Mäntyjärven rengasreitti, 15 km

28.9.2021
Huomioithan retkeä suunnitellessasi, että vesi voi olla loppu Sysilammen ja Valvatin kaivoista.

Mäntyjärven reitin maisemat ovat kivisiä ja lohkareisia. Metsät ovat pääosin mäntyvaltaisia ja vaikka ne ovat osin olleet talouskäytössä, on Etelä-Sydänmaalla säilynyt myös vanhoja luonnonmetsiä, joissa on runsaasti keloja ja ikimäntyjä. Vanhan metsän alueita löytyy mm. Mäntyjärven reitin eteläosissa. Maisemaan kuuluvat myös karut lammet ja järvet, joissa keskikesällä kukkii sadoittain lumpeita. Hiljaisilla erämaalammilla voi kuulla myös kaakkurin ja kuikan huudot.

Reitti on helppokulkuinen ja soveltuu päiväretkeilyyn. Raatejärvellä ja Saarijärvellä on mahdollista myös yöpyä. Reitin lähtöpaikalle ajetaan ensin Reisjärveltä Mäntyperälle noin 8 km, jonka jälkeen käännytään Kuivajärventielle. Kuivajärventietä ajetaan noin 7 km, jolloin saavutaan reitin lähtöpaikalle Kuivajärven pysäköintialueelle.

Kuivajärvi – Saarijärvi 5 km

Kuivajärveltä kuljetaan oranssein maalimerkein merkittyä Peuran polkua 1,3 km itään päin vanhalle savupirtille, jossa on Kirves-Heikin tulentekopaikka. Lähistöllä nähtävissä oleva Kirves-Heikin kanava on aikoinaan kaivettu lapiolla kankaan halki. Savupirtiltä 2,9 km päästä tullaan Ahveroisen laavulle, josta on 900 m Saarijärven autiotuvalle ja saunalle. Matkalla voi pysähtyä myös hiljentymistuvalle, joka sijaitsee Kirves-Heikin ja Ahveroisen puolivälissä.

HUOM! Saarijärven autiotupa ja sauna ovat erittäin huonokuntoiset ja toistaiseksi poissa käytöstä (21.7.2021).

Saarijärvi – Raatejärvi 8 km

Saarijärven autiotuvalta reitti jatkuu 1,8 km kohti pohjoista, jolloin tullaan risteykseen, jossa Peuran polku -runkoreitiltä haarautuu lounaaseen Mäntyjärven reitti. Käännytään vasemmalle kohti Mäntyjärveä ja seurataan vihreitä maalimerkintöjä. Reitti jatkuu metsätietä pitkin ja ohittaa 2,1 km päästä Mäntyjärven savottakämpän, joka on vuokralla Reisjärven kotiseutuyhdistyksellä. Mäntyjärven savottakämpältä matka jatkuu 4 km polkua pitkin Raatejärven vuokratuvalle ja saunalle.

Raatejärvi – Kuivajärvi 2 km

Raatejärveltä reitti jatkuu kohti itää ja yhdistyy jälleen 700 m päässä Peuran polun oransseilla merkittyyn runkoreittiin Koukkusen järven rannassa. Matkalla voi vielä poiketa Koukkusen kodalle, joka sijaitsee 300 m pistopolun päässä. Runkoreitin yhteyskohdalta on lähtöpaikalle, Kuivajärven pysäköintialueelle enää 1,2 km.