Hiidenportin nähtävyydet 

14.5.2019
Hiidenportissa retkeillessäsi ota huomioon, että Porttilammelle laskeutuvat portaat on purettu. Varovaisuutta noudattaen reittiä pitkin pääsee kulkemaan. Muissakin portaissa ja pitkoksissa on lahovikoja. Uudet portaat rakennetaan vuonna 2020.
Kuva: Jouni Laaksonen.

Hiidenportin rotko

Hiidenportin rotko pystysuorine kallioseinämineen on kansallispuiston tunnetuin nähtävyys. Palolammen opastuspaikalta on rotkolle matkaa vain 1,3 km.

Hiidenportin rotko on kansallispuiston tunnetuin nähtävyys. © Hannu Huttu

Kovasinvaara 

Kovasinvaaran taloautio tarjoaa mielikuvia elämästä erämaiden keskellä ja esittelee kainuulaista perinnemaisemaa. 

Molemmat nähtävyydet on helppo yhdistää samalla reitillä, jonka yhteispituudeksi tulee vajaa 3 km. 

Kulttuurihistoria 

Hiidenportin nähtävyyksiin kuuluvat myös muut alueen kulttuurihistoriaan liittyvät kohteet, mm. savotta- ja uittokämppien rauniot, uittopadot, närelenkin vääntöpuu, pilkkapolut, heinäsuovien pohjat, tervahaudan pohjat ja kaskikoivikot. Lue lisää Hiidenportin historiasta

Hiidenportin kulttuurihistoriaa esitellään monipuolisesti myös keväällä 2009 valmistuneessa esitteessä "Hiidenportti kautta aikain" (julkaisut.metsa.fi). Esite on tehty kahtena kieliversiona: suomi-venäjä ja englanti-saksa. Lisätietoja Kuhmon luontokeskus Petolasta

Huom! Valitettavasti kultturihistoriaesitteen kartan koordinaatteihin livahti kaksi virhettä. Oheisessa kartassa (pdf, 1 779 kt) koordinaatit ovat oikein. Pahoittelemme virhettä.