Patikointi Erävaellus Hiihto huolletulla ladulla Lintujen tarkkailu Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Tutustua luontotupaan Kalastus Pyöräily Osallistuminen ryhmäopastukseen Metsästys Marjastus ja sienestys Lumikenkäily Moottorikelkkailu

Mitä Saariselän alueella voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Saariselän lähialueella on noin 200 km merkittyjä retkeilyreittejä ja luontopolkuja päiväretkeilyyn. Reitit ovat vaikeusasteeltaan eritasoisia. Osa reiteistä ja poluista on Urho Kekkosen kansallispuistossa, osa kansallispuiston ulkopuolella. Polut ja reitit on merkitty maastoon ja retkeilykarttoihin. Saariselän Aurorapolulla voi patikoida ympärivuoden.

Retkeilijät Saariselän maisemissa. Kuva: Terho Henriksson, Vastavalo.fi

Tehdä erävaelluksia kävellen

Saariselän alue soveltuu hyvin myös pitkien, yöpymistä vaativien vaellusten aloituspaikaksi. Kiilopää ja Saariselkä ovat keskeisiä aloituspaikkoja lähdettäessä pidemmille retkille Urho Kekkosen kansallispuistoon merkittyjen reittien ulkopuolelle kartan ja kompassin kanssa. Sompion luonnonpuistoon voi tehdä vaelluksen Ruijanpolkua pitkin. Saariselältä on lyhyt matka myös Hammastunturin erämaa-alueelle.

Hiihtää huolletulla ladulla

Talviaikaan Saariselän alueella on parhaimmillaan noin 250 km huollettuja latu-uria. Pääosa laduista soveltuu sekä luistelu- että perinteiseen hiihtoon. Pelkästään perinteiseen hiihtoon soveltuvat luontoladut. Valaistuja latuja on 34 km. Huolletuilla laduilla pääsee kokemaan hiihtoelämyksiä upeaan tunturimaastoon, mäntymetsiin ja jokien varsille. Ladut vaihtelevat helposta vaativaan. Laduista on oma karttansa (www.saariselkanordicski.com), johon vaikeusasteet on merkitty väritunnuksin.

Hiihtäjät Saariselän laduilla. Kuva: Markku Tano

Hiihtää koiran kanssa

Saariselän koiralatu lähtee Ski Saariselän ala-asemalta kulkien Luttotuvan kautta Kuukkelilammelle, Palopään yli Palo-ojalle ja sieltä takaisin laskettelurinteiden ala-asemalle. Palo-oja – Kaunispään huippu ei  sisälly koiralatuun. Ski Saariselän ala-asemalla on paikoitusalue ja kahvila. Koiraladun pituus on n. 20 km.

Ko. ladulla saa hiihtää koirien kanssa tai ilman. Koiradulla koirat on pidettävä kytkettynä ja jätökset kerättävä. Ladun varrella ei ole erillisiä roskapönttöjä, kt. roskaton retkeily.

Tehdä erävaelluksia hiihtäen

Saariselän alue on keskeinen vaelluksen aloituspaikka pitkille ja vaativille hiihtovaelluksille Urho Kekkosen kansallispuistoon sekä Hammastunturi erämaa-alueelle. Pitkille, yöpymistä vaativille hiihtovaelluksille on varauduttava huolellisesti, koska silloin liikutaan huolletun latuverkoston ulkopuolella kartan ja kompassin avulla. Latuverkoston ulkopuolella liikuttaessa tarvitaan leveämmät maastosukset, joilla voi hiihtää umpihangessa.

Kuukkeli. Kuva: Kimmo KuureTarkkailla lintuja

Saariselän alueella on hyvät mahdollisuudet niin metsä- kuin tunturilintujenkin näkemiseen. Puuttoman avotunturin lajit voivat tosin olla arkoja, mutta hyvällä onnella voi nähdä vaikkapa kiirunan, pulmusen tai keräkurmitsan. Alempana tunturikoivikossa voi kuulla sinirinnan monivivahteista laulua tai nähdä riekon nousevan siivilleen.Lintuja voi lähteä tarkkailemaan vaikkapa alueen luontopolkuja pitkin.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Saariselältä löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää: luonnonnähtävyyksiä ja näköaloja. Hieno näköala avautuu mm. Kaunispään laelta. Alueen kultahistoriaan voi tutustua Laanilan Kultareitillä ja eräretkeily vanhoine kämppineen kiinnostavat monia kävijöitä.

Tutustua asiakaspalvelupisteeseen

Saariselän alueella liikkuva saa lisätietoja pohjoisen luonnosta ja retkeilymahdollisuuksista Metsähallituksen Saariselän palvelupiste Kiehisestä Saariselän Siula-talossa, joka on myös luvanmyyntipiste. Palvelupiste Kiehisessä toimii myös Saariselän matkailuneuvonta, josta saa tietoa alueen monipuolisista matkailupalveluista.  

Tutustua luontopolkuihin

Alueella on teemareittejä, jotka johdattavat kulkijansa Urho Kekkosen kansallispuistoon. Saariselän ja Kiilopään retkeilyreitit kulkevat vaihtelevassa tunturimaastossa.

Kalastaa

Saariselän lähialueen vesistöihin myydään seuraavia Metsähallituksen vapalupia:

 • UK-puiston kalastusalueelle nro 1563 (www.eraluvat.fi) myydään vuorokauden, viikon sekä kalenterivuoden kattavia lupia. Alueellisen luvan lisäksi kalastajalla pitää olla kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi) suoritettuna.
 • Luttojoki-Suomujoki kalastusalueelle nro 1568 (www.eraluvat.fi) myydään 12 tunnin ja vuorokauden mittaisia lupia. Alueellisen luvan lisäksi kalastajalla pitää olla kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi) suoritettuna.
 • Inarin kalastusalueelle nro 1564 (www.eraluvat.fi) myydään vuorokauden, viikon sekä kalenterivuoden kattavia lupia. Alueellisen luvan lisäksi kalastajalla pitää olla kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi) suoritettuna.
 • Ivalojoen kalastusalueelle nro 1567 (www.eraluvat.fi) myydään 12 tunnin ja vuorokauden mittaisia lupia. Alueellisen luvan lisäksi kalastajalla pitää olla kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi) suoritettuna.
 • Onkiminen ja pilkkiminen ovat maksuttomia yleiskalastusoikeuksia eli jokamiehenoikeuksia (www.ymparisto.fi). Niitä ei kuitenkaan saa harjoittaa vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla tai muilla vesialueilla, joissa kalastuslainsäädännön tai sen perusteella annettujen määräysten mukaan kalastaminen on kielletty.
 • Kalastuslupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) ja Saariselän palvelupiste Kiehisestä, josta saat myös lisätietoja kalastuksesta, kalastusalueista ja lupakäytännöistä.
 • Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Pyöräillä

Kesäaikaan pyöräily on sallittua kaikilla maastoon merkityillä retkeilyreiteillä, joista suurin osa on Saariselän-Kiilopään alueella ja Tankavaarassa.

Lisäksi kesäaikainen pyöräily on sallittua muutamilla erillisillä merkitsemättömillä reiteillä, joita ovat:
 • Niilanpää-Suomunruoktu 
 • Kakslauttanen-Kopsusjärvi 
 • Raja-Joosepi-Anterinmukka (Anterinmukan kämpälle saakka)
 • Kemihaara-Mantoselkä
 • Kemihaara-Peskihaara-Keskipakat 
Talvipyöräily on sallittua lumipeitteisenä aikana kaikkialla muualla, paitsi huolletuilla laduilla.
 

Pyöräilijät Piispanojan kodalla. Kuva: Nina Raasakka

Metsästää

Urho Kekkosen kansallispuistossa voivat metsästää vain paikalliset asukkaat oman kuntansa alueella. Saariselän lähellä on pienriistan metsästysalueita mm. Lokka - Porttipahta (nro 3615) ja Kuttura (nro 1611), joihin metsästysluvan voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi), Saariselän palvelupiste Kiehisestä tai Ivalon palvelupisteestä.

Marjastaa ja sienestää

Puolukka. Kuva: Nina RaasakkaSaariselän alueella on mahdollisuus marjastaa ja sienestää. Marjastus ja sienestys ovat sallittuja myös Urho Kekkosen kansallispuistossa. Sompion luonnonpuistossa saavat marjastaa ja sienestää vain paikalliset asukkaat. Hillaa eli lakkaa voi kerätä suoalueilta jo heinäkuun loppupuolella. Seuraavaksi kypsyvät mustikka ja variksenmarja. Puolukka on parhaimmillaan syyskuussa ja karpalo vasta syyskuun lopulla ensimmäisten hallaöiden jälkeen. Sateisina syksyinä sienisato on runsas ja sienistä saa helposti vaihtelua retkiruokaan.

Uida

Saariselän alueen vesistöissä on mahdollisuus uida. Vesistöt ja rannat ovat luonnontilaisia, eikä virallisia uimarantoja ole.

Liikkua lumikengillä

Saariselän alueella on hyvät mahdollisuudet lumikenkäilyyn. Lumikenkäillä voi vapaasti umpihangessa tai siihen tarkoitukseen merkityillä reiteillä Saariselällä, Kiilopäällä ja Tankavaarassa.

Ajaa moottorikelkalla

Saariselän alueella on Metsähallituksen ja kuntien ylläpitämiä moottorikelkkauria ja -reittejä. Metsähallituksen ylläpitämille urille tulee ulkopaikkakuntalaisen aina lunastaa maksullinen uralupa. Kuntien ylläpitämille reiteille ei maksullista lupaa tarvita. Lisätietoja moottorikelkkailusta saa mm. Saariselän palvelupiste Kiehisestä.