Lintumaailmaan tutustuminen kannattaa aloittaa Liminganlahden luontokeskuksesta! Maisemasta erottuvat Liminganlahden erikoisuudet, merikämpät. Luontokeskuksen näyttelyssä kerrotaan tarinoita lintujen elämästä ja kämppien historiasta.

Lintujen tarkkailu

Matalat rantaniityt, laajat ruovikot, pajukot ja rantakoivikot tarjoavat elinsijaa ja levähdyspaikkoja monimuotoiselle lintulajistolle. Liminganlahdella tavataan vuosittain noin 200 eri lintulajia, joista noin 160 pesii alueella. Joukkoon mahtuu harvinaisuuksia. Mustapyrstökuiri, useat hanhilajit, koreat suokukot, karheaääniset räyskät, sirot ja harvinaiset arosuohaukat ja monet muut saavat luonnontarkkailijan pään pyörälle.

Liminganlahden lintusesonki alkaa huhtikuussa hanhien muutolla, ja kevät huipentuu suokukkojen värikkääseen soidintanssiin. Paras aika kestää ainakin lokakuuhun saakka, kunnes viimeiset joutsenet lähtevät etelään lahden jäätyessä. Viidestä lintutornista lintujen tarkkailu on helppoa. Talvisin lintujen piharuokinta antaa mahdollisuuden ihastella alueella talvehtivia paikkalintuja. 

Lintubongari Liminganlahdella. Kuva: Mika Honkalinna

Luontokeskus

Moni luontokeskuksessa vieraillut on kertonut Lintujen kahdeksan vuodenaikaa -näyttelyn olevan paras luontonäyttely koskaan. Näyttely on suunniteltu koko perheelle. Se tarjoaa kuitenkin mielenkiintoista ja ajankohtaista tietoa myös intohimoisille lintuharrastajille. Lapsille on tarjolla lintupelejä ja yläkerrassa linnunpesä. Visuaalisesti upeassa näyttelyssä on myös tarinoita, tietoa ja näyttäviä lintukuvia. Lisätietoa luontokeskuksen palveluista (www.liminganlahti.fi)

Lintujen kahdeksan vuodenaikaa. Kuva: Mika Honkalinna

Luontokuvaus

Liminganlahden erikoislaatuinen maankohoamisen synnyttämä rannikko lintuineen luo upeat mahdollisuudet luontokuvaukselle. Liminganlahden ja Lumijoen lintutornit ovat ihanteellisia kuvauspaikkoja, joskin etäisyys lintuihin asettaa vaatimuksia kuvauskalustolle.

Muut aktiviteetit

  • Geokätköily: Geokätköily on hauska tapa opetella GPS:n käyttöä ja nähdä Liminganlahti aarteenetsijän silmin!
  • Hiihto: Liminganlahdella kulkee hiihtoreitti (noin 25 km), jota ylläpitävät alueen kunnat. Lisätietoja hiihtoreitistä (www30.fastroi.fi)
  • Lumikenkäily: Lumikenkäily tarjoaa mahdollisuuden tutustua Liminganlahden alueeseen aivan eri näkökulmasta. Lue lisää
  • Melonta: Liminganlahdella voi meloa opastetusti. Alueella on myös lintujen rauhoitusalueita, joten kysy vinkki melontamahdollisuuksista luontokeskukselta. 
  • Oppimaan luontoon: Opettajan sivuilta löydät vinkkejä luonto-opetukseen Liminganlahden luontokeskuksen lähialueella. Luontokeskukselta ryhmät voivat tilata myös oppaan retkelle mukaan. Lue lisää
  • Ryhmäopastukset: Luontokeskuksesta voit varata opastuksen ryhmällesi näyttelyyn tai maastoon. Yhteistyötahomme (www.liminganlahti.fi) järjestävät erilaisia opastettuja maastoretkiä. 
  • Vapaaehtoistoiminta: Tule tekemään työtä yhteisen luontomme puolesta. Liminganlahden alueella toimii eri järjestöjä, jotka järjestävät esimerkiksi niittotalkoita ja erilaisia tapahtumia alueella. Lue lisää

Yhteistyötahojen palvelut Liminganlahdella

Yhteistyöyritykset Liminganlahdella tekevät opastettuja retkiä, vuokraavat varusteita, tarjoavat koulutuspalveluita ja majoitusta.