Retken lähtöpisteet

  • Ruijanpolulla retkeilemisen voi aloittaa Sompiojärveltä, jonne Vuotson kylästä valtatieltä nro 4 (E75) on matkaa 16 km.
  • Myös Kiilopään tieltä pääsee Ruijanpolulle. Kiilopään tien varresta on opasteet polulle ja pysäköintialue.
  • Retken voi aloittaa myös reitin pohjoispäästä Laanilasta. Laanilasta Ruijanpolulle pääsee Saariselän alueen kesäreittien lähtöpisteestä.
  • Kakslauttasesta ja Kiilopäältä on myös reittiyhteys Ruijanpolulle Saariselän alueen merkittyjä polkuja pitkin.
  • Ajo-ohjeet lähtöpisteisiin

Ruijanpolun opastetaulu. Kuva: Kimmo Kuure

Ruijanpolun reittiosuudet

Kun aloitat Ruijanpolulla retkeilemisen Sompiojärven leiriytymisalueelta, pääset heti metsäiseen, mutta paikoin hyvin kivikkoiseen maastoon. Ensimmäinen tavoiteltava etappi on 6 km päässä oleva Terävä-Nattasen tulentekopaikka, jossa on hyvä hengähtää ennen seuraavan osuuden koitosta.

Tulentekopaikalta Ruijanpolusta haarautuu yhdensuuntainen, noin 1 km mittainen polku Terävä-Nattasen huipulle. Aina kannattaa varata aikaa tunturin valloitukseen ja poiketa ihailemassa maisemia 544 m korkeudessa. Terävä-Nattaselta palataan alas samaa merkittyä polkua pitkin tulentekopaikalle, ja siitä on hyvä jatkaa matkaa kohti pohjoista.

Kaptukaislammen laavulle on matkaa noin 9 km. Kaptukaislammilla on hyvä yöpyä teltassa tai laavulla ja jatkaa aamulla matkaa mukavasti suo- ja metsämaisemassa kohti pohjoista. Mikäli kulkee koko merkityn Ruijanpolun, on Kaptukaislammilta matkaa Laanilaan vielä liki 20 km. Se osuus taittuu pääosin kuivassa kangasmetsässä. Muistathan, että Sompion luonnonpuistossa saa liikkua ainoastaan merkityillä poluilla.

Reittiosuudet:

  • Sompiojärvi - Terävä-Nattasen tulentekopaikka, 6 km
  • Terävä-Nattasen tulentekopaikka - Terävä-Nattasen huippu, 1 km
  • Terävä-Nattasen tulentekopaikka - Kaptukaislammen laavu, 9 km
  • Kaptukaislammen laavu - Kiilopään tie, 13 km
  • Kiilopään tie - Laanila, 6 km

Lue reittiosuuksien kuvaukset

Ruijanpolun reittimerkki. Kuva: Kimmo Kuure

Reittimerkintä

Ruijanpolku on merkitty maastoon vanhan merkintätavan mukaisesti puisin tolpin, joissa on vinoristi. Lisäksi polun varrella on vanhoja kivikasoja polkumerkintänä. Vanhat kiviset polkumerkinnät tulee säilyttää koskemattomina (Muinaismuistolaki).

Yhteys muihin reitteihin

Ruijanpolun eteläpää yhtyy Sompiojärventiehen ja sitä kautta on yhteys Pyhä-Nattasen polkuun. Pohjoispäässä Ruijanpolulta on yhteys Kiilopäältä ja Laanilasta Saariselän - Kiilopään alueen kesä- ja talvireiteille.

Luontovideoita YouTubessa

Pätkä Ruijanpolulta, siirry kanavalle! (www.youtube.com)