Pienen Ritojärven reitit

Retkeilyreitit ja polut

Reitin lähtöpiste

  • Ritojärven kierto alkaa Pienen Ritojärven pysäköintialueelta.

Rengasreitti

  • Ritojärven kierto, 5,5 km, lähtee pysäköintialueelta. Suositeltava kulkusuunta on vastapäivään. Aluksi reitti vie Kylkisuon kauniiden maisemien kautta. Tien ylityksen jälkeen reitiltä näkyy Pieni Ritojärvi ensimmäisen kerran ja maisema muuttuu metsikköisemmäksi. Maasto alkaa nousta kohti upean harjujakson - Ritosärkän - selkää. Kohta pienen sillan jälkeen ylitetään Kontiovaarantie. Saavutaan harjun laelle, jota pitkin kulkee vanha tie vailla vertaa. Tielle saavuttaessa reitti jatkuu oikealle. Tässä kohtaa on myös mahdollista kääntyä vasemmalle ja käydä katsomassa 150 m:n päässä olevia kunnostettuja kärryvajoja ennen reitille palaamista. Vanha tie on kaunis myötäillessään aaltoilevaa harjua. Tien oikealla puolella Pieni Ritojärvi välkkyy käkkyräoksien lomasta. Risteyskohdassa reitti jatkuu jälleen kapeana polkuna.

Ritosärkän päällä kulkee vanha tie. Kuva: Katri Heiskanen

Harjun loppupäässä sen molemmat rinteet ovat pyöreiden kivien peitossa. Vasemmalle puolelle jäävän Pitkä-Valkea-järven jälkeen reitti kaareutuu alamäkeen vasemmalle kohti Ritolahtea. Pienen Ritojärven kaakkoisrannalla on laavu lyhyen pistopolun päässä. Reitti jatkuu kuivakäymälän luota ja reitin varrella heti komea aihkimänty ihailtavaksi. Toinen kunnioitettavan ikäinen puuvanhus on pieneltä suolta lähtevän pistopolun päässä. Lopuksi Ritojärven kierrolla ylitetään Kontiovaarantie, jonka toisella puolella on Pienen Ritojärven pysäköintialue.

Reittimerkintänä on keltainen ympyrä. Ohjeellinen kiertoaika on 2 - 3 h. Reitti sopii myös aloitteleville retkeilijöille.