Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta

Lähde liikkeelle luontoilemaan, nauttimaan luonnon virkistävästä ja elvyttävästä vaikutuksesta! Luonto on aina tuottanut ihmisille terveyttä. Aiemmin luonto ja luonnossa liikkuminen tarkoittivat toimeentuloa ja selviytymistä. Nykyisin luonto on useimmille osa vapaa-aikaa ja elämänlaatua.

Kuva: Petri Jauhiainen

Kokeile – puiston kautta paljaan kadun sijasta, metsänvieri tienvarren sijaan, raikas rantatie kadun sijasta. Katsele järvelle, hengitä puistoa, kuulostele metsää, anna luonnon tulla liki. Vaikka matka vähän pitenisi, tie luontoviertä voi antaa enemmän. Elimistö elpyy, kävelyvauhti kohenee, syke nousee ja lihakset hapettuvat.

Hakeudu luontoon varta vasten

Suomen Luontokeskus Haltia. Kuva: Mika Huisman.

Pääkaupunkiseutua ympäröi viherkehä. Sipoonkorven metsissä voi kokea kuuraa ja kuutamoa, hellettä ja paistetta. Nuuksion järviylängön hiljaisille rannoille pääsee pääkaupungin paikallisbussilla. 

Selkämeren kansallispuisto. Kuva: Sanna-Mari Rivasto.

Rannikolla on raikasta. Merenrantaa on yhteensä 46 000 kilometriä, josta mannerrantaa 6300 kilometriä. Meren kohina, jäiden soitto ja tuulen humina rauhoittavat. Oletko kuullut, miten jää ulvoo jäätyessään ja soittelee sulaessaan? 

Päijänne. Kuva: Niin Myyrä.

Järvi-Suomessa vesi yhdistyy siniseen taivaaseen. Mieleenjääviin kauniisiin kesäpäiviin ja lämpöön. Valitse joskus hiljaisempi reitti tai talvinen tie.

Riisitunturin kansallispuisto. Kuva: Pentti Sormunen, Vastavalo.

Kainuun vaarat ja korpimaat kutsuvat vahvaan hiljaisuuteen, marjametsiin, sienestämään ja erästämään.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistio. Kuva: Heikki Sulander, Rinkkaputki.

Lapissa kesäistä yötä valaisee aurinko ja talvista päivää kirkastaa kaamoskuu. Täysikuu on päivisin ainoa taivaanvalo, niin kirkas, että varjosi seuraa sinua. Tähdetkin näkyvät. 

Retkeile ensin netissä

Jo reittien suunnittelu ja kuvien katselu on osa luontoelämystä. Metsähallitus hoitaa ja ylläpitää 40 kansallispuistoa. Vuonna 2017 niissä kävi ainakin 3 104 700 ihmistä, kaksi kolmesta suomalaisesta. Kansallispuistossa et ole yksin. Retkeileminen on turvallista myös siksi, että taukotuvissa ja erämökeissä on aina mahdollisuus lämmitellä. 

Luonto on kaikkialla kaukana, kunnes huomaat, miten lähellä se on. Suomessa luonto tulee syliin kaikkien vuodenaikojen täydellä voimalla. Rumakin ilma on elämys, jos sen kokee sopivissa varusteissa. Jokaisena hetkenä luonto on uusi, koska se elää.  

Lyhytkin luontoilu vaikuttaa

  • 5 minuuttia: Mieliala kohenee.
  • 15–20 minuuttia: Elinvoimaisuus lisääntyy ja verenpaine laskee.
  • Kaupungin viheralueiden käyttö vähintään 5 h kuukaudessa, tai  23 vierailua kuukaudessa kaupungin ulkopuolisilla luontokohteilla: kaupunkilaisten henkinen hyvinvointi paranee merkittävästi.

Hyvinvoiva luonto, hyvinvoiva ihminen

Metsähallituksen Luontopalvelujen ja Eräpalvelujen toimintaohjelman tavoitteena on vaalia monimuotoista luontoa ja innostaa ihmisiä luontoon (www.metsa.fi).

Metsähallitus ja hyvinvointihankkeet

Metsähallitus on mukana monissa hankkeissa, jotka edistävät liikkumista ja hyvää oloa luonnossa (www.metsa.fi/hankkeet).

Rohkeasti luontoon

Rohkeasti luontoon -julkaisu

Näkökulmia yhdenvertaisen luontoliikunnan edistämiseen.