Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

19.9.2019
Hannukurun autio- ja varaustuvan kaivossa on edelleen bakteereja. Vesi on keitettävä ennen käyttöä.
Syksyinen Kesänkijärvi usvassa. Kuva: Ismo Pekkarinen.

Autiotupien remontit jatkuvat

Punaisenhiekan autiotuvan remontti alkaa ma 16.9.2019. Autiotupa muutetaan autiotuvasta esteettömäksi päivätuvaksi. Remontti kestää arviolta 16.9.–24.9.2019.

Pahtavuoman autiotuvan remontti alkaa 23.9.2019. Remontti kestää arviolta 23.9.–27.9.2019. Retkeilijöitä pyydetään turvautumaan remonttien aikana muihin tupiin. Pahoittelemme häiriötä. (Päivitetty 4.9.2019)

Punaisenhiekan autiotupa. Kuva: Juuso Ritari.

Hetta–Pallas -reitillä huonokuntoisia pitkoksia

Vaeltajia muistutetaan Hetta–Pallas -reitin huonokuntoisista pitkoksista. Syksyllä keikkuvat ja liukkaat pitkokset voivat olla kulkijan jalan alla erityisen arvaamattomia! (Päivitetty 13.9.2019)

Mäntyrova–Laaksivaara -reitti on suljettu 

Mäntyrovan autiotuvalta Laaksivaaraan menevä kesäreitti on suljettu huonokuntoisten pitkosten ja puutteellisen merkinnän vuoksi. (Päivitetty 19.9.2019)

Äkäsmylly–Olos -reitillä huonokuntoisia pitkoksia

Äkäsmyllyltä Oloksen suuntaan kulkevan erämaareitin pitkokset ovat erittäin huonokuntoisia. Syksyllä ne ovat erityisen liukkaita ja lahonneina voivat katketa kulkijan jalan alla. Retkeilijöitä kehotetaan varovaisuuteen! (Päivitetty 19.9.2019)

Kesäreittien mtb-vaativuusluokittelu

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa maastopyöräily on sallittu lähes kaikilla virallisilla, merkityillä kesäreiteillä. Pyöräillen reiteiltä ei kuitenkaan saa poistua edes tauon ajaksi!  

TOBE1-hankkeessa on edistetty maastopyöräilyä vaativuusluokittelemalla kaikki kesäreitit. Maastopyöräilyn vaativuusluokittelun löydät Trailforksista (www.trailforks.com, englanniksi). Palvelu on ilmainen eikä vaadi rekisteröitymistä. (Päivitetty 10.7.2019)

Ylläksellä mtb-reitit voivat olla haasteellisia. Kuva: Juuso Ritari.

Aakenuksella uusia polkulinjauksia

Aakenustunturilla on Moloslaen ja Vasalaen kierrokset linjattu uudelleen. Katso  reitit kartasta (pdf, 389 kt). Tervetuloa tutustumaan Aakenuksen henkeä salpaaviin maisemiin ja samalla Haavepalon uuteen kotaan!

Totovaaran pysäköintialueelta lähtenyt Latvajärvelle vievä Joutsenpolku ja Latvajärven lintutorni on poistettu huonokuntoisena palveluvarustuksesta. (Päivitetty 9.9.2019)

Aakenustunturin maisemat ovat erityisen hienoja. Kuva: Maarit Kyöstilä.

Kellostapulinkurun kesäreitin kestävöinti valmis

Kellostapulinkurun vanha pitkospuureitti tuli elinkaarensa päähän ja se on poistettu. Uusi kesäreitti on tehty kapeana sorapolkuna käsityönä reippaiden vapaaehtoisten avustuksella. Reitti on nyt kestävöinnin osalta valmis, ja pyöräilykielto reitillä on poistunut.  (Päivitetty 9.9.2019)

Kellostapulinkurun reitin kestävöinti on nyt valmis. Pyöräilykielto on reitillä edelleen voimassa. Kuva: Jari Ylläsjärvi.

Aakenuksen Haavepalossa uusi kota

Aakenuksen Totovaaran Haavepaloon on rakennettu kota, joka on tarkoitettu levähtämiseen, tulisteluun ja eväiden syöntiin. Tervetuloa  testaamaan! Lyhin reitti Haavepaloon on Totovaaran pysäköintialueelta. (Päivitetty 8.7.2019)

Aakenuksen Totovaaran Haavepalossa on uusi kota! Kuva: Jari Ylläsjärvi.

Kansallispuiston ja yrittäjien hiilijalanjälki pienenee

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hiilijalanjälkeä pienennetään vaihtamalla rakennusten vanhoja öljylämmityksiä maalämpöön ja aurinkoenergiaan. Hankkeessa on mukana kuusi isoa kansallispuiston yhteistyöyritystä. Hanketta rahoittaa (www.metsa.fi) Euroopan unionin aluekehitysrahasto. (Päivitetty 21.5.2019)

Tunturi-Lapin luontokeskuksen hiilijalanjälki pienenee maalämpöön ja aurinkoenergiaan siirtymisen myötä. Kuva: Juha Kalaoja.

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden. Kiitos!

Koirakaverit on pidettävä kansallispuistoissa aina kytkettynä! Kuva: Sauli Koski.

Tupien varaaminen

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaus- ja vuokratupia voi varata soittamalla Pallastunturin luontokeskukseen, Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta on 12 €/yö/hlö. 

Bussilla Pohjoiskalotin kierrokselle

Tekisikö mieli nähdä kaamos, arktinen joulu ja parhaat revontulimaisemat? Ensi talvena on mahdollisuus lähteä bussilla kiertämään Pohjoiskalottia! Ajoaika joulukuun 2019 alusta maaliskuun loppuun 2020. Tutustu reittiin ja aikatauluihin täällä (www.nordnorge.com, norjaksi). (Päivitetty 8.7.2019)

Kaamoksen aikaan taivas on iltapäivällä hetken vaaleansininen ja -punainen. Kuva: Valtteri Hyöky.

Retkeile roskatta

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990-luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois maastosta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö

Tutustu Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntöihin (julkaisut.metsa.fi) alueen käytöstä. Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).

Päivän sää

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukartta, Pallas-Yllästunturi 

Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.

Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa (www.yle.fi).