Ajankohtaista Päijänteellä

Ajankohtaista talviretkille

(Päivitetty 21.11.2023)

Tänä vuonna kolmekymppisiään viettänyt Päijänteen kansallispuisto on saanut ylleen kevyen lumipeitteen. Päijänteen rannoilla ja lahdissa on jäätä, mutta suuri selkävesi on vielä paikoin sula. Talven merkkien myötä puisto on hiljentynyt kentän töiden osalta.

  • Puiston taukopaikoilla ei ole talvikunnossapitoa. Seuraava huoltokäynti tehdään keväällä. Myöskään kansallispuiston polkuverkostoa eikä Päijätsalon näkötornia ylläpidetä. 
  • Suotuisina talvina Päijänteellä on upeat hiihtomahdollisuudet. Padasjoen kunta ajaa latupohjan ja ylläpitää latureittiä hyvän ja turvallisen lumi- ja jäätilanteen vallitessa. Perinteinen latureitti (9 km) Päijänteen kansallispuistoon kulkee Padasjoen laivarannalta Vähä-Haukkasalon ja Lietsaaren kautta aina Kelventeelle asti.
    • Huomioithan, että talven vaihteleva säätilanne voi aiheuttaa haasteita latupohjan ajamiselle ja latureitin ylläpitämiselle. Latutilanne voi muuttua nopeastikin säätilanteen mukaan. 
    • Seuraa ajankohtaista latutilanteen tiedotusta suoraan Padasjoen kunnan nettisivuilta
    • Muista aina läpi talven turvallisuus jäälle mentäessä ja varo virtauspaikkoja.
  • Retkeilyreittien lähtöpisteillä, Pulkkilanharjun pysäköintialueella (Karisalmi) Asikkalassa sekä Päijätsalon pysäköintialueella Sysmässä, on talvikunnossapito. Virmailansaaressa Höysniemen pysäköintialueella ei ole talvikunnossapitoa.
  • Kansallispuistossa ei ole vesipistettä, joten oma talousvesi kannattaa ottaa mukaan.
  • Otathan tavaksi tarkastaa sääennuste ja mahdolliset varoitukset aina ennen retkeäsi.
  • Tutustuthan myös kansallispuiston järjestyssääntöihin.

Kiireellisissä asioissa voit ottaa yhteyttä asiakas- ja retkeilyneuvontaamme puhelimitse 0206 39 5270 ma - pe klo 9–15 tai sähköpostitse sisasuomi(at)metsa.fi. Päijänteen kansallispuiston Facebookissa päivystämme epäsäännöllisesti. Pyrimme vastamaan viesteihin mahdollisimman pian.

Päijänteen rakennetun kulttuuriympäristön selvitys julkaistu

(Päivitetty 31.10.2023)

Päijänteen kansallispuiston rakennettu kulttuuriympäristö inventoitiin vuonna 2022. Työn tarkoituksena oli selvittää kulttuuriympäristöjen ja rakennusten arvoja ja miten ne liittyvät alueen sekä valtakunnan historiaan, sekä kartoittaa kohteiden yleiskuntoa. Selvityksestä Metsähallitus saa paljon tarvittavaa lisätietoa kohteiden hoidon ja käytön tueksi. 

Selvityksen voi lukea kokonaisuudessaan julkaisut.metsa.fi (pdf, 7,6 MB).

Selvitystyö toteutettiin osana Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanketta. Hankkeen toteuttavat yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulu ja Metsähallituksen Luontopalvelut 1.1.2022 – 31.03.2024. Hankkeen rahoittaja on Maaseuturahasto.

Parasta Päijänteellä -kuvakisan voittajakuva selvinnyt

(Päivitetty 2.10.2023)

Päijänteen kansallispuiston 30 v. juhlavuoden kunniaksi Metsähallitus, Asikkalan kunta ja Etelä-Suomen Sanomat järjestivät Parasta Päijänteellä -kuvakilpailun 1.6.-31.8.2023. Kuvakisan voittajaksi äänestettiin Jeremy Rosellin ikuistama kuva nimeltä "Linnunrata". Kuva öisestä tähtitaivaasta Kelventeen yllä ihastutti paitsi esiraadin myös katsojat - Jeremy Rosellin ikuistama otos keräsi eniten yleisöääniä.

Katso kuva ja lue lisää täältä. 

Päijänteen kansallispuisto täyttää 30 vuotta!

(Päivitetty 26.7.2023)

Järvi-Hämeen Osuuspankki muistaa 30 vuotta täyttävää Päijänteen kansallispuistoa merkittävällä lahjoituksella, joka on osoitettu kansallispuiston maastopalvelujen kehittämiseen. Lahjoituksen avulla rakennetaan suojaa tarjoavat taukokatokset Isohiedan sekä Lietsaaren retkisatamiin.

Päijänne 30v-tunnus.Päijänteen kansallispuisto perustettiin 1.6.1993 suojelemaan Päijänteen suurjärven kaunista ja arvokasta saaristoluontoa. Kansallispuisto on yksi merkittävä osa Salpausselkä Geoparkia, joka sai statuksen UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden verkostossa vuonna 2022. Puiston 30-vuotista taivalta juhlistettiin yleisöretkin ja -risteilyin Geopark-viikkojen yhteydessä 26.5. - 11.6. Tapahtumia järjestivät yhteistyössä Metsähallitus, kansallispuiston sijaintikunnat Padasjoki, Asikkala ja Sysmä sekä Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi -hanke ja Salpausselkä UNESCO Global Geopark.

Päijänteen kansallispuisto yksi merkittävimmistä kohteista Salpausselkä UGGP alueella

(Päivitetty 13.4.2022)

Salpausselkä Geopark on 13.4. nimetty YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanlaajuiseen geologisesti arvokkaiden alueiden verkostoon eli UNESCO Global Geopark -kohteeksi. Ensimmäiseltä Salpausselältä eteläiselle Päijänteelle ulottuva Salpausselkä Geopark koostuu kuuden päijäthämäläisen kunnan alueesta: Lahti, Hollola, Heinola, Asikkala, Sysmä ja Padasjoki. Alueella on kansainvälisesti merkittäviä maastoja ja maisemia edustavia geokohteita, kuten Päijänteen kansallispuiston edustavat harju- ja kalliosaaret. Tunnetuimpia maisemanähtävyyksiä on osittain kansallispuistoon kuuluva, Päijännettä halkova Pulkkilanharju.

Uutisia Päijänteeltä

Vinkit retkeilyyn

Luminen männynoksa.

Talvella kannattaa pitää puhelin lämpimänä ja varavirtalähde mukana. Katso myös muut vinkit talviretkeilyyn: Retkeilyn ABC.