Yhteisöllisyys – yhdistä itsesi luontoon

Pelkäätkö eksyväsi?

Pienikin retki virkistää. Hankkiudu yhteisille retkille ja luontoystävien kumppanuuteen. Tutustu ihmisiin, jotka patikoivat, marjastavat, sienestävät, metsästävät, valokuvaavat, melovat, lumikenkäilevät. Kysele kimppakyytejä. Lähde kokeneiden mukaan. Ota oppaaksesi Metsähallituksen yhteistyöyrittäjä. Hän on luonnon ammattilainen.  

Kuva: Petri Jauhiainen

Porukassa on turvallista. Aina joku osaa enemmän kuin itse ja kokemuksia on kiva jakaa. Opastavat ihmiset tekevät sinusta rohkean ja kunnolliset välineet luovat turvallisuutta. Voitko sinä olla luontokaveri, joka tarjoaa kyydin tai innostaa luontoon uusia harrastajia? Mentäisiinkö keväällä korvasieneen?

Pidä ämpäripäivä

Lähde marjaan. Kysele kavereita mukaan. Suomessa risteilee 150 000 kilometriä metsätietä. Autolla pääsee mustikkaan ja variksenmarjaan, puolukkaan ja karpaloon, lähelle lakkaakin. Sienistä saa runsaasti proteiineja. Vaikka ämpärisi olisi päivän päätteeksi tyhjä, olet saanut korvaamattoman kokemuksen ja metsäisiä mikrobeja – yhteyden itseesi ja ikiaikaiseen luontoon. 

Valokuvaa luontoa

Kuvien avulla palaat luontokokemuksiisi yhä uudelleen. Mielikuvaharjoitukset tehoavat siksi, että aivosi eivät erottele, oletko luonnossa vai katsotko kuvaa. Elämykset luovat aivoihin uutta neuroverkkoa, kokemukset vahvistavat jo olemassa olevaa hermostoa. Luonto hoitaa aina, kun jollakin aistilla kytkeydyt elämykseen uudelleen. Vahvimmat elämykset, tuoksut ja tunteet, säilyvät koko iän. Montako luontoelämystä pystyt palauttamaan mieleesi? Mietiskele vaikka unta odotellessasi. Huomaat hymyileväsi.Kuva: Jari Hindström/Vastavalo

Kenet voisit pyytää mukaan?

Lähtisikö lapsesi, lapsenlapsesi, kummilapsesi tai naapurin lapsi hetkeksi retkelle lähipolulle? Seuraa lapsia. Lapset lumoutuvat lätäköistä ja ötököistä. Heille kaikki on ihmettä ilman itsestään selviä kiviä ja koivunlehtiä. Luontolapsesta kasvaa luontoaikuinen.

Kokemuksia on kiva jakaa. Laavulla on leppoisaa istuskella, katsella tulta ja jutustella. Kun sulkee suunsa ja avaa korvansa, aina oppii jotakin. Kalalla, erällä ja patikalla hiljainen tieto kulkee kuuntelemalla. Lukemalla oppii teorian ja kuuntelemalla kokemukset. Tekemällä tulee taitajaksi. Kuva: Petri Jauhiainen
Anna koiran valita suuntaa. Eläin ohjaa sinut pientareita ja polkuja pitkin. Piennar antaa periksi tassun ja töppösen alla. Kun jalkaterä jumppaa, niska lepää ja voit hyvin hiuslatvaa saakka.   

Näin luonto vaikuttaa vuorovaikutukseen

  • Suhtaudumme myönteisemmin muihin ihmisiin.  
  • Vuorovaikutus eri ikäryhmien välillä helpottuu.  
  • Pystyvyyden ja voimaantumisen tunne vahvistuu.  
  • Tunne ryhmään tai ympäristöön kuuluvuudesta vahvistuu.

Tule mukaan

Kansallispuistot ja muut retkikohteet tarjoavat upeita vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia ympäri Suomen.