Pitkospuita poistettu maastosta

(Päivitetty 4.10.2019)

Kaunislammen reitillä sekä Rytivaaran itäpuolen kierroksella on poistettu huonokuntoiset pitkospuut maastosta. Talven aikana paikalle viedään uudet pitkokset ja paikalleen asennus tapahtuu kesällä 2020. Retkeilijöiden kannattaa varautua reiteille vedenpitävin jalkinein.

Rytituvan saunan remontti valmis

(Päivitetty 18.9.2019)

Rytituvan sauna on jälleen normaalisti vuokraajien käytössä. 

Rytituvan sauna remontissa

(Päivitetty 10.9.2019)
Rytituvan saunalla on tullut esiin lattiarakenteissa rakennusvirhe, jota korjataan parhaillaan. Samalla lisätään lattiaeristettä ja uusitaan saunan kiuas. Remontti valmistuu syyskuussa viikon 38 loppuun mennessä. Rytitupa on normaalisti käytössä remontinkin aikana.

Kesän työmaat on saatu päätökseen

(Päivitetty 30.8.2019)
Kansallispuiston ja retkeilyalueen työmaat on tältä kesältä saatu päätökseen. Kesän aikana on saatu kunnostettua uusia pyöräreittejä: Riihikummun alue on kestävöity, eli koko Pytkyn pyrähdys on nyt helposti pyöräiltävissä. Kansallispuistossa taas Toraslammen ja Koiratuvan välinen reitti on kunnostettu ja merkitty pyöräiltäväksi, joten Toraslammen taipaleen voi jälleen polkea ympyrälenkkinä (33 km).

Teerivaaran uusi päiväreitti on nyt virallisesti avattu. Reitillä on keltaiset maalimerkit ja opasteet joka risteyksessä. Eteläisemmän Teerivaaran huipulla on valoisa päivätupa, jossa on mukava keitellä päiväkahvit. Myös Vattukurun luontopolun huonokuntoiset portaat on nyt saatu uusittua.

Romevaaran kierros suljettu

(Päivitetty 21.8.2019)
Romevaaran kierros on suljettu toistaiseksi huonokuntoisten pitkosten takia. Pitkokset tullaan purkamaan reitiltä syksyn 2019 aikana.

Ahman kierroksen kunnostus valmis

(Päivitetty 3.8.2018)
Ahman kierroksen kunnostus ja viimeistelytyöt on saatu loppuun. Murskeen tasoitus, pitkospuiden rakentaminen sekä uusien opasteviittojen pystyttäminen on valmista, ja reitti on täysin valmis retkeilijöiden käyttöön. Luontokeskuksella myydään uudistettuja reittikarttoja, joissa Ahman kierroksen uusi linjaus näkyy. Reitti kulkee nykyään Välituvan kautta.

Ahman kierros ei ole vielä vuonna 2018 avoinna maastopyöräilylle, sillä murskeen täytyy antaa kovettua talven yli, jotta reitti kestää tulevaisuudessa hyvin maastopyöräilyä. Reitillä saa pyöräillä kesällä 2019.

Syötteen reiteistä entistä ehommat

(Päivitetty 10.5.2018)
Syötteen suosittuja maastopyöräreittien kunnostus jatkuu tulevana kesänä. Tavoitteena on saada pyöräilijöille hyvin opastetut reitit, jotka kestävät aikaa ja ovat myös muiden kohderyhmien hyödynnettävissä. Hanke on alkanut jo kesällä 2016 ja jatkuu vuoden 2019 maaliskuuhun saakka. 

Kesän suurin työmaa on Ahman kierroksella, jonne on talven aikana ajettu mursketta ja vanhat opasteet on poistettu. Alkukesästä aloitetaan viimeistelytyöt, joihin kuuluu muun muassa uusien opasteiden laitto sekä murskeen tasoitus. Reitti on alustavan arvion mukaan patikoitavissa loppukesästä. Maastopyöräilyyn reitti avataan kesällä 2019. Alkukesästä patikoijien toivotaan huomioimaan työmaa-alue, ja käyttämään vanhaa reittipohjaa retkeilyyn. Ensisijaisesti kuitenkin pyydetään välttämään retkeilyä ei opastetulla reitillä eksymisvaaran vuoksi.

Kaikki Syötteen kesäreitit ovat monikäyttöreittejä, jotka palvelevat myös patikointia sekä polkujuoksua. Syötteen kesäaikainen reittitarjonta monipuolistuu, vaikka ylläpidettävien reittien kokonaismäärä ja ylläpitokustannukset hankeen ansiosta pienenevät.

Reittien kestävöinti tehdään Syöte MTB-Syötteen maastopyöräreitit-hankkeessa, jonka toteuttaa Metsähallituksen Luontopalvelut. Rahoittaja on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Kumppanina hankkeessa on Pudasjärven kaupunki.

  • Lisätietoja Projektipäällikkö Raimo Moilanen, Metsähallituksen Luontopalvelut, puh. 040 632 5054.

Tapahtumat.luontoon.fi
Kuva: Metsähallitus/Petri Ryöppy.

Löydä luontoaiheisia tapahtumia läheltäsi ja kaukaa: Tapahtumat.luontoon.fi.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksureitit Syötteellä

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon erikseen.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa (www.yle.fi).