Linnansaaren kansallispuiston pääsaaren luontoon ja nähtävyyksiin voit tutustua myös patikoiden. Kiipeä polkua pitkin Linnavuoren näköalapaikalle tai tee Linnansaaren torpassa aikamatka menneisyyteen!

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

Kaikki retkeilyreitit sijaitsevat kansallispuiston pääsaarella Linnansaaressa. Reitit lähtevät Sammakkoniemen leirintäalueen opastuspaikalta.

Linnansaaren kansallispuiston kartta

Luontopolku 

 • Linnonpolku, 2 km, vie kävijän vaihtelevaan maastoon. Polulla tutustut Saimaan synnyn esihistoriallisiin vaiheisiin ja siihen, kuinka luonnonilmiöt ja ihmiset muovaavat maisemaa. Lisäksi näet, kuinka Suomessa harvinaiset lehdot edistävät luonnon monimuotoisuutta. Rantojen entisillä kaskimailla saatat nähdä vaarantuneen valkoselkätikan. Kaskikoivikoiden lisäksi ihmisen kädenjälki näkyy istutetuissa kuusikoissa ja kontortamännyissä, joita tuotiin Suomeen kokeilumielessä yli 60 vuotta sitten. Polulta pilkottaa Saimaan järvialueeseen kuuluva Haukivesi. Ohjeellinen kulkuaika on noin tunti, ja reittimerkintänä on oranssi ympyrä.

Rengasreitit

 • Rengaspolku, 7 km, on puiston suosituin retkeilyreitti. Se vie sinut reheviin lehtonotkelmiin ja karujen kalliomäkien laelle vaativassa ja vaihtelevassa maastossa. Linnansaarenlammen ylitse kuljetaan pitkin kaiteellista pitkossiltaa, joka voi olla sateella liukas. Vaativan maaston vuoksi Linnansaaren poluille kannattaa lähteä tukevissa kengissä. Ohjeellinen kulkuaika on 3–4 tuntia ja reittimerkintänä on oranssi ympyrä.

Kuva: Helinä Markkanen

 • Rengaspolku, 5,5 km, on lyhyempi versio 7 kilometrin rengaspolusta. Se vie sinut Linnansaarenlammen ympäri mutta ei käy Linnavuoren näköalapaikalla.
 • Rengasreitti 2 km kulkee Linnavuoren lähistöllä. Polku on lyhyt yhdistelmä kahdesta pidemmästä rengaspolusta.
  • Palvelut: Perpulanluhdan telttailualue

Muut reitit

 • Sammakkoniemi – Linnansaaren torppa (0,7 km). Reitin varrella kuvaillaan kaskeamisen vaiheita ja sen vaikutusta luontoon, ja se on osin päällekkäinen muiden reittien kanssa. Linnansaaren torpalla pääset tutustumaan sen aiempiin asukkaisiin ja entisajan elämään saarella. Reitti soveltuu myös lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla liikkuville. Torpalle pääsee pyörätuolilla avustajan kanssa, mutta esteetöntä käymälää Linnansaaressa ei ole.
 • Linnavuoren laituriLinnavuoren näköalapaikka (0,2 km). Nousua Linnavuorelle on paikoin helpotettu porrasaskelmilla, mutta polku kulkee kivikkoisessa, juurakkoisessa maastossa. Reittimerkintänä on oranssi ympyrä.

Kuva: Mari Laukkanen

 • Linnavuoren laituri – Perpulanluhta (0,8 km)
 • Linnavuoren laituri – laivalaituri (2,9 km)
 • Linnavuoren laituri – Sammakkoniemen leirintäalue (3,2 km)

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 3,2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Linnansaari

Polkujuoksureittejä ei ole merkitty maastoon.

Liikut omalla vastuulla. Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.

Polkujuoksukartat perustuvat YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertueeseen, joka järjestettiin vuonna 2018 Suomen 40 kansallispuistossa.