Raja-Joosepin kenttä

Kuva: Pirjo Rautiainen

Raja-Joosepin kentän sijainti Suomessa.Itä-Lappi
Inarin kunta (www.inari.fi)
Urho Kekkosen kansallispuisto  

Raja-Joosepin kentällä voi tutustua asuinkenttään, jonka parkanolainen Joosef Sallila rakensi itselleen ja elämänkumppanilleen Matilda Lehikoiselle 1900-luvun alussa. Raja-Joosepin kenttä on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö ja valtioneuvoston päätöksellä suojeltu.

Pihapiiri on säilynyt lähes muuttumattomana: rakennuksia on peruskorjattu ja pihapiiriä on pidetty avoimena. Pihapiiristä löytyy myös sodanaikainen (1939 - 1945) taisteluhauta. Raja-Joosepin kenttä kuuluu UK-puisto - Sompio - Kemihaara Natura-alueeseen.

Raja-Joosepin kenttä. Kuva: Nina Raasakka

Raja-Joosepin kenttä sijaitsee Luttojoen rannassa, Venäjän rajan tuntumassa. Luttojoen takaa avautuu Venäjän upeaa vaaramaisemaa. Petsamo on ollut osa Suomea 1920 - 1944, mikä tarkoittaa, että Joosepin ja Tiltan eläessä valtakunnan raja on vaihdellut. Välillä he ovat asuneet sadan kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Aukioloajat

  • Raja-Joosepin kenttään pääsee tutustumaan ympäri vuoden, mutta talviaikaan kentälle menevää tietä ei avata. Vierailu kentällä ja sen rakennuksissa on maksutonta.
  • Kohteeseen voi tutustua vapaasti eikä vierailu edellytä rajavyöhykelupaa. Rajavyöhykkeen siirto on avannut kentän jokamieskäytön piiriin. Kenttään voi tutustua sulan maan aikaan kulkemalla jalkaisin Urho Kekkosen kansallispuiston rajalta kulkevaa tietä pitkin, talvella hiihtäen. Tutustuttaessa Raja-Joosepin kenttään on syytä muistaa, että rajavyöhykkeelle ei ole lupa poiketa. Se aiheuttaa hälytyksen ja seuraamukset ovat rajavartiolain mukaiset.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

Autolla

  • Tietä nro 91 ajetaan Ivalosta Akujärven kautta Raja-Jooseppiin, Suomen ja Venäjän rajalle (noin 55 km). Ennen tulliasemaa ja laajaa levikettä käännytään oikealle, Luttojoen rantaan johtavalle soratielle, jota kuljetaan noin kilometrin verran. Ajoneuvo pysäköidään pienelle pysäköintialueelle ja loppumatka, noin 300 m, kuljetaan kävellen.
  • Talviaikaan soratietä ei aurata ja silloin Raja-Joosepin kentälle voi kulkea tulliasemalta hiihtäen.

Raja-Joosepin kentän kulkuyhteydet © Metsähallitus 2014

 

Julkiset kulkuyhteydet

  • Ei julkisia kulkuyhteyksiä. 

Sähköiset kartat

Urho Kekkosen kansallispuisto © Metsähallitus 2018

Palvelut

  • Raja-Joosepin kentän läheisyydessä Urho Kekkosen kansallispuiston rajalla on pysäköintialue ja pihapiirissä navettarakennuksen takana on kuivakäymälä.
  • Tulenteko alueella on kiellettyä.

Liikuntaesteisten palvelut

  • Alueella ei ole liikuntaesteisille suunnattuja palveluita.

Raja-Joosepin kentällä, kesto noin 12 minuuttia.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/raja-jooseppi.