Luonto houkuttelee liikkumaan

Kuva: Petri Jauhiainen

Elinvoimaa luonnosta

Kuva: Heikki Ketola/Vastavalo

Luonnossa liikkuminen moninkertaistaa liikunnan terveysvaikutuksen. Vaihtelevassa maastossa liikkeet monipuolistuvat. Lihastyö lisääntyy, sydän ja aivot saavat virtaa. Kävely pehmeässä metsässä tai tarpominen lumessa voitelee niveliä ja liikuttaa pieniä luurankolihaksia. Niihin ei kävely yksitoikkoisella alustalla ylety.

Joka päivä pitäisi hengästyä ainakin kerran. Hengästyminen on luonnossa luultuakin terveellisempää. Aikaisemmin ajateltiin, että metsäilma on puhdasta ja raikasta, mutta se on vielä enemmän. Metsästä saa välttämättömiä, terveellisiä mikrobeja suolistoon.

Mieleen luonto pääsee kaikkien aistien kautta. Jo muutama minuutti luonnossa tyynnyttää. Vartissa virkistyy verenkierto. Verenpaine laskee, aineenvaihdunta paranee ja elinvoima lisääntyy. Puolessa tunnissa stressihormonit vähenevät. Luonnon ikiaikaisuuskin huojentaa – olemme osa luonnon kiertokulkua.

Luonto on lasten paras leikkipaikkaKuva: Kati Vähäsarja

Mutkittelevat polut, kivet ja kannot ruokkivat lasten mielikuvitusta ja houkuttelevat kiipeilyyn ja hyppelyyn.  Motoriikka vahvistuu ja taidot karttuvat. Luonnossa lapsi oppii myös rauhoittumaan. Luonto antaa onnistumisen kokemuksia ja – hyviä mikrobeja koko elämäksi.