välillä. Kaunisharjun luonnonilmiöiden havainnointipaikka ei sijaitse reitin varrella, se löytyy Salla-Kuusamo -tien varresta, harjun päältä. Reitillä voi olla jalankulkijoita, joita pyöräilijän on nopeampana velvollisuus väistää.

Säänmukainen pyöräilyvarustus, eli säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, pyörän huolto- ja paikkausvälineet sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella on luonnonvesipisteitä, mutta niiden laatua ei tutkita, vesi pitää aina keittää ennen käyttöä. Reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.  
 

Ruuhitunturin kierros, maastopyöräily, 18 km, rengasreitti 

Sulan maan aikaan, ajoaika 2-3 h
Vaativa reitti, kivikkoisuuden ja korkeuserojen takia

Kynttiläkuusikot, lammet ja kaukomaisemat aina Venäjälle asti

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Osoite: Sallan Poropuisto, Hautajärventie 111, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 44.3297', 28° 49.4223'
ETRS-TM35FIN 7403441, 580361

Retkeilyrakenteet

Tupien laavu, Hangasjärven laavu, Ruuhitunturin päivätupa (jotka ovat kaikki Sallan kunnan ylläpitämiä), Ruuhitunturin näköalatorni ja Siskelilammen kota.

Nähtävää

Kynttiläkuusikot, lammet ja kaukomaisemat aina Venäjälle asti

Reittikuvaus

Reittimerkintä: Siniset ja punaiset neliöt puissa ja sinikärkiset tolpat, paikoin ei reittimerkkejä

Suositeltu kulkusuunta: Reitin voi kiertää kumpaankin suuntaan

Ruuhitunturin kierroksella pääset vaihtelevaan maastoon, vanhoihin ikikuusikoihin ja männiköihin, talousmetsiin, suo- ja lampimaisemiin sekä tunturin päälle. Ruuhitunturin huipun näköalatornista näet Venäjälle asti. Ruuhitunturin rinteillä kuljet komeassa luonnontilaisessa kynttiläkuusikossa. Reitillä on teknistä ylämäkeä, vauhdikasta latupohjaa sekä kosteikkoja.
Ruuhitunturin kierroksen voi aloittaa joko tunturikeskuksesta tai Poropuistolta, tämä reittikuvaus alkaa tunturikeskuksesta. Tunturikeskuksen teiden jälkeen reitti jatkuu vajaa kolme kilometriä polkuja ja latupohjia pitkin, matkan varrella on myös pitkoksia. Hangasjärvellä on laavu kauniissa niemessä. Reitti alkaa kavuta polkumaista latupohjaa ylös Ruuhitunturiin, paikoin reitti voi olla märkä. 
Leveämpi ja hieman märkä reitti kuusikossa. Taustalla tunturi.

Ruuhitunturissa on päivätupa. Tuvan vieressä on suurempi rakennus, joka toimii talvisin latukahvilana, ja siinä olevaa yhtä huonetta on mahdollista vuokrata. Ruuhitunturi päivätuvalta voi tehdä 600 m piston Ruuhitunturin näköalatornille, josta voi ihailla upeita kaukomaisemia aina Venäjälle asti. Reitti Ruuhitunturin huipulle erkanee tupien jälkeen vasemmalle leveämmästä moottorikelkkaurasta, ja kapuaa kohti tornia. Tämä osuus reitistä on heikosti havaittavissa ja huonosti merkitty. Huipulta palataan samaa reittiä takaisin. Tämä pistoreitti ei ole osa maastopyöräilyreittiä. 

Kaukomaisema puolipilvisenä päivänä. Horisontissa näkyy tuntureita.

Ruuhitunturin jälkeen reitti alkaa laskemaan ja ensimmäisestä risteyksestä käännytään vasemmalle, ja reitti jatkaa laskemistaan kohti Siskelilammen kotaa. Melkein heti Siskelilammien jälkeen  maastopyöräreitti erkanee merkitystä retkeilyreitistä vasemmalle ja jonkun ajan päästä reitti yhdistyy metsäautotiehen. Tätä tietä seurataan Poropuistolle asti, jonka jälkeen ylitetään Salla-Kuusamo tie, ja sukelletaan Kaunisharjun reitin latupohjalle ja Sallatunturin luonnonsuojelualueelle. Latupohja johdattaa metsässä, maantien suuntaisesti takaisin tunturikeskuksen lähtöpisteeseen.

Huomioitavaa

Reitti kulkee alku- ja loppupäässä latupohjaa pitkin, osin hiekkatietä pitkin, jota voi ajaa tavallisella maastopyörällä. Matkalla on pehmeitä osuuksia, minkä vuoksi lenkille suositellaan läskipyörää tai vähintään plussakoon renkailla varustettua pyörää. Reitillä on paljon risteäviä polkuja ja teitä, kartta on tarpeen.  Reitillä voi olla jalankulkijoita, joita pyöräilijän on nopeampana velvollisuus väistää.

Säänmukainen pyöräilyvarustus, eli säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, pyörän huolto- ja paikkausvälineet sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella on luonnonvesipisteitä, mutta niiden laatua ei tutkita, vesi pitää aina keittää ennen käyttöä. Reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.

Hangasharjun maastopyöräilyreitti, 17,5 km, rengasreitti

Sulan maan aikaan, ajoaika 2-3 h
Helppo-keskivaativa reitti

Lähtöpiste
Osoite: Tunturikeskus, Revontulentie, 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.5567', 28° 46.1984'
ETRS-TM35FIN 7405652, 577929

Osoite: Sallatunturin Tuvat, Hangasjärventie , 98900 Salla
Koordinaatit: WGS84 66° 45.3379', 28° 45.9431'
ETRS-TM35FIN 7405240

Retkeilyrakenteet
Tupien laavu, Hangasjärven laavu, Hangasharjun näköalatorni, Ämminpolun laavu (180 metrin pisto reitiltä). Kaikki tämän reitin retkeilyrakenteet ovat Sallan kunnan ylläpitämiä.

Reittikuvaus
Hangasjärven ja -harjun alueella on kaunista mäntymetsää ja kumpuilevaa harjumaastoa. Hangasjärveltä on hienot maisemat Ruuhitunturin suuntaan. Hangasjärven polut ovat Sallan kunnan ylläpitämiä, ja niiltä on yhteys Metsähallituksen ylläpitämille retkeilyreiteille.
Maastopyöräilijä ajaa polkua vauhdikkaasti.

Hangasharjun maastopyöräilyreitin voi aloittaa joko Tunturikeskuksesta tai Sallatunturin Tuvilta. Reitti kulkee tunturikeskuksen teiden jälkeen vajaa kolme kilometriä polkuja ja latupohjia pitkin, matkan varrella on myös pitkoksia. Hangasjärvellä on laavu ja vielä pienen polkuosuuden jälkeen on 2 km hiekkatieosuus vanhaa erämaalentokentän kiitorataa pitkin, josta reitti kääntyy vanhalle moottorikelkkauralle. Kelkkauraa kuljetaan reilu pari kilometriä, kunnes palataan metsäautotielle, ylittäen Ruuhijoki kahdesti. Hieman ennen toista Ruuhijoen ylitystä on polkuosuus ja soranottopaikan jälkeen reitti jatkuu hiekkatietä pitkin takaisin lähtöpisteeseen. Hangasharjulla voi pysähtyä näköalatornissa, ja paluumatkalla löytyy läheltä reittiä vielä Ämminpolun laavu.

Hangasharjun reiteille lähdetään usein myös Sallatunturin Tuvilta, suon laidassa on opasteviitat ja pitkostettu reitti.

Järvimaisema, etualalla kaksi männyn runkoa, taustalla metsäinen ranta.

Huomioitavaa

Suurin osa reitistä kulkee hiekka- tai metsäautoteitä pitkin. Polkuosuudet ovat pääosin helppoja, muutamia haastavampia kohtia sekä jyrkkiäkin mäkiä löytyy. 

Säänmukainen pyöräilyvarustus, eli säältä suojaava vaatetus, varavaatetta, kartta, ladattu puhelin, pyörän huolto- ja paikkausvälineet sekä tarpeeksi juotavaa ja syötävää. Reitin varrella on luonnonvesipisteitä, mutta niiden laatua ei tutkita, vesi pitää aina keittää ennen käyttöä. Reitti voi paikoin olla kostea. Tulentekoa varten mukana pitää olla tulitikut ja käymälää varten oma wc-paperi.