Kävely merkityllä reitillä

Valtavaaran ja Konttaisen yli kulkee Kuusamon kuuluisa Karhunkierros-reitti aina Hautajärvelle saakka. Valtavaara soveltuu hyvin myös päiväretkikohteeksi. Lue lisää Valtavaaran reiteistä ja muista lähialueen reiteistä (ruka.fi).

Hiihto ladulla ja lumikenkäily

Talviset maisemat hivelevät silmää Valtavaaralla. Koillismaan kostea ilmasto ja kovat pakkaset yhdessä lauhkeiden tuulien kanssa saavat aikaan paksuja tykkykertymiä. Talvella Valtavaaralle pääsee hiihtäen ja lumikenkäillen Rukan hiihtokeskuksesta.

Lue lisää Valtavaaran hiihtoreiteistä sekä muista lähialueen hiihtoreiteistä (ruka.fi). Alueella voi hiihdellä myös merkittyjen latujen ulkopuolella kunhan pitää huolen, ettei mene liian lähelle jyrkkiä rinteitä (lumivyöryvaara).

Lumikenkäilijä ja patikoija Konttaisella.

Lintujen tarkkailu

Valtavaaralla näet tai kuulet melko varmasti sinipyrstön. Onnistuneeseen linturetkeen on hyvät mahdollisuudet aloittamalla vaikkapa kesäkuun alussa aamuyöllä Virkkulan tien varressa sijaitsevalta Konttaisen pysäköintialueelta, josta voi edetä Karhunkierroksen polkua pitkin Valtavaaralle. Myös Rukan suunnasta lähestyen voi koettaa onneaan. Mukaan tarvitaan kevyt retkivarustus: tukevat jalkineet, kiikari ja tarkat korvat. Reitillä on melkoisesti korkeuseroja, joten aikaa kannattaa varata riittävästi. Katso myös Luonto ja nähtävyydet.

Näköalojen katselu

Vanhastaan metsäpalojenkin tähyilypaikkana toimineelta Valtavaaralta avautuvat näkymät yltävät kymmeniä kilometrejä yli Kuusamon ja idässä Venäjän puolellekin. Kuusikkovaarojen, rakkarinteiden ja pienten vesistöjen kirjo on upea. Talvella kosteuden aiheuttama tykky tekee Valtavaaran metsät satumaisiksi ja niiden salaperäisyys korostuu kirkkaina kuutamoöinä.

Aikanaan Metsähallitukselle kuuluneen metsäpalovartioinnin tukikohdaksi Valtavaaran laelle rakennettu Valtavaaran palovartijan maja toimii nykyään päivätupana. Katso myös Luonto ja nähtävyydet.

Retkeilijän jalat Konttaisen vaaran huipulla auringon laskiessa.

Muut aktiviteetit

  • Kalastus: Valtavaaran alueen vesissä pilkkiminen ja onkiminen on sallittu jokaisenoikeuksin. Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.
  • Marjastus ja sienestys: Valtavaaran alueella on marjastus ja sienestys on sallittu perinteisiä keruutapoja käyttäen.
  • Pyöräily: Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueella pyöräily on sallittua ainoastaan Pyhän jyssäyksen reitillä, jossa voi pyöräillä kesällä ja talvella. Talvella reittiä ei erikseen kunnosteta pyöräilyyn.