Patikointi Melonta Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Hiihto maastossa Hiihto huolletulla ladulla Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys

Mitä Nellimissä voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Nellimin alueella on yksi merkitty reitti, joka johtaa entisöidylle uittorännille. Seudun luontoon voi tutustua myös omia polkuja kulkien. Alue liittyy pohjoisessa kiinteästi Vätsärin erämaa-alueeseen ja etelässä Tsarmitunturin erämaa-alueeseen.  

Piilolan polun eteläpään lähtöpisteelle kuljetaan Nellimin kautta. Lähtöpiste on Kessintien varressa Vätsärin erämaan eteläosassa. Piilolan polku on 35 kilometrin mittainen reitti, joka yhdistää norjalaisen Ylä-Paatsjoen kansallispuiston ja Vätsärin erämaa-alueen.

Meloa

Nellimin seudulla on hyvät mahdollisuudet melomiseen. Inarijärvi soveltuu erinomaisesti melomiseen. Järvellä ei ole merkittyjä melontareittejä, mutta Inarijärvi melojalle -sivustolla on kaksi ohjeellista reittiä, joiden lähtöpisteenä on Nellimin venesatama. Lisäksi melontaohje on saatavissa reitille Ahvenjärveltä Nellimjärvelle.

Liikkua moottoriveneellä

Veneilijöille on satama Nellimin keskustassa. Laaja Inarijärvi tarjoaa kauniita maisemia myös moottoriveneilijälle. Nellimiä lähimpänä sijaitseva veneilytukikohta on Speiliniemi.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Nellimin merkittäviä nähtävyyksiä ovat uittoränni, Rautaportti, Paatsjoen silta ja kolmen valtakunnan rajapyykki Muotkavaarassa. 

Hiihtää huolletulla ladulla ja maastossa

Alueella saa hiihtää vapaasti. Paikallisten asukkaiden kelkkauria voi hyödyntää etenemisessä esimerkiksi huonolla hankikelillä. Nellimin kylällä on myös kolmen kilometrin mittainen valaistu hiihtolatu.

Kalastaa

  • Inarijärvi
    • Viehekalastukseen Inarijärvellä tarvitsee joko kalastonhoitomaksun (www.eraluvat.fi) (yksi vapa) tai Metsähallituksen Inarijärven kalastusluvan lupa-alueelle 1580 (www.eräluvat.fi) (usealle vavalle). Inarijärvellä saa pilkkiä ja onkia jokamiehen oikeudella.
    • Parhaiten järvi soveltuu uisteluun, perhokalastukseen ja pilkintään.
  • Muut vedet
    • Viehekalastukseen muissa vesissä tarvitsee joko kalastonhoitomaksun (www.eraluvat.fi), vain järvivedet) tai Metsähallituksen Inarin erämaan kalastusluvan lupa-alueelle 1564 (usealle vavalle, sisältää myös lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikat).

Huomaa, että aina, kun harrastetaan muuta kalastusta kuin onkimista tai pilkkimistä, on 18–64-vuotiaiden maksettava kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi!

Metsästää

Nellimin alue kuuluu lupa-alueeseen 1612 Tsarmitunturi (www.eräluvat.fi). Alueelle myydään vuorokausittain rajattu määrä pienriistalupia. Poronhoito on alueella merkittävä elinkeino, joten ajavalta koiralta metsästäminen on pienriistaluvilla kielletty. Talvikaudella metsästävien on ennen metsästyksen aloittamista selvitettävä alueen poronhoitotyöt paimennusalueittain tokkakuntien yhteyshenkilöiltä (www.eräluvat.fi).

Pienriistan metsästyslupia Ylä-Lapin alueille voi ostaa verkosta osoitteesta www.eräluvat.fi. Lupia myyvät myös Metsähallituksen Ivalon palvelupiste ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida

Marjastaa ja sienestää

Koko alueella saa vapaasti marjastaa ja sienestää. Hilla, puolukka, mustikka ja variksenmarja marjovat alueella. Tatit ovat yleisiä ja vain harvoin toukan syömiä.

Yhteistyötahojen palvelut Nellimin alueella

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus.

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi).