Komion harju-ja paahdeympäristöä hoidettiin tulella

(Päivitetty 24.5.2018)
Harjualuetta hoidettiin tulella Komion luonnonsuojelualueella. Tuhkanummentiehen rajautuva 2,5 hehtaarin kokoinen harjurinne poltettiin 22.5.2018. Lue koko uutinen.

Luonnonhoitoa polttamalla

(Päivitetty 4.10.2017)
Katso, miten metsä palaa! Jos astut sisään videoon mobiililaite kädessä, voit pyöriä ympäri ja pääset mukaan ennallistamaan luontoa tulen avulla.

 • 360-video (youtube.com)
 • Tavallinen video (youtube.com)
  • 360-videon katseleminen mobiililaitteella (älypuhelimella tai tablet-laitteella) edellyttää, että mobiililaitteessa on asennettuna YouTube-sovelluksen uusin versio.
  • 360-video ei valitettavasti todennäköisesti näy oikein Microsoft-käyttöjärjestelmän mobiililaitteilla (mm. Lumia).
  • 360-videon katseleminen tietokoneella edellyttää, että tietokoneessa on uusin Chrome-, Firefox-, Internet Explorer- tai Opera-selain.
  • Huomaa, että 360-videossa on myös tekstitys. Jos tekstitys ei näy, laita YouTuben asetuksista tekstitys päälle.
  • Jos 360-video ei näy niin että voit mobiililaitetta kääntelemällä katsella eri suuntiin, kannattaa katsoa tavallinen video.

Metsää ennallistetaan ja paahdealueita hoidetaan Komiolla

(Päivitetty 10.5.2016)
Komion aluetta tullaan hoitamaan vuosien 2015-2020 välisenä aikana metsän ja harjurinteen poltoilla, pienialaisilla harvennuksilla ja kunttakerroksen laikutuksella, katso kartta (pdf, 680 kt).

Hoitotoimien tarkoituksena on luoda avoimempia paisteisia ja paahteisia elinympäristöjä paahdelajistolle, kuten kangasajuruoholle. Paahteiset elinympäristöt ovat Suomessa vähentyneet voimakkaasti umpeenkasvun ja tehokkaan palontorjunnan vuoksi.

Umpeenkasvun ja kunttaantumisen myötä monet avoimista ja paahteisista elinympäristöistä hyötyvät ja riippuvaiset lajit ovat uhanalaistuneet. Komiolla pyritään ylläpitämään avoimia paahteisia alueita hoitamalla aluetta säännöllisin väliajoin. Toimenpiteet ovat osa EU:n osittain rahoittamaa PaahdeLIFE-hanketta.

Lisätietoja: Paahde-LIFE (www.metsa.fi)

www.ilmatieteenlaitos.fiTarkista varoitukset

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla sekä autiotupien ja kämppien tulisijoissa erityistä varovaisuutta noudattaen. Sytyttäjä vastaa aina tulenteon turvallisuudesta. Huomaathan, että tulenteko voidaan kieltää paikkakohtaisesti.

Tarkista voimassa olevat varoitukset (ilmatieteenlaitos.fi).