Saariselän alueen reitit

Tunturiin vai kairaan

Teemalliset Tunturiin-lähireitit

Teemalliset Tunturiin -lähireitit tarjoavat tarinallisia päiväretkireittejä niin aloitteleville kuin kokeneillekin retkeilijöille. Kaikilta lähireiteiltä löytyy jokin luonnon tarkkailuun liittyvä teema. Reitit sopivat hyvin myös lapsiperheille ja luonnossa ensi kertaa liikkuville matkailijoille.

 

Ahopään reitti.

Ahopää, 14 km rengasreitti

Patikointi Tulentekopaikka Päivätupa Pysäköintialue
Patikointi Tulentekopaikka Päivätupa Pysäköintialue
Sulan maan aikaan, kulkuaika 5-6 h
Reitti sopii päiväretkeilyyn
Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti
Ahopää reittikuvaus (pdf 3,8 Mt)
Lue tarina: Matka maiseman syntyyn

Aurorapolku, 2,1 km rengasreitti

Patikointi Päivätupa Tulentekopaikka Vuokrakota Pysäköintialue

Ympärivuoden, kulkuaika 1 h
Polku sopii lapsiperheille.
Lähtöpiste: Saariselän lähtöportti
Aurorapolku reittikuvaus (pdf 2Mt)
Lue tarina: Aurorassa pohjoisen luontoa tarkkaillen        

Iisakkipää

Iisakkipää, 3 km tai 7 km rengasreitti

Patikointi Lumikenkäily Luontopolkuun tutustuminen Tulentekopaikka Pysäköintialue

Ympärivuoden, kulkuaika 2-5 h
Kuntoa vaativa jyrkän nousun takia.
Lähtöpiste: Saariselän lähtöpiste
Iisakkipää reittikuvaus (pdf 2,3 Mt)
Lue tarina: Äärirajoilla elämisen mestarit
Katso Kesä tulee tunturiin video (www.youtube.com)

Kiirunapolun tunnus

Kiirunapolku, 6 km rengasreitti

Patikointi Lumikenkäily Luontopolkuun tutustuminen Pysäköintialue

Ympäri vuoden, 2-3 h
Hyvä päiväretkikohde, lapsiperheet.
Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti
Kiirunapolu reittikuvaus (pdf 1,4 Mt)
Lue tarina: Karu tunturi, koti pohjoisen lajeille
Katso Kiilopään kiirunat video (www.youtube.com)

Luulampi

Luulampi, 11 km rengasreitti

Patikointi Päivätupa Tulentekopaikka Pysäköintialue

Sulan maan aikaan, kulkuaika 4-5 h
Polku sopii päiväretkikohteeksi.
Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti
Luulampi reittikuvaus (pdf 3 Mt)
Lue tarina: Luulammella kulttuurihistorian ja muinaismuistojen lähteillä.

Poropolku

Poropolku, 5,3 km rengasreitti

Patikointi Lumikenkäily Luontopolkuun tutustuminen Tulentekopaikka Pysäköintialue

Ympärivuoden, kulkuaika 2-3 h
Polku sopii lapsiperheille.
Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti
Poropolku reittikuvaus (pdf 2,3 Mt)
Lue tarina: Porojen poluilla, purojen varsilla.

Prospektorin polku

Prospektori, 7,4 km tai 9 km rengasreitti

Patikointi Hiihto huolletulla ladulla Tulentekopaikka Päivätupa Pysäköintialue

Ympärivuoden, kulkuaika 3-4 h.
Kevyt retkikohde ulkoilijalle.
Lähtöpiste: Saariselän lähtöpiste tai Laanila, josta matkaa kertyy 7,4 km
Prospektori reittikuvaus (pdf 2 Mt)
Lue tarina: Saariselän kultakuume (pdf 2 Mt)
Katso Emäkalliota etsimässä (www.youtube.com)

Rumakurun polku

Rumakuru, 14 km rengasreitti

Patikointi Hiihto huolletulla ladulla Päivätupa Tulentekopaikka Pysäköintialue

Sulan maan aikana, kulkuaika 4-5 h.
Pyöräily sallittua kesäaikaan.
Kuntoa vaativa päiväretkikohde.
Lähtöpiste: Saariselän lähtöportti
Rumakuru reittikuvaus (pdf 3 Mt)
Lue tarina: Laanilan majatalosta Saariselän matkailukeskukseksi

Vasapolku

Vasapolku, 1 km rengasreitti

Patikointi Lumikenkäily Luontopolkuun tutustuminen Tulentekopaikka Pysäköinti

Ympärivuoden, kulkuaika1 h
Sopii hyvin lapsiperheille.
Lähtöpiste: Kiilopään lähtöportti
Vasapolku reittikuvaus (pdf 2 Mt)
Lue Ukselmapään Elskan tarina.

 

Maisemalliset Kairaan-erämaareitit

Haastavammat ja maisemalliset Kairaan-erämaareitit  tarjoavat useamman päivän pituisia vaellusretkiä suunnistustaitoisille kokeneille retkeilijöille. 

 

Kairaan-erämaareiteistä löytyy maisemallisia ja haastavia matkaetappeja luonnossa tottuneesti liikkuville ja kokemuksia kaipaaville erämaakävijöille.

Kartan ja kompassin lukeminen ovat Kairaan -erämaareiteillä välttämättömät taidot, sillä pelkkä GPS-paikannin ei erämaassa välttämättä riitä.

Kansallispuiston tuvat - autio- ja varaus - ovat päivämatkojen päässä toisistaan ja niihin on mukava saapua lepäämään yöksi. Muista tehdä varaus ajoissa, jotta yöpymispaikka on varmistettu.

Tutustu tarkempiin reittikuvauksiin.

 

  Luirojärven vaellus 70-80 km  

    Patikointi Erävaellus Hiihto maastossa Autiotupa Varaustupa Tulentekopaikka Laavu Kuivakäymälä

    Ympäri vuoden, kulkuaika 4-6 päivää.
    Reitti on merkitsemätön, joten kartanlukutaito ja kompassi on tarpeen. Haastetta tuovat
    paikoittaiset kivikot ja suot, korkeuserot ja vesistöjen ylitykset.
    Lähtöpiste: Kiilopään portti, pysäköintialue, Kiilopääntie 620, 99830 Saariselkä (Inari)

    Luirojärven kierroksen reittikuvaus.

Muut reitit ja polut

 

Patikointi- ja pyöräilyreitit

 • Laanilan kultareitti, 7,6 km on kultahistoriasta kertova reitti Kutturantien ja valtatien nro 4 välisessä maastossa. Reitti kulkee vanhojen kaivoksien ja kultavaltausten kautta ja tutustuttaa kullankaivun historiaan ja maailmaan. Reitin läheisyydessä kaivetaan kultaa myös nykyisin. Kultareitin toinen pää on Sodankylä - Ivalo -tien (valtatie nro 4) varrella noin 2 km Laanilasta etelään ja toinen pää Kutturantienvarren pysäköintialueella noin 1,5 km Kutturantienhaarasta Kutturaan päin. Molemmissa päissä polkua on lähtöopaste. Reitti on merkitty maastoon kullanvärisillä tolpilla. Polun varrella on kohdeopastetauluja kertomassa 1900-luvun alun kultahistoriasta. Kultareitti on myös pyöräilyreitti. Talviaikaan Kultareitti on osa Kulmakurun luontolatua. Reitti sopii aloitteleville retkeilijöille.
  • Nähtävyydet: Polun varrella ovat muun muassa Kerkelän kaivoskylä, Kuivakurun huuhtomalaitos, Everstin kuilu, Carl Gustafin kuilu sekä Laanilan kvartsikallio.
 • Ruijanpolku, 35 km on osa entisaikaista reittiä, joka kulki Luirojoen, Sompiojärven ja Ivalojoen kautta Norjan rannikolle. Suurten katovuosien (v. 1695 - 1697) ja Suuren Pohjan sodan (v. 1700 - 1721) pakolaiset vaelsivat tätä reittiä pitkin pohjoiseen paremman toimeentulon toivossa. Ruijan reittiä on viitoitettu uudelleen noin 35 kilometrin matkalta Sompiojärveltä Laanilaan. Ruijanpolku on merkitty alkuperäisen merkintätavan mukaan puisin viitoin. Polulla olevat kosteikot ja suoalueet on pitkostettu. Nattushaaran yli kulkee kävelysilta. Polulta on pisto Terävä-Nattasen laelle. Pääosin polku kulkee Sompion luonnonpuistossa, jossa liikkuminen on sallittua vain merkityillä reiteillä ja leiriytyminen on sallittua ainoastaan Sompiojärven rannalla olevalla telttailualueella.
  • Palvelut: Sompiojärven rannalla on kaksi tulentekopaikkaa, kaivo, lintutorni, laavu, jätepiste, kota ja telttailualue. Polkujen risteyskohdassa, josta haarautuu pistoreitti Terävä-Nattasen laelle on tulentekopaikka ja Kaptukaislammen rannalla on laavu. Polun varrella oleva Kaptukaisen kota ei ole käytettävissä. Kopsusjärven tien varrella, Ruijanpolulta noin 600 metriä länteen päin on laavu. Seuraava laavu on lähestyttäessä Kiilopään tietä Sivakkaojan varrelta. Kiilopään tien ylityskohdassa on opastekatos.
  • Nähtävyydet: Näköala Terävä-Nattasen huipulta.

Ruijanpolun reittimerkintä. Kuva: Kimmo Kuure

 • Moitakurun kesäreitti, 10 - 22 km lähtee Saariselän matkailukeskuksesta Tunturihotellin läheiseltä lähtöportilta. Moitakurun reittiä voi patikoida lyhyemmän (10 km) tai pidemmän (22 km) rengasreittivaihtoehdon. Lyhyempi reitti nousee Kaunispäälle, laskeutuu sieltä Palo-ojan kodan lähelle risteykseen, josta käännytään kohti Luttojokea. Paluumatkan reitti seurailee Luttojoen etelärantaa Saariselän matkailukeskukseen. Pidempi reittivaihtoehto jatkuu Palo-ojan kodalta Moitakurun päivätuvalle ja Kuukkelilammelle saakka. Moitakurun päivätuvan lähellä voi tutustua Moitakurun poroerotusaitaan. Sieltä reitti jatkuu Luttotuvan kautta Luttojokivarteen ja palaa sitä seuraillen takaisin Saariselän matkailukeskukseen. Loppumatkasta voi vielä levähtää ja syödä eväitä Kelo-ojan Kullankaivajan tuvassa tai kodassa tai Karvaselän kummituskämpässä.
 • Kakslauttasen kesäreitit, 5 - 50 km. Kakslauttasesta pääsee kesäretkeilyreiteille, joita voi patikoida Kiilopäälle, Niilanpään suuntaan tai Laanilaan. Reiteille pääsee mm. hotelli Kakslauttasen pihasta tai Tunturikeskus Kiilopäältä. Retkeilyreittejä on yhteys myös Ruijanpolulle. Kakslauttasen reitit ovat melko helppokulkuisia ja osa niistä soveltuu myös maastopyöräilyyn.

Hiihtoreitit

Saariselän alueella on parhaimmillaan 250 km mittainen huollettujen latujen verkosto. Ladut on merkitty puutolpin ja luontoladut puisin ristiviitoin. Latujen vaativuustasosta kertovat eri värit: sininen on helppo, punainen keskitasoinen ja musta vaikea latu. Ensimmäisenä syyskaudella avataan ensilumenlatu Saariselältä Laanilaan ja Saariselältä lähtevät, noin 25 km:n pituiset valaistut ladut Laanilaan, Kiilopäälle ja Kakslauttaseen. Lumitilanteen parantuessa avataan myös tunturialueella kulkevat ladut. Viimeisenä keväällä avataan ns. Vellinsärpimä - Taajoslaavureitti ja Rautulammen reitti sekä Hammastunturin erämaa-alueen laidalla sijaitseva Kulmakurun reitti. Suurin osa laduista soveltuu sekä perinteiseen että luisteluhiihtoon. Latureiteillä on useita päivätupia ja muutama laavu. Ladut huolletaan hiihtosesonkiaikana päivittäin. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että tunturialueella kulkevat ladut umpeutuvat nopeasti tuiskuisen ja tuulisen sään vallitessa.

Ladut on merkitty Saariselän alueen latukarttaan (www.saariselkanordicski.com) ja Saariselkä - Sokosti ulkoilukarttaan. Sesonkiaikoina Luulammen päivätuvalla toimii latukahvila.

Pyöräilyreitit

Maastopyöräily on sallittua Urho Kekkosen kansallispuiston merkityillä reiteillä. Lisäksi kansallispuistossa ja Saariselän alueella on pyöräilyyn tarkoitettuja reittejä, jotka on merkitty alueen uusimpiin reittikarttoihin. Pyöräilyreiteistä on saatavilla myös Saariselän maastopyöräilyopas. Maastopyöriä voi vuokrata alueen yrityksistä.

Alueella ovat mm. seuraavat maastopyöräilyreitit:

 • Laanilan Kultareitti 7,6 km on kultahistoriasta kertova reitti, joka toimii myös pyöräilyreittinä. Reitti kulkee vanhojen kaivoksien ja kultavaltausten kautta ja tutustuttaa kullankaivun historiaan ja maailmaan. Lue tarkempi reittikuvaus ylempänä tällä sivulla.
 • Kakslauttasen pyöräilyreittiä on mahdollisuus kulkea myös patikoiden (ks. Kakslauttasen kesäreitit ylempänä tällä sivulla). Lyhimmillään rengasmaisena ajettaessa reitille tulee pituutta noin 7 km. Pidemmän rengasmaisen retken (noin 19,5 km) voi tehdä ajamalla Kakslauttasesta Kiilopäälle, sieltä Laanilan suuntaan ja Rönkönlammen kodan kautta takaisin Kakslauttaseen. Pääosin reitti kulkee helppokulkuisessa maastossa. Kakslauttasen pyöräilyreittejä pitkin voi myös pyöräillä Laanilaan ja Saariselän matkailukeskukseen saakka ja sieltä edelleen vaikkapa Moitakuruun.

  • Palvelut: Rönkönlammen kota, Kiilopään tulentekopaikka

 • Moitakurun kesäreitti 10 - 22 km (ks. kuvaus ylempänä sivulla) soveltuu myös maastopyöräilyyn. Reitin vaativimmat kohdat ovat Palopään ja Kaunispään ylittävät osuudet.

  • Palvelut: Palo-ojan kota, Moitakurun päivätupa, Luttotupa, Kelo-ojan Kullankaivajantupa, Karvaselän kummituskämppä, Kelo-ojan kota.
  • Nähtävyydet: Kaunispään huippu, Moitakurun poroerotusaita, Karvaselän Kummituskämppä
 • Saariselän matkailukeskus - Laanila välillä voi pyöräillä latupohjia pitkin kulkevia pyöräilyreittejä pitkin. Reitille voi lähteä Tunturihotellin läheiseltä lähtöportilta tai Laanilasta hotelli Laanilan luota. Noin 11 km:n rengasreitin muodostavat reittiosuudet: Saariselän matkailukeskus - Laanila - Piispanoja - Saariselän matkailukeskus. Reittejä pitkin on yhteys Kakslauttasen, Kiilopään tai Moitakurun suuntaan.
  • Palvelut: Piispanojan kota

Pyöräilijät Kaunispäällä. Kuva: Ari Andersin, Vastavalo.fi

Moottorikelkkailureitit ja -urat

Saariselän alueelta lähtee moottorikelkkareittejä ja -uria niin etelän kuin pohjoisen suuntaan.

 • Kakslauttasesta etelään päin, Sodankylän kunnan puolella ei tarvita maksullista uralupaa. Matkaa voi jatkaa maamme eteläisimpään saamelaiskylään Vuotsoon.
 • Kakslauttasesta pohjoiseen päin, Inarin kunnan puolella, kelkkailija tarvitsee Metsähallituksen maksullisen uraluvan. Saariselältä pääsee kelkkaillen Ivaloon ja sieltä edelleen pohjoisemmaksi tai itään, valtakunnan rajalle Raja-Jooseppiin saakka.
 • Saariselän alueella uralupia myydään Saariselän palvelupiste Kiehisessä ja moottorikelkkoja vuokraavissa yrityksissä. Eraluvat.fi verkkosivuilta saat lisätietoja uraluvista ja -kartoista (www.eraluvat.fi).