Patikointi Melonta Veneily Lintujen tarkkailu Hiihto maastossa Lumikenkäily Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys Maastoratsastus Moottorikelkkailu 

Patikointi

Laahtasen alueella on retkeilyreittejä yhteensä noin 7 km. Reitti kiertää koko Laahtasen järven, mutta matkaa voi lyhentää ylittämällä järven sen keskivaiheilla olevia siltoja pitkin ja kiertämällä vain järven pohjois- tai eteläosan. Järven pohjoispäässä Laahtasen retkeilyreitti kulkee junaradan vierellä 180 metrin matkan. Radalla liikkuminen on luonnollisesti kielletty.

Melonta ja soutu

Laahtasen leirintä- ja lomakylä vuokraa soutuveneitä niin kalastajille kuin muillekin vesille haluaville. Omaa venettä tai kanoottia saa Laahtasella käyttää vain kalastuskauden avajaisissa. Katso kalastuskauden avajaisten ajankohta täältä (www.eräluvat.fi).

Lintujen tarkkailu

Laahtasen linnusto edustaa tyypillistä kainuulaista kuivien kankaiden lajistoa.

Hiihto

Laahtasen leirintä- ja lomakylän yrittäjä pitää joka talvi yllä noin 4,7 km:n mittaisen perinteisen tyylin hiihtolatua, joka kiertelee järven rantamilla ja osittain jäällä. Varsinkin kevättalven hohtavat hanget houkuttelevat hiihtäjiä myös ajetun ladun ulkopuolelle.

Lumikenkäily

Laahtasella on erinomaiset mahdollisuudet lumikenkäilyyn. Jos umpihanki tuntuu liian raskaalta, on lumikengillä mahdollista kävellä ajetun ladun reunaa pitkin.

Kalastus

Laahtaselle ei enää istuteta pyyntikokoista kalaa, mutta luontaisten lajien, mm. siian poikasistutuksia tehdään edelleen. Laahtasella kalastamiseen tarvitaan aina Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu vapalupa 5411 (www.eräluvat.fi).

Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) eivät oikeuta kalastamaan Laahtasella.

Metsähallituksen kalastuslupia saa kätevästi erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) tai erälupien palvelunumerosta puh. 020 69 2424. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin 9-16. Kalastuslupia voi ostaa myös Kuhmon luontokeskus Petolasta aukioloaikoina.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Metsästys

Lupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) tai palvelunumerosta 020 69 2424 sekä mm. Kuhmon luontokeskus Petolasta.

Mahdolliset metsästysrajoitukset, katso lisätietoja (www.riista.fi).

Marjastus ja sienestys

Laahtasen ympäristön kuivilla mäntykankailla puolukka viihtyy hyvin. Kosteammissa kohdissa kasvaa myös mustikkaa ja soilta saattaa hyvänä vuonna löytyä lakka-aarteita. Alue on myös sienestäjien suosiossa. Kankailta löytyy hyvinä vuosina runsaasti mm. herkkutatteja.

Uinti

Laahtasen järveä hoidetaan virkistyskalastuskohteena. Paremmat paikat uimiseen löytyvät esimerkiksi Hiisijärven laajoilta hiekoilta noin 12 km:n päässä Laahtaselta.

Ratsastus

Virkistysmetsän itäosan läpi kulkee Laahtaselta Hiisijärvelle johtava ratsastusreitti, joka noudattelee vanhaa tienpohjaa. Retkeilyreitillä ratsastaminen ei ole sallittua.

Moottorikelkkailu

Ristijärven moottorikelkkauralta poikkeaa yhdysreitti Laahtasen virkistysmetsän itäosaan lomakylän alueelle.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Tuikki.fi