Rinkkojen ja reppujen ominaisuudet ja säätäminen

Putkirinkkojen ominaisuudet

Putkirinkka toimii jäykkyytensä vuoksi parhaiten erittäin painavien kuormien kuljettamisessa. Pakkaaminen on helppoa, sillä rinkassa on paljon tilaa niin rinkan sisällä kuin myös ulkopuolella. Telttavaellusvarustuksen ja makuualustan tai makuupussin saa näppärästi kiinnitettyä yläkaareen. Selkä tuulettuu, koska lapaluiden kohdalla on tiukka verkkokangas, joka pitää rinkan kanto-osan irti selästä. Putkirinkka on hyvä painavien kuormien kantamiseen helpossa ja keskivaikeissa maastoissa.

Kuva: Kuvatoimisto Vastavalo/Antje Neumann

Putkirinkka vie puolityhjänäkin paljon tilaa esimerkiksi liikennevälineissä. Täyteen pakattuna voi putkirinkan painopiste olla melko korkealla, mikä vaikeuttaa kulkemista mäkisessä maastossa. Putkirakenne voi vaikeuttaa hiihtämistä ja vuoristokiipeilyä.

Anatomic-rinkkojen ominaisuudet

Anatomic-rinkassakin on kiinnityspisteitä pussiosan ulkopuolella, mutta pääsääntöisesti on kuitenkin pyrittävä pakkaamaan kaikki painavat tavarat pussiosan sisälle. Anatomic-rinkka ei sovi yhtä hyvin painavien kuormien kantamiseen kuin putkirinkka. Anatomic-rinkkaa voi olla vaikeampaa pakata kuin putkirinkkaa. Anatomic-rinkka sopii moneen käyttöön, kun taas putkirinkka pääasiassa vain eräretkeilyyn. Aantomic-rinkka painaa vähemmän kuin putkirinkan, se on muotoiltu myötäilemään kehoa, eikä se tartu kovin helposti kiinni ahtaissa paikoissa.

Jos anatomicissa on vain vähän tavaraa, sen saa pienemmäksi kiristämällä sivuhihnoja. Uusissa anatomic-rinkoissa on selän tuulettumista pystytty parantamaan, joka aikaisemmin oli rinkkamallin heikko puoli. Jossain malleissa on perusretkeilijöille turhia yksityiskohtia.

Reppujen ominaisuudet

Reput ovat kevyitä, mukautuvia ja edullisia. Reppuun ei pidä pakata tavaraa kuin korkeintaan 12–15 kg lantiovyöstä huolimatta. Reppu täydentää rinkkoja ja toimii myös päiväreppuna. Koska repussa ei ole tukirankaa eikä aina selkäpehmusteitakaan, kannattaa pakkaamiseen kiinnittää erityistä huomiota, ettei selässä tunnu kovia tai teräviä esineitä. Koska reppu (20–40 l) on usein pienempi kuin rinkat, se pakottaa turhan varustemäärän karsimiseen. Repun muodon tulisi olla pitkänomainen, ei liian leveä. Repussa saattaa olla monenlaisia lisäominaisuuksia, esimerkiksi sadesuoja, avautuva istuin tai lisäkiinnikkeitä kameranjalustalle tai jääkairalle.

Rinkan säätäminen

Useimmissa rinkoissa voidaan kantolaitteen selkäosan pituutta säätää. Kussakin rinkassa on mallille ominaiset säätöohjeet ja -suositukset. Seuraavia ohjeita noudattamalla saat rinkkasi säädettyä niin, että rinkan painosta huolimatta taival taittuu tuskatta:

  • Löysää kaikki säädöt ja tarkista selkäliinojen kireys.
  • Mittaa suora mitta lonkkaluusi kärjestä olkalihaksen päälle ja säädä rinkan lantiovyön ja olkaviilekkeiden etäisyys n. 2–3 cm pienemmäksi kuin edellä mainittu mitta.
  • Laita rinkkaan vähintään 10 kg painoa.
  • Aseta rinkka selkääsi siten, että lantiovyön keskilinja on lonkkaluun uloimman kärjen kohdalla.
  • Kiristä lantiovyö mahdollisimman kireälle.
  • Säädä olkahihnoja siten, että ne kiristyvät harteitasi vasten tasaisella voimalla ja paino jakaantuu tasaisesti lantiolle ja harteille.
  • Säädä rinkan etäisyys selästä tasapainoremmein.
  • Tarkista rinkan mahdolliset muut säätömahdollisuudet.