Rinkan tai repun pakkaaminen

Vaikka tavaraa olisi paljonkin, kaikki varusteet tulisi pakata yhteen rinkkaan tai reppuun, jonka retkelle lähtijä jaksaa itse kantaa. Rinkan painoksi suositellaan korkeintaan kolmasosaa kantajan omasta painosta, tottumattomalle neljäsosaa. Painoa ei kuitenkaan voi liiaksi keventää turvallisuuden kustannuksella.

Pitkän vaelluksen varusteita. Kuva: Markus Sirkka

Tietty järjestys auttaa tavaroiden helppoa ja nopeaa löytämistä ja tasapainottaa kuormaa. Siksi on hyvä pakata mukaan tulevat tavarat kokonaisuuksina erillisiin pusseihin: ruokailuvälineet, peseytymisvälineet, varavaatteet jne.

Sateella rinkkaa kannattaa suojata sadesuojalla, joka voi olla kiinteästi rinkassa kiinni tai erillisenä. Jos suoja on erillinen, se kannattaa pakata helposti saataville sivutaskuun, jotta sateen tullessa kaikkia tavaroita ei tarvitse purkaa sadesuojan löytämiseksi. Ellei ole rinkan sadesuojaa, voi tavaroita suojata kosteudelta sujauttamalla rinkan sisälle ison jätesäkin, johon muut tavarat pakataan pienemmissä pusseissa. Jätesäkkiä ei oteta matkan aikana pois rinkasta. On erittäin tärkeätä, ettei makuupussi pääse kastumaan. Sen voi pakata vaikka vesitiiviiseen pakkauspussiin.

Sade- ja taukovaatteet sekä muut usein tarvittavat varusteet pakataan helposti esiin saataviksi. Juomapullolle, ruokailuvälineille, puukolle yms. hyvä paikka voi olla esimerkiksi rinkan sivu- tai päällitasku. Rinkkaan saa mahtumaan enemmän tavaraa, jos pakkaa vaatteet tiiviisti muovipusseihin.

Painopiste lähelle kehoa

Painopisteen tulee sijoittua niin, että kantamus jakaantuu tasaisesti molemmille hartioille sekä lantiolle. Kantamuksen painopiste tulisi saada mahdollisimman lähelle vartaloa, oli painopiste sitten ylhäällä tai alhaalla. Ylös painopiste kannattaa sijoittaa vaellettaessa helppokulkuisessa maastossa, alas taas kuljettaessa vaikeammassa maastossa tai hiihtäessä.

Painavimmat tavarat pakataan lähelle selkää painopisteen vuoksi. Mitään terävää tai kulmikasta ei kuitenkaan saa laittaa tuntumaan vasten selkää. Pikkutavarat kannattaa pakata sivutaskuihin. Kaikkea rinkan ulkopuolelle killumaan jäävää kannattaa välttää: mieluummin pakataan tavarat rinkan sisälle, jotta ne eivät heilu ja huoju tai pahimmassa tapauksessa irtoa ja katoa matkan varrella.

Lue lisää