Turvallisuus lasten kanssa retkeiltäessä

Aulangon näkötornin pitkät portaat. Kuva: Vastavalo/Mikko SaxlundLasten kanssa retkeiltäessä on erittäin tärkeää huolehtia turvallisuudesta. Luonnossa liikkuessa lapsen motoriikka kehittyy ja oman kehon hallinta harjaantuu. Lapsi saattaa hakeutua turhankin haasteellisten "harjoittelupaikkojen" äärelle (kiipeäminen korkealle, jyrkänteet ym.). Aikuinen luo raamit toiminnalle ja arvioi ympäristön riskit. Tärkeää on, ettei lasta huolestuteta liialla varoittelulla tai pelottelulla - kielletään vain se, mikä todella on vaarallista ja riskialtista.

Teräaseiden kanssa on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Myös kalastuskoukut saattavat aiheuttaa ikäviä tapaturmia. Myös kuumaa keitintä on syytä varoa. Toisaalta jo nuoresta pitäen on hyvä opetella turvallista tulen käyttöä, jotta vältytään palovammoilta tai maastopaloilta.

Kaikesta huolimatta lapset harvoin välttyvät pieniltä haavoilta ja nirhaumilta. Mukaan retkelle tarvitaan ensiapuvälineet, joiden sisältöön ja käyttöön tutustutaan jo kotona. Mukaan kannattaa ottaa myös käärmeen puremiin tarkoitetut lääkkeet, jotka auttavat myös ampiaisten pistoksiin.

Ampiaisten lisäksi voivat myös muut hyönteiset kiusata, jos hyönteiskarkotteet ovat liian vahvoja lapsille. Hyttyshattu voi auttaa, ja sen lisäksi voi käyttää miedompia karkotteita tai tehdä retki vuodenaikaan, jolloin hyttyset ei häiritse. Puutiaisalueilla kannattaa pitää punkkisyyni, joka ilta.

Eksyminen

Lapselle on tärkeää kertoa eksymisestä. Paras tapa välttää seurueesta eksyminen on pysyä yhdessä! Usein eksyminen tapahtuu tilanteessa, jossa ei tunnu olevan riskiä erkaantua porukasta, esimerkiksi silloin, kun saavutaan autiotuvan läheisyyteen ja reitti perille näyttää tunturin laelta aivan selvältä. Kiusaus kipaista porukan edellä omin päin tuvalle voi olla suuri. Polku saattaakin erkaantua toiseen suuntaan alarinteellä ja johtaa muualle. On myös hyvä luoda tarkat pelisäännöt eksymisten varalle. Tärkein nyrkkisääntö on pysyä paikalla ja etsiä suojainen paikka, muttei piiloutua.

Lue lisää