Vallisaari

Vallisaari. Kuva: Evgeniy Usov.

Metsähallituksen hoitamien historiakohteiden tunnusVallisaari ja Kuninkaansaari ovat tenhoava retkikohde 20 minuutin laivamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta, Suomenlinnan naapurissa. Saaret ovat olleet satojen ihmisten koti ja työpaikka sekä tuhansien sotilaiden palveluspaikka. Linnoitukset, rakennukset ja ennätyksellinen lajirunsaus kertovat ihmisen ja villin luonnon rinnakkaiselosta. Lähde salaperäisille saarille, joilla aika tuntuu pysähtyneen!

Soveltuvuus: Koko perheen kohde. Saarilla voi liikkua lastenrattaiden kanssa, mutta reitit eivät ole esteettömiä: maasto on epätasaista ja ylämäet jyrkähköjä. Reittejä ei ole valaistu, eikä niillä ole talvikunnossapitoa. Pysy reiteillä ja huolehdi lapsista, sillä saarilla on paljon jyrkänteitä ja paikkoja, jotka uhkaavat sortua! Pukeudu maastokelpoisiin kenkiin ja vaatteisiin ja ota mukaasi eväät ja vesipullo. Huom. Työt Valli- ja Kuninkaansaarissa ovat yhä kesken: vesihuoltoa ja palveluja parannetaan, ja rakennuksille etsitään käyttöä.

Vallisaari toivottaa kävijät tervetulleeksi

Vallisaareen pääsee kesällä 2019 toukokuusta syyskuuhun Kauppatorilta sekä JT-Linen (www.jt-line.fi) että Suomen Saaristokuljetuksen (www.suomensaaristokuljetus.fi) vesibussilla. JT-Linen lautta lähtee Kolera-altaalta (sekä keskikesällä myös Hakaniemestä) ja rantautuu Vallisaaressa Luotsipihan laiturille. Suomen Saaristokuljetuksen lautta lähtee Suomenlinnan lautan vierestä ja rantautuu Vallisaaressa Torpedolahden satama-aukion luo. Tämä lautta jatkaa Isosaareen ja ostamalla yhdistelmälipun voit samana päivänä käydä molemmissa saarissa. Kauppatorilla tunnistat laiturit Vallisaari -kylteistä. JT-Line ajaa Vallisaareen päivittäin koko kesäkauden. Suomen Saaristokuljetuksen M/s Isosaari liikennöi Vallisaareen viikonloppuisin ajalla 4.5 - 16.6 sekä 17.8 - 29.9, ja juhannuksesta alkaen 11.8 saakka joka päivä.

HUOM: Vallisaari on suljettu yleisöltä kunnallistekniikan kaivuutöiden vuoksi arkisin (MA-PE) 19.8.-6.9.2019. Tuolloin JT-Line ja Suomen Saaristokuljetus liikennöivät Vallisaareen vain viikonloppuisin LA-Su 23.-25.8. ja LA-SU 31.8.-1.9. (voimassa olevan aikataulun mukaisesti)

Myös Valli- ja Kuninkaansaarien vesipisteet, kuivakäymälät, piknik-pöydät ovat kävijöiden käytettävissä läpivuoden ja retkisataman palvelut sekä kahvila- ja opaspalvelut kesäaikaan. Retkisatamaan saa kiinnittyä ympäri vuoden.

Vallisaaressa on tulenteko kokonaan kielletty. 

Talvella Vallisaaressa ei ole kunnossapitoa. Polut ja laiturit saattavat olla liukkaita. Kulku saaressa tapahtuu omalla vastuulla. Huomioithan, että saaressa ei ole talvella palveluita eikä valaistusta. Hätätapauksessa soita numeroon 112.
 

Vallisaaren luonto on herkkää. Pysythän reiteillä. Tutustu Vallisaaren ohjeisiin ja sääntöihin ennen vierailua. Koirat ovat tervetulleita, mutta nelijalkaiset ystävät on pidettävä kytkettyinä.

 

 
 
Katso kartta (retkikartta.fi).
Kohdetta hoitaa: Metsähallitus, Rannikon Luontopalvelut.
Retkisatamaa ja kahvilaa hoitaa Juva Shipping Oy, vallisaari(at)vallisaari.fi.
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/vallisaari.