Kipinämikon tehtävät

Kun yövytään tulilla tai talviteltassa kamiinan lämmössä, tarvitaan aina kipinämikkoa. Tulta ei saa koskaan jättää yksin. Kipinämikko toimii teltan tai nuotion palovartijana. Hän ei saa poistua paikalta eikä nukkua.

Kipinämikko valvoo, ettei hehkuva kamiina, nuotio tai lennähtänyt kipinä sytytä tulipaloa tai ettei tuli romahda nukkujien niskaan. Hänen tehtävänään on myös pitää yllä tasaista, hyvää lämpöä. Se on vaikeampaa kuin uskoisi. Jäiset tai märätkin puut palavat, kunhan ne ovat riittävän pienikokoisia ja asetetaan hehkuvalle hiillokselle.

Kipinämikko kuivattelee ja kääntelee kuivumaan asetettuja tavaroita sekä huolehtii, etteivät tavarat pääse kärventymään. Hän huolehtii yörauhasta sekä herättää kunnolla seuraajansa ja odottelee rauhassa, kunnes tämä on päässyt jalkeille asti. Kipinämikko valvoo aina nuotion äärellä, ei koskaan makuupussissaan.

Kipinämikolla on aina vesisanko nuotion tai kamiinan lähettyvillä. Tehtäviin kuuluu myös huolehtia nuotion ympärillä mahdollisesti kuivumassa olevista kengistä ja varmistaa, etteivät ne ole liian lähellä tulta ja ala palaa tai sulaa.