Rautaportti

Rautaportti on jyrkkien kallioseinämien reunustama kapea lahti Nellimjärvessä. Sen erottaa Inarijärvestä vain kapea maakannas, jota pitkin kulki sotien aikana strategisesti tärkeä Jäämerentie Petsamoon. Rautaportin ja läheisen Matjärven väliselle alueelle rakennettiin puolustuslinja talvisodan aikana. Välirauhan aikana Rautaportti linnoitettiin ja sen läheisyyteen rakennettiin tukikohtia ja konekivääripesäkkeitä yhdyshautoineen. Rautaportille johtaa merkitty polku ja siellä on alueen sotahistoriasta kertova opastustaulu.

Nellimin uittoränni

Nellimjärven ja Keskimöjärven väliin rakennettu uittoränni seisoo muistona 1920- ja 1930-lukujen suurista savotoista. Tuolloin uitto oli ainoa kannattava keino puutavaran toimittamiseksi teollisuuden käyttöön. Uittorännien avulla oli mahdollista uittaa tukkeja yhä kauempaa ja syrjäisemmiltä seuduilta. Museoviraston 1994–1995 entisöimällä uittorännillä on pituutta 304 metriä. Uittorännin luona on myös kopio tuon aikaisesta savottakämpästä.  

Muotkavaara

Noin 30 kilometrin päässä Nellimistä sijaitsee kolmen valtakunnan rajapyykki Muotkavaara. Suomen, Norjan ja Venäjän rajan yhtymäkohta on suosittu retkikohde erityisesti talvisin. Suomen itärajalla on ns. rajavyöhykealue, jossa liikkuminen on luvanvaraista. Muotkavaaralle kuljetaankin mutkan kautta, jolloin rajavyöhykelupaa ei tarvita.

Kolmen valtakunnan rajapyykki Muotkavaarassa. Kuva: Pasi Nivasalo

Pyhän Kolminaisuuden ja Trifon Petsamolaisen kirkko

Nellimin kaunis puinen ortodoksikirkko on rakennettu vuonna 1988. Kirkko on palveluskäytössä ja se on avoinna matkailijoille ympäri vuoden. Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellus elokuun lopulla kulkee Nellimistä Sevettijärvelle. Nellimissä vietetään vuosittain myös paastoon laskeutumisen juhlaa, maslenitsaa.
Nellimin kirkon on suunnitellut Seppo Latvala ja esikuvana on käytetty Petsamon yläluostarin kirkon vanhaa osaa. Kuva: Matti Mela