Aktiviteetit Sallatunturin alueella

Sallatunturin alueen erämaan rauhasta ja tunturimaisemista pääsee nauttimaan helposti päiväretkillä kesäisin patikoiden tai maastopyöräillen ja talvisin hiihtäen, lumikenkäillen tai talvipyöräillen. Usean luonnonsuojelualueen  läpi kulkeva UKK-reitti ja lähialueen muut reitit tarjoavat mahdollisuuden pidempiin vaelluksiin.  

Luonnonsuojelualueella on hyvä käyttää polkuja, jotta maasto ei kulu. Noudatathan alueen sääntöjä ja vie roskat aina mukanasi asianmukaiseen jätepisteeseen. Lue lisää vastuullisesta retkeilystä ja Retkietiketistä.

Patikointi ja vaeltaminen 

Sallatunturin alueella on monia päiväretkeilyyn sopivia, eritasoisia ja -pituisia reittejä. Tarjolla on lyhyitä reittejä koko perheelle, kuten Kolmiloukkosen lampi ja laavu,  sekä haastavampia reittejä, kuten Pahakurun kierros. Pohjoisen Sallatunturin päälle nouseva Taivaantavoittelijan Taival tarjoaa retkeilijälle upeat näkymät Venäjän puoleisille Sallatuntureille.  Alueen hienoimmat nähtävyydet ovat merkittyjen reittien varrella.  

Patikointiretkien aloituspaikkoja on useampia: Sallan poropuisto, Tunturikeskus  ja Pohjoisrinne.  
Myös lähialue tarjoaa helppoja päiväretkikohteita kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi Ruuhitunturiin pääsee kesäisin patikoiden ja maastopyöräillen ja talvisin hiihtäen ja kävellen talvikävelyreittiä. Ruuhitunturista voi ihastella maisemia aina Venäjälle asti. 

Pidempi vaellus on mahdollista tehdä myös yhdistämällä luonnonsuojelualueen reittejä lähialueen muiden reittien kanssa. Vaellukseen soveltuu myös alueen halki kulkeva UKK-retkeilyreitti. Reitin varrella on vaihtelevaa luontoa, nähtävyyksiä sekä yöpymis- ja taukopaikkoja.
 
Sallan pohjoisosissa, luonnonsuojelualueen ulkopuolella on paljon erämaista luontoa retkeilyyn. Tuntsan erämaa-alue soveltuu erinomaisesti vaeltamiseen. Alueen halki kulkee UKK-retkeilyreitti, jota pitkin alueeseen on helpointa tutustua. Tuntsan erämaa sopii myös omien polkujen kulkijalle ja retkeilytaitoiselle, joka ei etsi valmiita reittejä, vaan kaipaa luonnonrauhaa. Katso kulkuyhteydet Tuntsalle Sallan suunnasta ja muuta tietoa alueesta. 


Tunturin laelta avautuu maisema tuntureihin ja vaaroihin. Kesäsää on pilvinen.

 

Pyöräily  

Sallatunturin luonnonsuojelualueella on yksi maastopyöräilyreitti , Kaunisharjun kierros. Lähialueella on lisäksi useita maastopyöräilyyn sopivia eri pituisia reittejä. Aivan luonnonsuojelualueen vieressä kulkee esimerkiksi Sallatunturin maisemareitti, joka lähtee Tunturikeskuksesta, kulkien Sallatunturin huipulle. Ruuhitunturin huipulle menee kesäisin pyöräilyreitt. Talvella pyörällä pääsee kiertämään Pahakurun kierroksen.

Hiihto 

Sallatunturista ja lähiseuduilta löytyy laaja latuverkosto sekä perinteiselle että vapaalle hiihtotavalle. Ylläpidettyjä latuja on yhteensä yli 100 km. Sallatunturin talvet ovat usein runsaslumisia sen korkeasta sijainnista johtuen, mikä tekee siitä oivallisen hiihtokohteen. Luonnonsuojelualueella kulkee Kaunisharjun hoidettu hiihtolatu sekä osa Tunturin ympäri -reitistä.  Suurin osa latuverkostosta sijaitsee Sallatunturin lähialueilla. Sähköisistä latukartoista voi nähdä latujen hoidon ajantasaisen tilanteen.   

Kaksi vierekkäistä latukoneella tehtyä latua kumpuilevassa mäntymetsässä. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.

Lumikenkäily ja talvikävely

Sallatunturin vaara- ja tunturimaisemat  soveltuvat hyvin lumikenkäilyyn. Suosittu reitti on esimerkiksi Pohjoisen Sallatunturin päälle nouseva Taivaantavoittelijan taival. Sallan (visitsalla.fi) matkailuyrityksistä voi vuokrata lumikenkiä ja tiedustella lumikenkäilyyn sopivia kohteita.   Sallatunturissa on myös useita huollettuja reittejä talvikävelyyn, esimerkiksi Poropuistoon ja Ruuhitunturiin.

Muut aktiviteetit Sallatunturin alueella 

Melominen 

Sallassa melontaan sopii Aatsinkijoki. Lähialueilla suosittu melontapaikka on myös Hangasjärvi. 

Lintujen tarkkailu 

Luonnon vaihtelevuus näkyy myös monipuolisessa linnustossa. Sallassa tavataan vuosittain liki 150 lintulajia, joista reilu 100 on mahdollista nähdä alkukesän parhaaseen havainnointiaikaan. Sallan vanhoissa metsissä asustaa esimerkiksi metsoja sekä lapinpöllö. Sallan soisilla alueilla esiintyy itäistä pikkusirkkua, jonka vahvinta esiintymisaluetta on juuri Salla. Erämaalammilla viihtyvät esimerkiksi telkät, uivelot ja joutsenet. 

Lähialueilla lintujen havainnointia varten on rakennettu kaksi lintutornia. Termusjärven torni sijaitsee Sallan kirkonkylän pohjoispuolella vajaan 10 kilometrin päässä ja Aapa-Tuohilammen torni Kelloselän kylän länsipuolella. Molemmilla torneilla voi tutustua hyvän lintujärven lajiston lisäksi suolinnustoon. Vanhojen metsien linnustoa näkee parhaiten patikoimalla retkeilyreittejä ja pitäen aistit valppaana. Erityisen suosittu paikka on Salmijoenkanjoni ja Palotunturi-Aikkipetsin seutu. 

Sallan kirkonkylän pohjoispuolella on hienoja ja laajoja soidensuojelualueita, joissa pesii arvokas ja vaatelias suolinnusto. Pohjoiseen päin mentäessä maisema karuuntuu ja huipentuu Tuntsa-Värriön tunturialueeseen, josta löytyy monia tunturilintulajeja. 

 

Nähtävyydet ja näköalat 

Sallatunturin alueen kauniita maisemia voi ihailla muun muassa Pohjoisen Sallatunturin ja Ruuhitunturin päältä sekä Kaunisharjulta. Alueen erikoisia luonnonmuodostumia ovat esimerkiksi Aatsinginhauta, Kaunisharju ja Pahaojankuru. 

Kalastaminen

Metsästää

Paikkakuntalaiset saavat metsästää metsästyslain 8 §:n antamalla oikeudella.

Ulkopaikkakuntaiset voivat ostaa valtion maille pienriistan metsästyslupia alueelle Vilma-Savina (nro 3612). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eräluvat.fi).  

Marjastaa ja sienestää

Sallan alueella on hyvät marjastus- ja sienestysmaat. Alueen metsistä löytyy runsaasti mustikka- ja puolukkamaastoja ja soilta voi poimia hillaa.

Ruokasienistä suosituimpia ovat koivunpunikkitatti, voi-, nummi- ja kangastatti sekä karva-, kangas- ja haaparousku. Sesonki alkaa jo heinäkuun lopulla ja jatkuu ensimmäisiin pakkasiin syyskuulla. Runsaimman korvasienisadon löytää toukokuun lopulla - kesäkuun alussa tuoreilta havumetsäkankailta, missä maan pinta on rikkoutunut tuulenkaatojen tai metsätaloustoiminnan tuloksena.

Luonnon antimista saa myös oivallista ruokaa retkillä, lue lisää Retkeilyn ABC:stä!

Näyttely 

Sallan Poropuistossa on Metsähallituksen luontonäyttely. Näyttely tutustuttaa kävijän muun muassa Sallan alueen geologiseen historiaan ja vanhojen metsien luontoon. Näyttelyyn tutustuminen on ilmaista ja se on esteetön.