Hiidenportin nähtävyydet 

1.10.2020
Koronaviruksen takia luonnossakin on syytä pitää turvavälit ja noudattaa erityistä käsihygieniaa mm. tuvilla, tulentekopaikoilla ja huussikäyntien jälkeen. Metsähallituksen linjauksia ja ohjeita päivitetään, kun yleiset koronaohjeet tarkentuvat. Ks. tilanne sivultamme www.luontoon.fi/koronavirusohjeet.

Kolme retkeilijää naruaidan takana katsovat alaspäin aukevaan kallioiseen rotkoon. Polku on kulunut, puiden juuria näkyy polun pinnassa.

Hiidenportin rotko

Hiidenportin rotko pystysuorine kallioseinämineen on kansallispuiston tunnetuin nähtävyys. Palolammen opastuspaikalta on rotkolle matkaa vain 1,3 km.

Kovasinvaara 

Kovasinvaaran taloautio tarjoaa mielikuvia elämästä erämaiden keskellä ja esittelee kainuulaista perinnemaisemaa. 

Molemmat nähtävyydet on helppo yhdistää samalla reitillä, jonka yhteispituudeksi tulee vajaa 3 km. 

Kulttuurihistoria 

Hiidenportin nähtävyyksiin kuuluvat myös muut alueen kulttuurihistoriaan liittyvät kohteet, mm. savotta- ja uittokämppien rauniot, uittopadot, närelenkin vääntöpuu, pilkkapolut, heinäsuovien pohjat, tervahaudan pohjat ja kaskikoivikot. Lue lisää Hiidenportin historiasta

Hiidenportin kulttuurihistoriaa esitellään monipuolisesti myös keväällä 2009 valmistuneessa Hiidenportti kautta aikain -esitteessä (saatavana painettuna, julkaisut.metsa.fi). Esite on tehty kahtena kieliversiona: suomi-venäjä ja englanti-saksa. Lisätietoja Kuhmon luontokeskus Petolasta

Huom! Valitettavasti kultturihistoriaesitteen kartan koordinaatteihin livahti kaksi virhettä. Oheisessa kartassa (pdf 1,7 MB, julkaisut.metsa.fi) koordinaatit ovat oikein. Pahoittelemme virhettä.