Rinkat ja reput

Tilavuus

Kantolaite valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Kuva: Suomen Ladun kuvapankkiMarkkinoilla on monen kokoisia ja erilaisia kantolaitetyyppejä eri tarkoituksiin. Tilavuuden mukaan reput ja rinkat voidaan karkeasti jakaa seuraaviin luokkiin käyttötarkoituksen mukaan. Pienimmät 15–20 litran reput soveltuvat esimerkiksi koulurepuiksi. Lyhyelle päiväretkelle riittää 20–40 litran kokoinen reppu. Tämä koko voi myös olla sopiva retkeilevälle pienelle lapselle. Pitkälle kokopäiväretkelle voi 40–45 litran kokoinen reppu olla tarpeen. Noin 50–65 litran reppu tai rinkka voi olla sopiva lyhyelle yöpymisretkelle tai reilaajan käyttöön. Pitkälle vaellukselle, jossa yövytään omassa majoitteessa, tarvitsee kantolaitteen olla tilavuudeltaan ehkä 70–100 litraa.

Perusmallit

Reput ja rinkat voidaan myös rakenteen perusteella jakaa seuraaviin ryhmiin. Nämä ovat erilaiset pienet reput, putkirinkat, anatomic-rinkat, joita kutsutaan myös rosnarinkoiksi, sekä istuinreput. Edellisten lisäksi on lasten kantoreppuja, kamerareppuja sekä selässä kannettavia matkalaukkuja. Kaikissa kantolaitteissa kantamuksen paino jakautuu sekä olkapäille että lantiolle.

Repuissa ei ole tukirankaa ja niissä on mukava kantaa kevyitä kuormia, mutta ne hiostavat selkää huonon ilmastoinnin takia. Eräissä repuissa tätä ongelmaa ei ole, koska selän tuuletus on kunnossa. Putkirinkassa on ulkoinen, alumiiniputkesta tehty tukirakenne. Anatomic-rinkoissa on jäykät tukilistat, jotka on sijoitettu selkäosan pehmikkeiden sisälle. Sekä putkirinkat että anatomic-rinkat sopivat viikon tai parin vaelluksille. Molemmissa on lantiovyö, joka siirtää osan painosta hartioilta lantiolle.

Istuinreppu on pieni putkirinkka, jossa on tuoliosa. Tämä soveltuu hyvin metsästykseen ja kalastukseen, mutta raskaita taakkoja sillä ei pysty kantamaan. Kantoreppuja on eri malleja, joilla lasta kannetaan joko selässä tai edessä.

Rinkat painavat tyhjinä noin 3–4 kg. Anatomic-rinkat ovat vähän kevyempiä kuin putkirinkat. Joitain rinkkoja on mahdollista keventää jättämällä lantiovyö tai taskuja pois, tästä on hyötyä esim. lentokoneella matkustettaessa.

Repun tai rinkan valinta

Peruslähtökohdat

Kantolaitteen valinnassa on hyvä ensin miettiä mihin käyttöön ja kenelle se tulee. Käytetäänkö sitä päiväretkillä vai useamman vuorokauden vaelluksilla? Minä vuodenaikana se useimmiten on käytössä? Mitä aikoo harrastaa tai tehdä retkellä? Minkälaisessa maastossa on tarkoitus retkeillä? Kuinka painavaa taakkaa on valmis kantamaan? Tämän jälkeen voi päätellä monenko litran kokoinen kantolaite olisi paras mainittuun tarkoitukseen.
Hanki tietoa ja tutki yksityiskohtia

Kannattaa käydä useammassa alan liikkeessä keskustelemassa myyjien kanssa ja kuunnella myös kokeneita retkeilijöitä. Kun olet ostamassa kantolaitetta kaupassa, sovita sitä omaan selkääsi, mieluiten painavaksi pakattuna. Kuorma ei saa kiskoa taaksepäin, sillä silloin hartiat kipeytyvät. Kannattaa kiinnittää huomiota myös lantiovyöhön, sillä jossain malleissa vyö sopii vain tukevimmille retkeilijöille eivätkä hoikemmat saa sitä riittävän kireäksi. Oikean mallin löytämiseen vaikuttavat myös selän pituus, hartioiden leveys, olkapään ja solisluun muodot sekä naisilla myös rintavuus. On hyvä muistaa, että löytyy kantolaitemalleja jotka on suunniteltu erityisesti naisille tai lapsille. Kannattaa myös kiinnittää huomiota kantojärjestelmän eli lantiovyön, viilekkeiden ja tasapainohihnojen säätömahdollisuuksiin.

Jos tavoitteena on mahdollisimman kevyt kantamus, kannattaa kiinnittää huomiota itse kantolaitteen painoon. Kantolaitteen valinnassa on myös hyvä kiinnittää huomiota kestävyyteen eli pääasiassa laatuun. Halvempi kantolaite, joka menee nopeasti rikki, voikin olla kalliimpi ostos kuin vähän arvokkaampi ja laadukkaampi tuote. Laatua voi tarkkailla esimerkiksi saumoista (tiheään tikatut, tärkeät saumat kaksinkertaisina), vetoketjuista (jykevän oloiset, kestävät vetoa), kiinnityslukoista (tukevan tuntuisia, hihnat saa lujasti kiinni eivätkä ne löysty) ja käytetyistä materiaaleista. Tarkista myös pysyykö lantiovyön solki kiinni täydessä kuormassa vai avautuko se itsestään. Huolehdi, että ostat kantolaitteen jossa on takuu, jos kyse on vähänkin kalliimmasta tuotteesta.

Helppokäyttöisyys

Repun tai rinkan pitää olla helppo pakata. Lisäksi pakattuihin tavaroihin pitää päästä käsiksi ilman, että tyhjentää koko kantolaitetta. Erillisistä tiloista on helpompi saada tavaroita ulos kuin jos kantolaite muodostuu vain yhdestä isosta tilasta. Tarkasta taskujen toimivuus ja käytön helppous. Mahtuvatko matkan aikana tarvittavat varusteesi – esimerkiksi termospullo – sivutaskuun? Saako taskut poistettua, jos niitä ei tarvita? Onko taskujen sulkeminen helppoa tumput käsissä? Ovatko kantolaitteen läpät tiiviit ja toiminnalliset?

Lisäominaisuudet

Kantolaitteen väritys on usein joko maastoon sulautuva tai huomiovärinen, joka lisää turvallisuutta onnettomuuden sattuessa. Turvallisuutta tuovat myös kiinteät heijastinnauhat tai heijastavat materiaalit. Tuiki tarpeellinen kantolaitteen sadesuoja on hyvä olla kiinni kantolaitteessa, niin se ei unohdu matkasta. Avainkiinnikkeet ja vetoketjulliset sisätaskut voivat olla hyödyllisiä pienten esineiden säilytykseen. Joskus voi olla tarpeen, että saa helposti sukset, lumikengät, jäähakun tai lumilapion kiinnitetyksi kantolaitteeseen.