Kalastus

Laahtaselle ei enää istuteta pyyntikokoista kalaa, mutta luontaisten lajien, mm. siian poikasistutuksia tehdään edelleen. Laahtasella kalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi) sekä aina Pohjois-Pohjanmaa-Kainuu vapalupa 5411 (eraluvat.fi).

Yleiskalastusoikeudet (onkiminen, pilkkiminen, viehekalastus kalastonhoitomaksulla) eivät oikeuta kalastamaan Laahtasella.

Metsähallituksen kalastuslupia saa kätevästi erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi) tai erälupien palvelunumerosta puh. 020 69 2424. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin 9-16.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Metsästys

Lupia voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (eraluvat.fi) tai palvelunumerosta 020 69 2424.

Mahdolliset metsästysrajoitukset, katso lisätietoja (riista.fi).

Patikointi

Laahtasen alueella on retkeilyreittejä yhteensä noin 7 km, mutta kävijän on syytä huomioida, että reittien ylläpito on lakkautettu. Vanhat lahonneet pitkospuut tullaan keräämään pois. 

Reitti kiertää koko Laahtasen järven, mutta matkaa voi lyhentää ylittämällä järven sen keskivaiheilla olevia siltoja pitkin ja kiertämällä vain järven pohjois- tai eteläosan. Järven pohjoispäässä Laahtasen retkeilyreitti kulkee junaradan vierellä 180 metrin matkan. Radalla liikkuminen on luonnollisesti kielletty.

Melonta ja soutu

Laahtasen leirintä- ja lomakylä (laahtanen.com) vuokraa soutuveneitä niin kalastajille kuin muillekin vesille haluaville. Omaa venettä tai kanoottia saa Laahtasella käyttää vain kalastuskauden avajaisissa.

Muut aktiviteetit

  • Lintujen tarkkailu: Laahtasen linnusto edustaa tyypillistä kainuulaista kuivien kankaiden lajistoa.
  • Hiihto: Laahtasen leirintä- ja lomakylän yrittäjä pitää joka talvi yllä noin 4,7 km:n mittaisen perinteisen tyylin hiihtolatua, joka kiertelee järven rantamilla ja osittain jäällä. Varsinkin kevättalven hohtavat hanget houkuttelevat hiihtäjiä myös ajetun ladun ulkopuolelle.
  • Lumikenkäily: Laahtasella on erinomaiset mahdollisuudet lumikenkäilyyn. Jos umpihanki tuntuu liian raskaalta, on lumikengillä mahdollista kävellä ajetun ladun reunaa pitkin.
  • Marjastus ja sienestys: Laahtasen ympäristön kuivilla mäntykankailla puolukka viihtyy hyvin. Kosteammissa kohdissa kasvaa myös mustikkaa ja soilta saattaa hyvänä vuonna löytyä lakka-aarteita. Alue on myös sienestäjien suosiossa. Kankailta löytyy hyvinä vuosina runsaasti mm. herkkutatteja.
  • Uinti: Laahtasen järveä hoidetaan virkistyskalastuskohteena. Paremmat paikat uimiseen löytyvät esimerkiksi Hiisijärven laajoilta hiekoilta noin 12 km:n päässä Laahtaselta.
  • Ratsastus: Virkistysmetsän itäosan läpi kulkee Laahtaselta Hiisijärvelle johtava ratsastusreitti, joka noudattelee vanhaa tienpohjaa. Retkeilyreitillä ratsastaminen ei ole sallittua.
  • Moottorikelkkailu: Ristijärven moottorikelkkauralta poikkeaa yhdysreitti Laahtasen virkistysmetsän itäosaan lomakylän alueelle.