Mäntyjärven rengasreitti, 15 km

27.3.2020
Salamajärvellä yrittäjien hoitamien vuokratupien (Sysilampi 1, 2 ja 3 sekä Pieni Sääksjärvi), Maahisen vuokrakodan sekä Koirasalmen huoneiden siivousta on tehostettu ja ne ovat varattavissa normaalisti. Lisätiedot: www.koirasalmi.com.
3.3.2021
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Reitti on helppokulkuinen ja soveltuu päiväretkeilyyn. Raatejärvellä ja Saarijärvellä on mahdollista myös yöpyä. Reitin lähtöpaikalle ajetaan ensin Reisjärveltä Mäntyperälle noin 8 km, jonka jälkeen käännytään Kuivajärventielle. Kuivajärventietä ajetaan noin 7 km, jolloin saavutaan reitin lähtöpaikalle Kuivajärven pysäköintialueelle.

Kuivajärvi – Saarijärvi 5 km

Kuivajärveltä kuljetaan oranssein maalimerkein merkittyä Peuran polkua 1,3 km itään päin vanhalle savupirtille, jossa on Kirves-Heikin tulentekopaikka. Lähistöllä nähtävissä oleva Kirves-Heikin kanava on aikoinaan kaivettu lapiolla kankaan halki. Savupirtiltä 2,9 km päästä tullaan Ahveroisen laavulle, josta on 900 m Saarijärven autiotuvalle ja saunalle. Matkalla voi pysähtyä myös hiljentymistuvalle, joka sijaitsee Kirves-Heikin ja Ahveroisen puolivälissä.

Saarijärvi – Raatejärvi 8 km

Saarijärven autiotuvalta reitti jatkuu 1,8 km kohti pohjoista, jolloin tullaan risteykseen, jossa Peuran polku -runkoreitiltä haarautuu lounaaseen Mäntyjärven reitti. Käännytään vasemmalle kohti Mäntyjärveä ja seurataan vihreitä maalimerkintöjä. Reitti jatkuu metsätietä pitkin ja ohittaa 2,1 km päästä Mäntyjärven kämpän, joka on vuokralla Reisjärven kotiseutuyhdistyksellä. Mäntyjärven kämpältä matka jatkuu 4 km polkua pitkin Raatejärven autiotuvalle ja saunalle.

Raatejärvi – Kuivajärvi 2 km

Raatejärveltä reitti jatkuu kohti itää ja yhdistyy jälleen 700 m päässä Peuran polun oransseilla merkittyyn runkoreittiin. Risteyksestä on lähtöpaikalle Kuivajärven pysäköintialueelle 1,2 km. Matkalla voi vielä poiketa Koukkusen kodalle, joka sijaitsee 300 m pistopolun päässä.