Leiriydy ympäristöä säästäen

Toimi näin

  • Leiriydy telttailuun osoitetulla paikalla, mutta yhtäjaksoisesti korkeintaan vuorokauden tai kaksi. Jos telttapaikkoja ei ole, valitse mieluummin aikaisemmin käytössä ollut leiriytymispaikka kuin aivan uusi. Luonnonsuojelualueilla telttailu voi olla sallittu vain sille osoitetuilla paikoilla.

Tiskaa ja peseydy kuivalla maalla. Kuva: Martti Sirola

  • Vältä leiriytymistä jäkäläkankaille ja muille herkästi kuluville alueille.
  • Älä häiritse telttapaikan tai autiotuvan muita käyttäjiä, hekin haluavat käyttää kohteen palveluja ja samalla nauttia luonnon rauhasta. Häiriöiden vähentämiseksi isot ryhmät voivat joko jakautua pienemmiksi ryhmiksi tai valita sellaisen yöpymispaikan, jossa ei ole muita yöpyjiä.
  • Älä tiskaa astioita suoraan vesistössä tai kaivon kannella. Ota tiskivettä astiaan ja pese siinä ruokailuvälineet. Imeytä käytetty pesuvesi maahan riittävän kauas vesistöstä. Jos on mahdollisuus käyttää lämmintä vettä, ei tarvitse käyttää tiskiainetta.
  • Peseydy siten, ettei saippuaa tai sampoota pääse valumaan suoraan vesistöön. Ota pesuvettä astiaan ja imeytä pesuvedet maahan.
  • Käytä telttapaikan käymälää, jos sellainen on.
  • Kaiva kukkalapiolla käymäläjätteille kuoppa paikkaan, joka on riittävän kaukana vesistä, lähteistä, poluista ja leiriytymispaikasta. Kuva: Martti SirolaJos telttapaikalla ei ole käymälää, kaiva kukkalapiolla käymäläjätteille kuoppa paikkaan, joka on riittävän kaukana vesistä, lähteistä, poluista ja leiriytymispaikasta. Koko leiriporukan tarpeisiin voi kaivaa yhteisen kuopan. Peitä jätökset nostamalla irrotettu maapaakku takaisin paikoilleen. Käytä WC-paperia säästeliäästi.
  • Pidä periaatteena, että leiriytymisestäsi ei jää jälkeäkään. Älä tee pöytiä, penkkejä tai muita tilapäisiä leirirakenteita. Siivoa aina roskat ja muut jäljet pois ennen kuin jätät leiripaikan.

Miksi?

Kun leiriydyt telttailuun varatuilla paikoilla, kasvillisuus ja maaperä kuluvat vain vähän, koska telttailupaikat on suunniteltu kestämään kulutusta mahdollisimman hyvin.

Vapaaseen leiriytymiseen liittyy joskus erilaisia ongelmia. Näitä ovat häiriöt, kulumis- ja ilkivaltaongelmat. Kun jokainen noudattaa alueen järjestyssääntöjä tai jokamiehenoikeuteen liittyviä velvollisuuksia, vältetään edellä mainittuja ongelmia. Leiriytyminen kuluttaa joka tapauksessa enemmän kasvillisuutta ja maaperää kuin kävely, koska silloin ollaan pitempään samassa ja usein kulutusherkässä paikassa.

Rantavesissä lilluvat ruoantähteet, rasva, roskat sekä vaahto kielivät siitä, että astioita on tiskattu perinteiseen tapaan suoraan vesistössä tai siinä on peseydytty. Tällaisesta paikasta on vastenmielistä ottaa vettä ruoanlaittoon ja tiskiaineet sekä ruoantähteet voivat lisätä riskiä myrkyllisten sinilevien esiintymiseen.

Leiripaikkojen vastenmielisimpiä merkkejä ovat huonosti peitetyt ulosteet ja WC-paperit. Esteettisen haitan lisäksi niihin voi liittyä myös terveydellistä haittaa, jos kolibakteerit joutuvat vedenottopaikalle tai jopa pohjaveteen.

Lue lisää

Huomioi hygienia

Ethän pese käsiä tai astioita tupien juomavesiämpäreissä tai vedenottopaikoissa. Ethän myöskään täytä juomapulloasi suoraan juomavesiämpärin päällä.