Varustehankinnan koulukunnat

Keskustelu retkeilyssä tarvittavista varusteista herättää tunteita. Oikeanlaisen varustuksen kokoonpanoa puidaan kiihkeästi niin verkkosivujen keskustelupalstoilla kuin muillakin areenoilla.On siis erittäin vaikeaa laatia retkeilijöiden toivomia varusteluetteloja.

Syy kiihkeään keskusteluun liittyy lähinnä elämänarvoihin, jotka vaikuttavat varustevalintoihin. Retkeilijät voidaankin leikkimielisesti jakaa arvojen perusteella kolmeen koulukuntaan. Luonnollisesti jaon voisi suorittaa monella eri tavalla ja aika harvat retkeilijät kuuluvat yksinomaan yhteen ryhmään. Oman koulukunnan voi ehkä tunnistaa allaolevista kuvauksista.

Grammanviilaaja

  • Grammanviilaajalle on tärkeää, että kantamus on kevyt. Mukana maastossa kulkee vain pieni reppu ja joitakin varusteita, jotka painavat mahdollisimman vähän ja vievät vähän tilaa. Periaatteena on, että kaikki varusteet, jotka eivät tule mukaan, vähentävät kantamusta.
  • Varustehankinnassa grammanviilaaja arvostaa mahdollisimman kevyitä valmistusmateriaaleja, kuten titaania. Grammanviilausta perustellaan usein keveillä kilometreillä, jolloin on mahdollista tehdä pitkiäkin päivätaipaleita. Grammanviilaaja voi ajoissa ehtiä myräkältä suojaan. Toisaalta hän saattaa joutua riskitilanteeseen, jos sää kuitenkin pääsee yllättämään, eikä siihen ole riittävästi varustauduttu. Kevyiden varusteiden hankkiminen tulee kalliiksi. Usein tarvitaan monta eri varustetta eri varusteryhmästä, jotta aina olisi kevyin varuste käytettävissä.
  • Lue lisää kevytretkeilystä

Hightech-retkeilijä

  • Hightech-retkeilijälle on tärkeää, että retkeilyvarusteet ja laitteet ovat uusinta mallia ja parasta materiaalia. Laitteissa voi olla paljon sellaisia ominaisuuksia, joita todellisuudessa tarvitaan harvoin tai ei ollenkaan. Varusteet ovat tarkoin suunniteltu tiettyjä toimintoja varten. Tämän takia joutuu retkeilijä hankkimaan monenlaisia varusteita eri tarkoituksiin. Varusteuutuudet löytävät tiensä nopeasti hightech-retkeilijän kaappiin, jonne ne jäävätkin odottelemaan käyttöä; hankitut varusteet ovat harvoin monikäyttöisiä ja siten harvakseltaan retkillä mukana.
  • Varustukseen kuuluu esim. GPS-laite, johon on tallennettu kartat, matkapuhelin monine ominaisuuksineen, digikamera, led-otsalamppu, anatominen reppu, monipolttoainekeitin, vaelluskengät ja teleskooppikävelysauvat. Rahaa varusteisiin kuluu huomattavan paljon.

Perinneretkeilijä

  • Perinneretkeilijälle on tärkeää käyttää vanhoja, hyväksihavaittuja varusteita, joista osa voi olla itse tehtyjä. Varusteet myös korjataan ja huolletaan itse. Tyypillisesti varustus soveltuu monenlaiseen käyttöön ja on pitkään kulkenut mukana. Perinneretkeilijä suunnistaa kartan ja kompassin avulla, eikä etene yhtä nopeasti maastossa kuin edellisten ryhmien retkeilijät.
  • Tavarat pakataan tilavaan putkirinkkaan. Se yleensä painaakin melko paljon, koska perinneretkeilijä varustautuu pahimman varalle. Käytössä ovat mm. puuvilla- ja villa-asut sekä erilliset sadeasut ja mieluummin kumisaappaat kuin vaelluskengät. Varusteet kuivuvat usein hitaammin ja ovat painavampia kuin uudemmista materiaaleista valmistettuina. Ruoka valmistetaan spriikeittimellä tai avotulella. Varustekulut ovat huomattavasti pienemmät kuin edellisten ryhmien retkeilijöillä.

Retkeilyn ABC:n varusteluetteloissa yhdistyvät eri koulukunnat

Näiden verkkosivujen varusteluettelot on laadittu siten, että ne edustavat hightech- ja perinneretkeilijän varusteluettelon välimuotoa siten, ettei turvallisuudesta ole tingitty.