Patikointi Melonta Veneily Lintujen tarkkailu Hiihto maastossa Lumikenkäily Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys Maastoratsastus Moottorikelkkailu 

Mitä Laahtasella voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Laahtasen alueella on retkeilyreittejä yhteensä n. 7 km. Reitti kiertää koko Laahtasen järven, mutta matkaa voi lyhentää ylittämällä järven sen keskivaiheilla olevia siltoja pitkin ja kiertämällä vain järven pohjois- tai eteläosan. Järven pohjoispäässä Laahtasen retkeilyreitti kulkee junaradan vierellä 180 metrin matkan. Radalla liikkuminen on luonnollisesti kielletty.

Meloa ja soutaa

Laahtasen leirintä- ja lomakylä vuokraa soutuveneitä niin kalastajille kuin muillekin vesille haluaville. Omaa venettä tai kanoottia saa Laahtasella käyttää vain kalastuskauden avajaisissa. Katso kalastuskauden avajaisten ajankohta täältä (www.eräluvat.fi).

Tarkkailla lintuja

Laahtasen linnusto edustaa tyypillistä kainuulaista kuivien kankaiden lajistoa.

Hiihtää maastossa

Laahtasen leirintä- ja lomakylän yrittäjä pitää joka talvi yllä noin 4,7 km mittaisen perinteisen tyylin hiihtolatua, joka kiertelee järven rantamilla ja osittain jäällä. Varsinkin kevättalven hohtavat hanget houkuttelevat hiihtäjiä myös ajetun ladun ulkopuolelle.

Liikkua lumikengillä

Laahtasella on erinomaiset mahdollisuudet lumikenkäilyyn. Jos umpihanki tuntuu liian raskaalta, on lumikengillä mahdollista kävellä ajetun ladun reunaa pitkin.

Kalastaa

Laahtaselle ei enää istuteta pyyntikokoista kalaa, mutta luontaisten lajien, mm. siian poikasistutuksia tehdään edelleen. Erillistä Laahtasen vapalupaa ei ole enää myynnissä, vaan Laahtasella voi kalastaaa Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu vapaluvalla (www.eräluvat.fi).

Laahtasella kalastamiseen tarvitaan aina lupa. Maksuttomat yleiskalastusoikeudet (onkiminen ja pilkkiminen) ja kalastonhoitomaksun viehekalastus eivät oikeuta kalastamaan Laahtasella.

Lue tarkemmin Laahtasen kalastusmahdollisuuksista www.eräluvat.fi-sivuilta

Metsähallituksen kalastuslupia saa kätevästi erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) tai erälupien palvelunumerosta puh. 020 69 2424. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin 8-16. Kalastuslupia voi ostaa myös Kuhmon luontokeskus Petolasta aukioloaikoina.

Kalastusluvan voi hankkia myös matkapuhelimella (www.eräluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Metsästää

Lupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) tai palvelunumerosta 020 69 2424 sekä mm. Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Mahdolliset metsästysrajoitukset, katso lisätietoja (www.riista.fi).

Marjastaa ja sienestää

Laahtasen ympäristön kuivilla mäntykankailla puolukka viihtyy hyvin. Kosteammissa kohdissa kasvaa myös mustikkaa ja soilta saattaa hyvänä vuonna löytyä lakka-aarteita. Alue on myös sienestäjien suosiossa. Kankailta löytyy hyvinä vuosina runsaasti mm. herkkutatteja.

Uida

Laahtasen järveä hoidetaan virkistyskalastuskohteena. Paremmat paikat uimiseen löytyvät esimerkiksi Hiisijärven laajoilta hiekoilta noin 12 km:n päässä Laahtaselta.

Ratsastaa

Virkistysmetsän itäosan läpi kulkee Laahtaselta Hiisijärvelle johtava ratsastusreitti, joka noudattelee vanhaa tienpohjaa. Retkeilyreitillä ratsastaminen ei ole sallittua.

Moottorikelkkailla

Ristijärven moottorikelkkauralta poikkeaa yhdysreitti Laahtasen virkistysmetsän itäosaan lomakylän alueelle.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi