Luonnonmaantieteellisesti Saariselän alue sijaitsee Perä-Pohjolassa ja Metsä-Lapissa. Saariselän korkeimmat tunturit ovat Kiilopää (546 m), Kaunispää (437 m) ja Iisakkipää (454 m). Alueen halki kulkee kuusimetsän pohjoisraja, mikä tarkoittaa sitä, että alueen pohjoispuolella kuusimetsä vaihtuu mäntymetsäksi.

Näkymä Kaunispäältä. Kuva: Martti Rikkonen

Saariselän alueen tunturihuipuilta tähytessä silmien eteen avautuu idässä ja etelässä Urho Kekkosen kansallispuiston tunturialue sekä Sompion luonnonpuiston Nattastunturit. Luoteen suunnalla voi ihailla Hammaskairaa, jota halkoo erämainen Ivalojoki.

Mikä on se valkoinen kukka, jota kasvaa joka paikassa?

Ruohokanukka on keskikesällä valkeanaan polkujen varsilla kukkiva kukka. Valkeat lehdet kukinnossa eivät kuitenkaan ole terälehtiä kuten luulisi, vaan suojuslehtiä. Tarkempi tutkiminen osoittaa, että varsinainen kukinto on suojuslehtien keskellä pikkuruinen ja musta. Syyspuolella ruohokanukan lehdet muuttuvat punaisiksi ja silloin sitä voikin ihailla värikkäänä ruskakasvina. Ruohokanukan marjat ovat punaisia ja houkuttelevan näköisiä. Maultaan ne ovat mauttomia ja jauhoisia, ja maistuvat linnuille, mutta eivät ihmiselle. Marjat eivät ole myrkyllisiä.

Ruohokanukka. Kuva: Nina Raasakka

Ruska

Ruska on joka vuosi samalla leveysasteella suunnilleen samaan aikaan. Ruska alkaa syntyä valon määrän vähenemisen tuloksena kun on selkeä yön ja päivän ero. Maaruska tulee hieman aikaisemmin kuin puiden ruska. Saariselän korkeuksilla parasta ruska-aikaa ovat syyskuun kaksi ensimmäistä viikkoa.

Onko kesällä sääskiä?

Sääskien määrä voi vaihdella vuosittain huomattavasti. Mikäli luonnossa on paljon vettä ja kosteutta, todennäköisesti myös sääskiä on paljon, koska niiden toukat kehittyvät vedessä. Mikäli taas on kuivaa, sääskiä voi olla olemattoman vähän. Kuitenkin jokien ja purojen varsilla sääskiä on aina odotettavissa, ja tuulettomalla säällä jopa kiusaksi asti. Tunturinrinteillä ja aukeilla paikoilla sääskistä ei juuri ole harmia. Kesällä yövyttäessä maasto-olosuhteissa, esim. autiotuvilla, on hyvä ottaa mukaan rankinen eli perinteinen verkkokankainen hyttyssuoja, jonka voi virittää nukkumapaikan ylle. Silloin kesäyön saa nukkua rauhassa.

Lue lisää Saariselän lähialueen luonnosta