Partakon suunnasta

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Partakko–Nitsijärvi -reitti

Mahdollinen lähtöpaikka Partakossa on mm. kunnan ylläpitämä Käyräniemen veneenlaskupaikka. Retken päätepisteenä on Nitsijärven veneenlaskuluiska. Retken voi tietenkin tehdä toisinkin päin. Lähtö- ja päätepisteen välimatka on maantietä pitkin noin 14 kilometriä. Se on sen verran lyhyt, että oman auton hakeminen lähtöpaikasta tulee kysymykseen vaikka polkupyörällä – kun vie sen ennen lähtöä retken päätepisteeseen.
Koska reittiehdotus on altis koville tuulille niin Nitsijärvellä kuin Inarijärvelläkin, matka edellyttää melojalta taitoa ja kokemusta selvitä korkeassakin aallokossa.   

Partakko – Nitsijärvi –reitti voidaan meloa kolmena eri versiona. Lyhyin reitti edellyttää sitä, että kajakki vedetään tai kannetaan Inarijärven Kallovuonosta Nitsijärven Lammaslahteen. Kannaksen poikki on rakennettu 330 metriä pitkä venetie. Lyhyimmän vaihtoehdon pituus on 33 kilometriä. Sopiva yöpymispaikka voisi olla Lammaslahdessa.   

Kartat 

Sähköiset kartat   

Toinen vaihtoehto on jatkaa matkaa ohi Lammaslahden Kuuvan kanavalle, ja oikaista sitä pitkin Koskivuonoon. Tällöin joutuu kyllä melomaan pitkin Vasikkaselän suojatonta pohjoislaitaa. Ranta suojaa ainoastaan pohjoistuulilta. Kuuvan kanavan nimi tulee Matti Kuuvasta. Tämän niminen mies kaivoi kanavan lapiolla 1800-luvun ja 1900-luvun vaihteessa. Kanava lyhentää matkaa 16 kilometriä kuljettaessa Kanavavuonolta Koskivuonolle. Reitin kokonaispituus on 42 kilometriä. 

Kolmas ja pisin vaihtoehto kiertää Pisterinniemen. Tämän vaihtoehdon etuna on se, että sen varrella on Pisterin veneilytukikohta palveluineen. Veneilytukikohdassa on myös autiotupa. Sinne on matkaa Käyräniemestä 25 kilometriä. Loppumatkaa Nitsijärvelle ja tien laitaan on saman verran. Inarijärven ja Nitsijärven välissä on lyhyt Nitsikoski. Sen ohitse pääsee helposti, koska koskeen on rakennettu suisteet ja kävelysilta.