Tekemistä ja näkemistä Kalajoen Meriluontokeskuksessa

Pysyvä näyttely

Aitoja tarinoita Perämereltä -näyttelyssä kerrotaan Perämeren luonnon ihmeistä ja merellisestä kulttuuriperinnöstä. Lapset saavat sukeltaa vedenalaiseen maailmaan ja onkia Suomen ennätyskaloja. Sukellusvene Botnian kyydissä pääsee tutkimaan Perämerta pinnan alta. Näyttely on pullollaan tarinoita rannikon kekseliäistä talonpojista, kansainvälisistä kauppamatkoista ja taidokkaasta laivanrakennusperinteestä.

Ryhmäopastukset

Varaa ryhmäopastus etukäteen luontokeskuksen asiakaspalvelusta. Opastuksen hinta 50 €/ryhmä/tunti (sis. alv. 24%). Ryhmän suositeltava enimmäiskoko on 25 henkilöä. Opastukset ovat maksuttomia kaikille päiväkotiryhmille ja kalajokisille kouluryhmille. Muilta kouluryhmiltä veloitetaan 1,5 €/ oppilas tai 50 €/ ryhmä. Hinta määräytyy ryhmälle edullisimman hinnan mukaan.

Aitoja tarinoita Perämereltä -opastus

  • Sopii kaiken ikäisille.
  • Opastuksen kesto 1 t

Perämeri-seikkailu

  • ​​​Kohderyhmä alakoululaiset.
  • Tutustutaan mukavalla tavalla Perämeren erikoisiin eläimiin: kaloihin, nisäkkäisiin ja selkärangattomiin, sekä puhutaan jääkaudesta. Opastukseen voidaan myös liittää lyhyitä filmiesityksiä, lajitunnistusta, Itämeren osat kartalla sekä mysteeri-tunnistelupusseja.
  • Opastuksen kesto 1 t.

Elokuvat kokoustilassa

Meriluontokeskuksen kokoustilassa esitetään pyynnöstä esityksiä. Esitykset ovat maksuttomia.

Käsikirjasto

Voit tutustua Perämeren luontoon ja lajeihin käsikirjastossamme. Valikoimissa on erilaisia luonto-oppaita (kasvit, linnut, sienet, hyönteiset jne.).

Luontopolut ja reitit

Lankkupolku 4 km / suunta, kulkee Kalajoen Meriluontokeskuksen editse Vihaslahdelle saakka Hiekkasärkkien ranta-alueella. Polku soveltuu myös lastenrattaille, ja matkalla on levähdyspenkkejä. 

  • Lankkupolun varrella on "Kirkolta Kallaan" -kulttuuripolku (yhteen suuntaan 2 km), joka tutustuttaa kulkijan Kalajoen merelliseen menneisyyteen. Polku kulkee Vihas-Keihäslahden luonnonsuojelualueen läpi. 
  • Polun päässä Vihaslahdella on lintutorni, tulentekopaikka ja luontokatos. Vihaslahti on monien lintulajien elinympäristö, ja siellä onkin mahdollista nähdä monia eri lajeja ruokailemassa ja pesimässä.
  • Tutustu Vihaslahden esitteeseen (pdf-tiedosto, 2,9 Mt, julkaisut.metsa.fi).

Siiponjoen luontopolun (20 km) lähtö- ja paluupaikka ovat Tapion Tuvan (tapiontupa.fi) edustalla valtatie 8:n tuntumassa, kahden kilometrin päässä luontokeskuksesta. Reitti kulkee upeiden mäntykankaiden halki Siiponjoen rannalle. Reitin varrella on kota ja kaksi laavua.

Rahjan saaristossa kulkee viitoitettu venereitti (syvyys 0,8-1 m). Rahjan saaristossa on useita laavuja ja autiotupia.

Retkietiketti

Piirretty kuva, jossa hiihtäjä nostaa roskan ladulta.

1. Kunnioita luontoa.

2. Suosi merkittyjä reittejä.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille.

5. Älä roskaa.

Lue lisää