Hiilimiilun poikkileikkaus

Mäntypolun hiilimiilun poikkileikkaus on ainutlaatuinen esimerkki sota-ajan miilun poltosta. Miilu sijaitsee Kaunisniemenkankaalla, reilun kilometrin päässä Suomun luontotuvalta.

Karsikkopuu

Erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa on merkitty petäjien kylkiin tärkeiden tapahtumien ajankohtia. Ensin kuorittiin puun kyljestä kaarna ja nila, että saatiin ”taulu”, johon kaivertaa.  Alun perin 1800-luvulla karsikkopuuhun kaiverrettiin vainajan kuolinpäivä, jotta tämä ei palaisi kotiinsa kummittelemaan. Myöhemmin muistopuun saattoivat saada myös muut merkittävät asiat, kuten karhunkaato, kaskialueen omistus tai suoheinän niittopaikka.

Karsikkopuun runkoon on kaiverrettu kirjaimia, numeroita sekä symboleja.

Kunnon ”kalenteripuun” tuli olla vanha, mutta edelleen elossa. Puu ”kylestää” vauriokohdan kasvattamalla reunoja umpeen. Joitain karsikkopuita on edelleen pystyssä elävinä tai kelottuneina. Suomun luontotuvan läheisyydessä on yksi Pohjois-Karjalan näyttävimmistä karsikkopuista. Hongan kylkeen on veistetty kaksi Suomun metsänvartijoiden sukua koskevaa taulua, joissa on useita merkintöjä. Tulkituksi on saatu Suomun ensimmäisen metsänvartijan Olli Siposen kummankin pojan kuolinpäivämäärät. Pojista Olli kuoli 12-vuotiaana 4.11.1875 ja Matti 21-vuotiaana 20.2.1895. Viimeisin kaiverrus on vuodelta 1973, jolloin Suomun viimeisen metsänvartijan Armas-veli kuoli olleessaan töissä Ruotsissa.