Pienen Ritojärven aktiviteetit

Patikointi Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Osallistuminen ryhmäopastukseen Marjastus ja sienestys Kalastus Metsästys Hiihto maastossa

Mitä Pienellä Ritojärvellä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Monivivahteinen Ritojärven kierto, 5,2 km, vie retkeilijän suomaisemiin, aarnipuiden äärelle, harjujen laelle ja järven rannan laavulle.

Ritosärkällä. Kuva: Katri Suhonen

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Pieni alue sisältää niin luonnonnähtävyyksiä kuin sotahistoriaakin. Lisäksi vanhat kärryvajat kertovat omalta osaltaan entisajan kulkumahdollisuuksista.

Hiihtää maastossa

Hiihtäminen on sallittua, mutta alueelle ei tehdä latuja lukuun ottamatta vuosittaista Jäniksenkäpälä-hiihtotapahtumaa. Silloin tapahtumaa varten tehdään metsäsuksilla latu (noin 4 km) Pienen Ritojärven eteläpuolelle. Ladulle voi lähteä kärryvajoilta. Tapahtuma on yleisölle avoin sekä maksuton. Lisätietoja Jäniksenkäpälä-hiihtotapahtumasta saa Lieksa-Pielisjärvi-seurasta (www.lieksapielisjarviseura.net).

Kalastaa

Onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokamiehenoikeudella  (www.ymparisto.fi). Viehekalastusta varten pitää 18-64 vuotiaiden maksaa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi). Jos kalastat useammalla kuin yhdellä vavalla tarvitset lisäksi Metsähallituksen Etelä-Suomen vapaluvan nro 7413  (www.eräluvat.fi). Pienessä Ritojärvessä voi lisäksi kalastaa seisovilla pyydyksillä. Pyydyskalastukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi Metsähallituksen Lieksan pyydyslupa nro 7003 (eräluvat.fi).

Luvat voi ostaa erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi). Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Opastettuja retkiä maastossa järjestää paikallinen yrittäjä.

Metsästää

Alueelle ulottuu pienriistan metsästysalue (lupa-alue 7642, Kuora-Kontiovaara-Uimaharju). Luvan voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua. Pienen Ritojärven alueelle kannattaa lähteä puolukkaretkelle.

Lakka kukkii. Kuva: Tarja Teppo

Yhteistyötahojen palvelut Pienellä Ritojärvellä

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).