Kansallispuistokummi Fatbardhe Hetemaj

Kaksikymmentä vuotta sitten Kosovosta Suomeen muuttanut Fatbardhe Hetemaj on innokas luonnossa liikkuja. Luonto on hänelle osa suomalaisuutta, johon hän toivoo myös muiden maahanmuuttajien tutustuvan.

Kansallispuistokummi Fatbardhe Hetemajlle jokamiehenoikeudet ovat hieno, ja melko harvinainen, vapaus. Kuva: Tapani Mikkola/Metsähallitus

"Rakastan luonnossa liikkumista ja raikasta ulkoilmaa. Olen aina menossa. Tai tulossa, ja siksi ulkoilu on minulle irtautumista arjen kiireistä. Monet meille itsestään selvät asiat tuntuvat ulkomaalaisista eksoottisilta, kuten esimerkiksi luonnossa liikkuminen, marjastaminen, tai keväällä ulkoilu meren jäällä."

Fatbardhe itse viihtyy luonnossa kävellen, marjastaen tai sienestäen. Äitinsä kanssa paljon yhdessä luonnossa liikkuva Fatbardhe kokee luonnon rauhoittavana ympäristönä, joka samalla antaa mahdollisuuksia moneen.

"Luonnossa on lukemattomia määriä liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia. Erityisen huolissani olen lasten ja nuorten vähäisestä liikunnan määrästä ja luonnosta vieraantumisesta", hän kertoo.

Kansallispuistokummina Fatbardhe haluaakin kiinnittää erityistä huomiota lasten ja nuorten luonto- ja ympäristökasvatukseen sekä maahanmuuttajien integroimiseen.

"Luontoon liittyy paljon hyviä ominaisuuksia, jotka voivat auttaa myös maahanmuuttajia sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Tätä asiaa haluan edesauttaa kummiuteni aikana", vuoden pakolaisnaiseksi vuonna 2009 valittu Fatbardhe sanoo.

 

@fatbardhehetemaj innostui #teijo2015 -avajaisissa vetämään lumikengät jalkaansa, kiitos kuvasta!

Kuva, jonka Luontoon.fi (@luontoon.fi) julkaisi