Tulenteko merkityllä tulentekopaikalla

Tulentekopaikat ovat kaikkien yhteisessä käytössä. Tee tilaa, jos samoille nuotiotulille on tulossa muita.

Muista metsäpalovaroitus!

Jos aiot sytyttää tulen metsässä tai muualla maastossa, ota ensin selville, onko alueelle annettu metsäpalovaroitus.

Varoitus annetaan päivittäin kokonaan yleensä vain Radio Suomen ja Radio Vegan säätiedotuksissa. Metsäpalovaroituksen voimassaolosta ja muutoksista tiedotetaan myös muissa valtakunnallisten radio- ja televisiokanavien säätiedotuksissa sekä Internetissä. Metsäpalovaroitukset näkee myös Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (ilmatieteenlaitos.fi) tai Ylen Teksti-tv:stä. Puhelimitse tiedon saa 24 h päivystävältä meteorologilta (ilmatieteenlaitos.fi).

Tulenteon alkuvalmistelut

Ennen kuin sytytät nuotion, varmista, että tulen sytyttäminen on sallittua eli että alueelle ei ole annettu metsäpalovaroitusta tai että tulentekopaikalla ei ole kova tuuli, joka voi kuljettaa kipinät metsään.

Kuva: Vastavalo/Jari Hindström

Käytä tulentekoon vain tarkoitukseen varattuja puita. Hae tarvitsemasi määrä polttopuita puukatoksesta tai puuvajasta valmiiksi tulisijan vieraan. Puut kannattaa pilkkoa riittävän pieniksi. Halkaistu puu palaa pyöreätä nopeammin. Tuore ja märkä puu ei syty helposti, mutta sitä voidaan käyttää hyvin palavassa nuotiossa.

Sytykkeeksi käyvät maassa olevat irto-oksat, risut, kuivasta polttopuusta itse vuolemasi kiehinen tai tervaspuusta vuolemasi lastut. Voit myös tarvittaessa ottaa tulentekopussistasi sytykettä, kuten tuohta, tervaslastua, kynttilänpätkää tai vastaavaa.

Itse nuotio pinotaan sytykkeiden päälle niin, että alimmaiseksi tulevat kiehiset, sitten muut sytykkeet ja lopuksi risut.

Mikäli puut ovat kuivia ja helposti syttyviä, voidaan sytykkeet laittaa järeämpien puiden päälle. Näin tuli palaa ylhäältä alas ja polttaa suurimman osan myrkyllisistä kaasuista, jotka muuten lähtisivät suoraan ilmaan.

Tulen sytytys

Sytytä sytykkeet tuulen puolelta. Nuotiota sytytettäessä tulitikkua pidetään alaspäin ja suojattuna niin, että tuuli jää sytyttäjän selän taakse. Tuli tartutetaan ensin tuulenpuoleisiin sytykkeisiin, joista se leviää nopeammin koko nuotioon.

Kun risut syttyvät, lisää tuleen ensin risuja ja sen jälkeen vähitellen järeämpiä puita. Pidä tuli pienenä ja käytä puuta säästeliäästi, varsinkin jos olet puuttomalla alueella tai paikassa, jonne polttopuut on tuotava kaukaa.

Puita tulee olla riittävän tiheästi kunnon tulen saamiseksi mutta ei liian tiheästi, jotta nuotio ei tukahdu. Varmista myös, että nuotio on tukeva ja vakaa.

Tulen hoitaminen

Ensimmäiset pienet halot lisätään vasta sitten, kun nuotio palaa kunnolla. Tulta pitää hoitaa, jotta se palaisi kunnolla. Toisaalta täytyy pitää silmällä, ettei tuli karkaa tulisijan ulkopuolelle. Tulen kanssa on aina noudatettava varovaisuutta. Avotulta ei saa milloinkaan jättää ilman valvontaa. Polttopuita lisätään tuleen sopivin välein siten, että nuotio pysyy koko ajan sopivan pienenä.

Makkaranpaistoa tulentekopaikalla. Kuva: Martti Sirola

Jälkien siivoaminen

Kun leiri tai tauko on päättynyt, kerää roskat talteen ja vie ne mennessäsi. Paperiset käärepaperit tai puulastut voit polttaa nuotiossa ennen nuotion sammumista. Vältä muovipussien polttamista, koska likaisten pussien polttamisesta tulee myrkyllisiä kaasuja. Vie ne sen sijaan kotiin huuhdeltavaksi ja käytä niitä uudestaan seuraavalla retkellä.

Tulisija ei ole jäteastia. Älä yritä polttaa palamattomia jätteitä, kuten säilykepurkkeja tai alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia, ellet ole valmis kaivamaan niitä esiin tuhkasta polttamisen jälkeen ja viemään jätehuoltopisteeseen. Palamattomat jätteet eivät hajoa, joten älä jätä niitä roskaamaan luontoa.

Tulen sammuttaminen

Kun haluat sammuttaa nuotion, lopeta puiden lisääminen ja anna nuotion hiipua hiljalleen. Kohenna suuria kekäleitä, jotta ne palavat loppuun. Siirrä polttamatta jääneet puut toisistaan erilleen niin, että ne sammuvat hiljalleen. Jos nuotio palaa tai savuaa vielä kun olet lähdössä, sammuta se kunnolla vedellä tai lumella. Varmista aina, että tuli on todella sammunut eikä jää kytemään.

Kohtelias tapa seuraavia tulistelijoita kohtaan on jättää tulentekopaikalle valmiiksi pilkottuja puita ja muutama kiehinen. Laita kirves, saha ja tulentekopaikan muut varusteet paikoilleen.