Käsittele tulta varoen

Yleensä maastopalon syynä on salamanisku tai nuotiotulen karkaaminen. Kummastakin syystä aiheutuu maassamme vuosittain vajaat 90 metsäpaloa. Seuraavaksi yleisimmät metsäpalon syyt ovat huolimaton tupakointi ja tulitikkuleikit.

Salama sytyttää maastopaloja

Salaman aiheuttamia paloja ei ihminen voi estää. Salamapalon havaittuaan pitää toimia ripeästi eli tehdä heti paloilmoitus ja ryhtyä alkusammutustöihin.

Maastopaloja tupakantumpeista

Ethän heitä sammuttamatonta tupakantumppia kuivaan maastoon! Moni maastopalo on alkanut juuri huolimattomasta tupakan käsittelystä. Varsinkin metsäpalovaroituksen aikana on oltava erityisen varovainen.

Kuva: Ina TuominenOpeta lapsia

Opeta lapset jo pienenä käsittelemään tulta oikein. Kaikkien lasten kehityksessä on vaihe, jossa tuli kiinnostaa. Silloin on paras huolehtia siitä, että tulitikut ja sytyttimet eivät jää lasten ulottuville. Muista myös, ettei avotulen lähettyvillä saa hosua.

Retkikeittimien käyttö

Myös retkikeittimen huolimaton käyttö voi aiheuttaa maastopalon. Älä lisää polttoainetta retkikeittimeen ennen kuin keittimen liekki on sammunut ja polttimo jäähtynyt. Muuten polttoaine voi leimahtaa ja aiheuttaa vakavia palovammoja tai maastopalon. Huolehdi siitä, ettei polttoainetta valu maahan keittimen täytön yhteydessä, käytä esimerkiksi suppiloa. Pidä huolta, että keitin ja varsinkin kaasukeittimen johdon liitokset ovat ehjiä.

Valvo kynttilöitä

Kynttilät luovat tunnelmaa, mutta myös niiden kanssa kannattaa muistaa varovaisuus. Lämpötuikkuja ei laiteta liian monta vierekkäin, sillä ne voivat roihahtaa. Kynttilän alla tulee aina olla palamaton alusta, eikä kynttilää jätetä yksin palamaan.

Käytä öljylamppuja oikein

Opettele käyttämään erilaisia öljylamppuja sekä tunnistamaan eri polttoaineet. Väärä polttoaine lampussa saattaa olla vaarallinen. Myrskylyhdyssä käytetään polttoaineena valopetrolia. Öljylampun yläpuolelle on jätettävä vapaata tilaa, jotta yläpuolella oleva materiaali ei kuumene liikaa. Älä vie palavaa myrskylyhtyä lämpimään saunaan vaan ripusta se saunan ikkunan ulkopuolelle valaisemaan saunassa kylpijöitä. Älä myöskään laita lyhtyä kuuman kamiinan päälle.

Kamiinat ja takat

Ennen kuin teet tulen kamiinaan tarkista sen kunto. Tyhjennä tuhkat, avaa pelti ja katso, ettei savupiippu ole tukossa. Tutustu kamiinan käyttöohjeeseen, jos sellainen on. Täytä kamiina, älä ahda puita liikaa. Sytytä (älä käytä sytytyksessä palavia nesteitä). Sulje täyttöluukku tiiviisti. Avaa ilma-aukko aluksi kokonaan, ja säädä sitä myöhemmin tarpeen mukaan.

Pakkasella takan tai kamiinan lämmitys aloitetaan varovasti pienellä tulella, jotta hormi ei halkeaisi. Halkeilleisiin tulisijoihin ei sytytetä tulta ja niistä tehdään vikailmoitus.

Nestekaasulaitteet

Nestekaasu on erittäin helposti syttyvä polttoaine. Nestekaasulaitteet ovat turvallisia, kun niiden käyttöohjeita noudatetaan tarkasti. Nestekaasulaitteiden liitokset ja letkut tarkistetaan säännöllisesti, vähintään vuosittain, sillä ne saattavat vuotaa. Kaasulaitteita ei saisi säilyttää pienessä ja umpinaisessa tilassa painevaaran takia. Jos kaasu on lopussa, kaasupullo ilmoittaa sen päästämällä ilmaan kaasua. Kaasulla on epämiellyttävä ominaishaju, jonka huomaa heti.

Keittimen käyttöohjeet

  • Paina keittimen säädintä sisäänpäin ja käännä samalla auki, säädin koko ajan painettuna sisäänpäin. Sytytä ja pidä säädintä sisään painettuna noin puolen minuutin ajan, jotta liekintunnistin kuumenee riittävästi ja keitin jää palamaan. Jos liekki ei jää palamaan, yritä uudelleen. Pidä säädintä sisään painettuna riittävän kauan. Sulje keitin säätimestä käytön jälkeen ja puhdista keitin. Sulje kaasupullon venttiili.

Lue lisää nestekaasusta

Öljykamiinat

Öljykamiinaa ei saa sytyttää uudelleen, kun se on vielä kuuma. Palavat nesteet sammutetaan tukahduttamalla esimerkiksi sammutuspeitteellä, ei missään tapauksella vedellä, sillä palava neste voi roiskua ja palo päästä laajenemaan.

Muista olla varovainen!

Turvallisia hetkiä luonnossa!