Nellimin venesatamasta

21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet..
21.8.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Nellim on hyvä aloituspaikka melontaretkelle. Seuraavassa esitellään kaksi eri reittivaihtoehtoa, päivän retki ja kolmen päivän retki.  Pidemmällä retkellä tulee varautua viettämään toinen yö omillaan, ilman rakennettuja palveluita. 

Päiväretki Speinniemeen 

Venesatamasta tulee matkaa Peiliniemen veneilytukikohtaan (Speinniemi) reilu viisi kilometriä.
Veneilytukikohdan nimen käytössä on ollut tavallista suurempaa vaihtelevuutta. On tavallista, että inarinsaamelaiset paikannimet ovat suomalaistuneet ja muuttaneet samalla merkitystään. Harvinaisempaa on, että samasta paikasta on käytössä useampia nimityksiä. Veneilytukikohdan viereisen niemen alkuperäinen nimi on "Speinnjárga". Sen lähtökohtana on ollut pohjoisnorjalainen mies Spein Sarak eli Sarak Svendsen. Vanhassa topografikartassa nimi on vääntynyt Peiliniemeksi eli merkitykseltään jo ihan muuksi (pohjoisaameksi peili on speadjal ja niemi on njárga). Inarin osoite- ja virkistyskartassa veneilytukikohta on puolestaan nimellä "Lusmanuora". 

 

Nellimiin voi palata joko samoja jälkiä takaisin tai kiertämällä Lusmasaari. Saaren kierto kasvattaa paluumatkaa viidestä kilometristä 14 kilometriin. Päiväretken pituudeksi tulee siten joko kymmenen tai 19 kilometriä.

Kartat 

Sähköinen kartta 

Kaamassaaren kierros 

Kaksi päivää lisää retkeen tulee, kun jatkaa Speinniemestä Tyllylahden veneilytukikohtaan, jossa on telttailualue. Matkalla kannattaa poiketa Andreasnuoraan tutkimaan sen pohjoispuolella olevaa saksalaisten vankileiriä toisen maailmansodan ajalta. Vankileirin rakennukset ovat jo pääosin lahonneet, mutta jotakin leiristä on vielä jäljellä.

Ensimmäisen päivän melonnan pituudeksi tulee 22 kilometriä. Tyllylahden ohella on  mahdollisuus majoittua sitä vastapäätä olevalla Punaisella tuvalla, joka on autiotupa. Punainen tupa on Inarin osoite- ja virkistyskartalla nimellä "Kaikunuora".

Kaamassaari kierretään pitkin kapeita salmia. Ei ole mahdotonta, että merikotka kaartelee taivaalla, tästä linnusta järvellä on säännöllisiä havaintoja. Matka jatkuu Kovasaaren ja Kaamassaaren väliseen salmeen, jonka jälkeen vastassa avoin Satapetäjäselkä. Täällä on tutkittava tuulen suuntaa koska selkä kannattaa kiertää suojan puolelta.

Paluumatka Nellimiin joko Speinniemen kautta tai Satapetäjäselän yli Tervasaaren lounaislaitaan ja Lusmasaaren pohjoispuolelta. Matkaa Tyllylahdesta Nellimiin tulee noin 30 kilometriä.