Riisitunturin kulkuyhteydet ja kartat

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Riisitunturin kansallispuisto sijaitsee Posiolta noin 20 km:n päässä, Kuusamosta matkaa noin 60 km ja Rukatunturilta 35 km. Lähimmät kylät ovat Tolva, Suonnankylä ja Keski-Kitka.

Riisitunturin kulkuyhteyskartta

Retken lähtöpisteet

Huom! Talviaikana pieniä teitä ei välttämättä aurata. Ota yhteys asiakaspalveluumme tarkistaaksesi keli- ja kunnossapitotilanteen.

Tie Riisitunturin lähtöpisteeseen aurataan talvisin.

Kulkuyhteydet

Autolla

Riisitunturin lähtöpiste sijaitsee kansallispuiston rajalla. Lähtöpisteeseen pääsee entisen Syrjälahden pysäköintialueen kautta Tolvantien varresta. Google maps -kartta (maps.google.com).
Lähtöpisteellä ei ole vielä ns. virallista osoitetta eivätkä navigaattorit välttämättä osaa ohjata ajoneuvoa kohteeseen. 

 • Kuusamosta on Riisitunturin kansallispuistoon matkaa noin 67 km.
  • Rovaniementien kautta: ajetaan Kuusamosta pohjoiseen E63-tietä noin 10 km ja käännytään Rovaniementielle (tie nro 81), jota ajetaan noin 38 km, käännytään Patoniementielle (nro 9471) ja ajetaan 18 km. Saavutaan Syrjälahteen, jossa käännytään opasteiden mukaisesti vasemmalle. Ajetaan 1,2 km Riisitunturin pysäköintialueelle.
 • Posiolta on Riisitunturille matkaa noin 30 km.
  • Posiolta ajetaan Kuusamon suuntaan noin 15 km ja käännytään vasemmalle Patoniementielle. Risteyksestä on Riisitunturin lähtöpisteeseen matkaa noin 19 km. Google maps -kartta (maps.google.com).
 • Rukatunturilta on Riisitunturin kansallispuistoon matkaa noin 35 km.
  • Ajetaan 5-tielle (nro 5 / E63) ja ajetaan pohjoiseen noin 6,5 km, käännytään vasemmalle Alakitkantielle ja ajetaan noin 12 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Tolvantielle (nro 9471). Ajetaan noin 13 km ja käännytään oikealla puolen tietä olevalle soratielle, jota ajetaan 1,2 km pysäköintialueelle. Google maps -kartta (maps.google.com).

Kirintövaaran lähtöpisteeseen pääsee Kuusamo - Posio - Rovaniemi -tien (nro 81) varrelta.

 • Posiolta ajetaan 11 km ja käännytään vasemmalle Kirintövaaraan.
 • Kuusamosta ajetaan pohjoiseen tietä E63 noin 10 km, käännytään vasemmalle Rovaniementielle nro 81. Ajetaan noin 44 km ja käännytään oikealle Kirintövaarantielle, jota ajetaan 1,5 km.

Huom! Noukavaaran lähtöpisteeseen vievä tie on huonokuntoinen ja vaatii kulkuvälineeltä maavaraa. Noukavaaran lähtöpiste ei ole enää käytössä.

Ajo-ohjeet luontokeskuksiin:

Katso pysäköintialueiden tarkemmat tiedot: kesäreittien lähtöpisteet ja talvireittien lähtöpisteet.

Julkisilla kulkuneuvoilla

 • Kuusamossa on lähin lentoasema (finavia.fi).
 • Kansallispuistoa lähin rautatieasema on Kemijärvellä, josta puistoon on noin 130 km. Junalla (vr.fi) pääsee Kemijärvelle, Rovaniemelle ja Ouluun.
 • Jatkoyhteydet Rovaniemeltä tai Kuusamosta Posiolle linja-autolla (matkahuolto.fi), vakiovuorot päivittäin. Linja-autolla lähimmäs Riisitunturia pääsee Kuusamosta Posiolle menevällä linja-autolla.

Kartat

Riisitunturin kansallispuiston kartta © Metsähallitus 2020

Muut kartat

 • Maastokartta T513 Ala-Kitka, 1:50 000. Karttoja voi ostaa Karttakeskukselta, Maanmittauslaitokselta sekä hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Kuusamo vedenkestävä ulkoilukartta, 1:100 000, Karttakeskus 2017. Karttoja voi ostaa muun muassa Oulangan luontokeskuksesta, Kuusamon palvelupiste Karhuntassusta, Karttakeskukselta sekä hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Peruskarttalehdet numerot 3533 04, 3633 07, 3633 08, 4611 04 ja 4611 05, 1:20 000. Karttoja voi ostaa mm. Karttakeskukselta, Maanmittauslaitokselta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Retkeily GT Pohjois-Suomi, 2016, 1:400 000. Karttoja voi ostaa mm. Karttakeskuksesta ja hyvin varustetuista kirjakaupoista.
 • Posion matkailukartta. Posion matkailuyhdistys ry 2012. Karttoja voit ostaa mm. Posion matkailuneuvonnasta.

Karttojen myyntipaikat

Kädessä kännykkä, jossa näkyy Retkikartta.fi. Avaa Riisitunturin kansallispuiston kartan Retkikartta.fi:ssä.

Self-guided Tour: "Kuusamo's Renowned National Parks"


Pdf 1 Mt (julkaisut.metsa.fi, englanniksi)