Kansallispuistokummi Pirkko Saisio

Kansallispuistokummi Pirkko Saisio on palkittu kirjailija ja kulttuurin monitoiminainen sekä meren ja saariston suuri ystävä.

Uuden kirjansa Signaali syyskuun lopulla julkaissut kirjailija ja teatteriohjaaja Pirkko Saisio lähtee vapaaehtoistyöhön Metsähallituksen Luontopalvelujen kansallispuistokummiksi. Finlandia-palkittu Saisio mielletään ennen kaikkea kulttuurivaikuttajaksi, mutta hänellä on vahva luontosuhde mereen ja saaristoon. Kuten muutkin kansallispuistokummit, Saisio haluaa saada suomalaiset yhä enemmän löytämään luonnon tarjoamat elämykset. Lisäksi hän haluaa ideoida, miten luonto- ja kulttuurielämykset voidaan tuoda yhteen.

""Metsähallituksen Luontopalveluilla on seitsemän kansallispuistokummia. Heistä jokaisella on vahva luontosuhde, jonka takia he haluavat innostaa suomalaisia luontoelämysten pariin. Kaikki kummit, myös Saisio, haluavat lisätä erityisesti luonnosta vieraantuneempien suomalaisten uskallusta lähteä luontoon. Kommelluksiakin voi sattua, ja silti luonto elvyttää.

Tämä käy erityisen hyvin esille Saision kirjasta Lokikirja, jossa hän kertoo perheensä seikkailuista lokikirjamerkinnöin ja piirroksin mahonkiristeilijä Dianalla 1988–1994. Vaikeudet eivät vähennä luonnon hurmaa, vaan Lokikirja on täynnä merkintöjä "Dianan akku ei lataa….Aurinko heittää viime säteitään vasemman korvan takaa, tuuli käy oikealta. Ihanaa." tai "Diana vietiin Ukiin sähkötarkastukseen. Aamu oli lumoava."

Hullunrohkeaksi ei silti pidä lähteä, sanoo Pirkko "Saikki" Saisio. Veneilytaidottoman kannattaa lähteä saaristossa toimivien matkailuyrittäjien vieraaksi. Sieltä löytyy myös palveluja ympäri vuoden, sillä Saikki haluaa kannustaa lähtemään saaristoon talvellakin. Esimerkiksi Utön saarella voi viettää unohtumattoman joulun.

Lokikirjan lähes viimeisen sivun merkintä kertoo, miksi Saisio haluaa luontoon ja nimenomaan merelle: "Aurinkoa, tiiroja, haahkoja, suolan hajua ja paljaita kallioita. Vihdoinkin!"

"Lempipaikkojani ovat Källskär Kökarin alapuolella, eteläinen Jurmo, Utö ja Maakalla. Näitä upeita paikkoja on saaristossamme niin paljon", Saisio luettelee.

Kulttuuria luonnossa

Kummina Saisio haluaa olla myös edistämässä kulttuuritapahtumien järjestämistä luontokohteissa ja Metsähallituksen Luontopalvelujen hoidossa olevissa kulttuuriperintökohteissa.

"Taiteen edessä ja luonnon keskellä on mahdollisuus katarttiseen kokemukseen, siis selittämättömän pyhän läsnäoloon. Luonto taiteessa, ja taide luonnossa, vahvistavat sen kokemuksen."

"Kulttuuri ja luonto luovat hyvinvointia ja voimakkaita tunne-elämyksiä"
 
- Saikki