Huhtalan pihapiiri

Huhtalan entisistä maista kuuluu kansallispuistoon vain pihapiiri. Puutarhassa on säilynyt vanhoja marjapensaita ja omenapuita. Myös joitain koristekasveja on jäljellä. Pihaa hoidetaan niittämällä, lähipelloilla laiduntavat lampaat.

Yksi lammas kurkistaa lammaslaumassa muiden selkien yli.

Rakennukset muodostivat aikoinaan suojaisan neliömäisen pihan. Päärakennus ja syytinkitupa ovat edelleen vierekkäin kulmittain, mutta päärakennusta vastapäätä sijainnutta navetta- ja tallirakennusta ei enää ole. Päärakennus on laajennettu nykyiseen kokoonsa viimeistään 1800-luvun puolivälissä. Huhtalan vanhimmat rakennukset ovat kalliolla sijaitsevat 1700-luvulla rakennetut liha- ja jyväaitat. Aittoja on alunperin ollut kymmenkunta, mutta niistä on jäljellä enää kolme. Kaksi sijaitsee alkuperäisillä sijoillaan Huhtalassa ja yksi on sijoitettu Helsingin Seurasaaren ulkomuseoon. Sauna on piha-alueella alarinteessä ja silpuslato ja riihen rauniot hiukan kauempana. Kaikki rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan ja suojeltuja.

Huhtala on hieno esimerkki hyvin säilyneestä vanhasta taloryhmästä ja hirsirakentamisen osaamisesta. Ovien lukot ja tuvan uuni ovat arvokkaita käsityön taidonnäytteitä.

Huhtala oli ajan tapaan omavarainen tila: ruokaa kasvatettiin omiksi tarpeiksi. Viime vuosisadan alussa viljelyssä oli ruista, kauraa, ohraa, perunaa, palkokasveja sekä karjalle heinää ja rehukasveja. Myös kangas- ja köysitarpeet saatiin oman pellon pellavasta ja hampusta. Peltoalaa oli noin 6 - 7 hehtaaria. Karjanrehua saatiin niittämällä heinää pihasta ja luonnonniityiltä.

Niiton seurauksena Huhtalaan pihamaa oli hyvin avoin ja siellä täällä kasvoi muutama iso pihapuu. Puutarhassa kasvatettiin hyötykasveja: humalaa oluen maustamiseen, rohtoliperiä, omenapuita ja myöhemmin myös marjapensaita, juureksia ja vihanneksia.

Huhtalan vanhimpia koristekasveja on vaaleanpunakukkainen juhannusruusu. Pihasyreeniäkin istutettiin, mutta se ei menestynyt. Daaliat sen sijaan olivat hevosenlannan ansioista kukoistavia. Niiden lisäksi puutarhaan saatiin, yleensä sukulaisilta tai tuttavilta, mm. kurjenmiekkoja, liljoja, narsisseja ja kultapalloja.

Vanhaa riukuaitaa kukkaniityllä.