Pienen Ritojärven nähtävyydet ja historia

Aihkimännyt

Aihkipuun tyvellä ja kaarnalla riittää paksuutta. Kuva: Katri Heiskanen

Alueella kasvaa komeita suuria puita, jotka ovat seuranneet maailmanmenoa vuosisatojen ajan. Kaarnan kilpisuomut ovat kasvaneet kookkaiksi ja juuret ovat reiden paksuisia. Aihkimäntyjä eivät ole nujertaneet palot eivätkä kirveeniskutkaan. Puita sijaitsee myös Ritojärven kierron varrella: Ritosärkän huipulla, lähellä Pienen Ritojärven laavua sekä pistopolun päässä Sormuslammen viereiseltä suolta.

Kunnostetut kärryvajat

Entisaikaan saatettiin asua tiettömän taipaleen takana. Kotoa tultiin ratsain tai reellä tien viereen rakennetulle kärryvajalle, josta sitten lähdettiin asioimaan Lieksan kylälle kärrykyydillä.

Kahvitauolla. Kuva: Tarja Teppo

Sekä Ritojärven kierto -reitiltä että Kontiovaarantieltä on lyhyt pistopolku kärryvajoille, jotka sijaitsevat Pienen Ritojärven lounaispuolella. Kärryvajat on rakennettu noin 1920-luvun puolivälissä. Pienempi vaja on kuulunut Onni Mikkoselle ja suuremman vajan on rakentaneet Härkösen veljekset (Antti, Eetu ja Eino). Mikkosten vajassa on edelleen nähtävissä kärryn jäänteet. Härkösten kärry on esillä Pielisen museossa Lieksassa.

Partisaani-iskun uhrien muistomerkki

Lieksasta päin saavuttaessa Kontiovaarantien oikealla puolella on noin 300 m ennen Pienen Ritojärven pysäköintialuetta partisaani-iskun uhrien muistomerkki. Jatkosodan aikainen lakkareissu päättyi traagisesti 30.7.1944, kun neuvostopartisaanit tulittivat Lieksasta lähteneitä, armeijan kuorma-auton lavalla matkustavia marjastajia. Lakkoja oli tarkoitus mennä poimimaan nykyisen Patvinsuon kansallispuiston suurilta soilta. Kuorma-auton lavalla kyydissä oli mukana myös naisia ja nuorukaisia. Osa matkustajista kuoli välittömästi. Iskusta hengissä selvinneet onnistuivat hälyttämään paikalle apua. Isku lienee tehty muistomerkin takaiselta rinteeltä käsin.

Pienen Ritojärven pysäköintialue sijaitsee paikalla, jossa sota-aikana oli hiilikämppä. Hiiltä tuotettiin puukaasuautojen polttoaineeksi.

Kontiovaarantie

Kontiovaarantie itsessään on melkoinen nähtävyys. Tie menee pitkän matkaa kapean harjun päällä. Kaiteiden takaa paljastuvat jyrkänteiden huimaavat syvyydet. Myös pikkulampia on ihailtavana tien molemmin puolin.